Νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να απευθύνει από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό θα αναφέρει πως αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι μαζί συμβάλλαμε μένοντας σπίτι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του αλλά και την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα ανακοινωθούν.

Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει είναι εάν και πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, αφού οι απόψεις διίστανται καθώς ούτως ή άλλως το σχολικό έτος τελειώνει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, αλλά αρκετοί συνάδελφοί του κρίνουν ότι στην παρούσα φάση αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να κρατιούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών κάτι που σημαίνει ότι σε μια αίθουσα που ήταν π.χ. 30 παιδιά τώρα θα πρέπει να βρίσκονται 15 και άρα θέλουμε διπλάσιες αίθουσες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ως προς το γενικό μπούσουλα του περίπου δίμηνου πλάνου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», οι αποφάσεις είναι ειλημμένες από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Οι φάσεις που θα ξεδιπλωθεί αυτό το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα είναι τέσσερις και ουσιαστικά θα ελέγχεται ανά εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώνεται πως λειτουργεί, ενώ θα σταθμίζονται οι επιπτώσεις που μπορεί τυχόν να έχει στη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και αυτό το οποίο θέλουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε νέες καραντίνες και απώλεια του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.

Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα το είπαν με τον τρόπο τους τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι μέχρι τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλο βαθμό να έχει διαμορφωθεί μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα.