«Η Ελλάδα δεν μπορεί να φορτώσει άλλο το χρέος της όπως και άλλες χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία, και η ΕΕ πρέπει να δώσει λύσεις στις οικονομίες που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ περίεργη εξίσωση πολλαπλών παραγόντων και διαφορετικών επιδιώξεων γιατί αυτό το οποίο ζούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

«Ζούμε μια κρίση παγκόσμια η οποία όμως δεν έχει πλήξει με τον ίδιο τρόπο όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο υγειονομικό πεδίο είναι βέβαιο όμως ότι θα πλήξει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας με πάρα πολύ έντονο τρόπο», τόνισε.

«Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η κα Λαγκάρντ μίλησε με πολύ αυστηρούς τόνους και με πολύ δυσοίωνες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία σε περίπτωση που δεν ληφθούνε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μήνυμα αλληλεγγύης στην ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «αυτό που τους είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες ήταν ότι μπορεί ενδεχομένως σήμερα να μας είναι εύκολο και πολύ βολικό να δανειστούμε με πολύ χαμηλά επιτόκια όμως το προφίλ του χρέους θα διαμορφώσει ένα καινούργιο πρόβλημα στην ευρωζώνη μετά από 3-4 χρόνια».

«Γιατί χώρες σαν τη δικιά μας δεν μπορούν να αντέξουν να φορτώσουν άλλο το χρέος τους, είμαστε στο 175% του ΑΕΠ μας και χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν φτάσει κοντά στο 130%, είναι σίγουρο ότι θα χάσουν από την πιστοληπτική τους ικανότητα με αποτέλεσμα η ιταλική οικονομία να χάσει σημαντικά ανταγωνιστικότητα με τραγικά τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της ευρωζώνης», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Εγώ είμαι πιο αισιόδοξος ως προς το ότι θα βρεθεί μια μέση οδός, είμαστε πολύ καλύτερα από εκεί που ξεκινήσαμε.
Ξεκινήσαμε με τη φάση ότι ο καθένας θα δανειστεί μόνος του, αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των «φειδωλών» κρατών, Σκανδιναβών, Ολλανδίας και Αυστρίας. Στη συνέχεια πήγαμε σε μια λογική ναι σε δάνεια αλλά δάνεια που θα τα αναλάβει η Ευρώπη αλλά θα τα πληρώνει ο καθένας μόνος του, και σήμερα έχουμε πάει σε μια λογική η οποία λέει ένα κομμάτι θα έρθει ως απευθείας επιδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ, μέσα από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, και ένα άλλο θα πάει σε δάνειο. Αναθέσαμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή μέχρι τις 6 Μαΐου να φέρει τις προτάσεις της, θα είναι ένα δεκαπενθήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων νομίζω όμως ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα δούμε η Ευρώπη, έστω και καθυστερημένα να ανταποκρίνεται σε αυτό που πρέπει. Αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι να μην είναι η ανταπόκρισή της μικρή γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το «small is beautiful». Χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο, ένα πακέτο το οποίο να καθησυχάζει τις αγορές, να καθησυχάζει την επιχειρηματική κοινότητα, να καθησυχάζει τους παίκτες της οικονομίας».

Για τον τουρισμό, ανέφερε ότι «πλέον έχει καταστεί σαφές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο τομέας του τουρισμού ο οποίος αποτελεί το 11-12% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και περίπου το 25% του δικού μας ΑΕΠ. Χθες νομίζω ότι και στο ανώτατο επίπεδο ελήφθη αυτή η απόφαση να υπάρχει ειδική μέριμνα για τον τουρισμό και να υπάρχει αλλαγή στάσης από τις ατυχείς δηλώσεις της κας Φον Ντερ Λάϊεν».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι μπορεί να μπούμε σε ένα πλαίσιο εσωστρέφειας και λαϊκισμού, απάντησε πως «εμείς περάσαμε τον κύκλο του λαϊκισμού ως χώρα και μάθαμε πολλά, βλέπω ότι ακόμα και η αντιπολίτευση σήμερα δεν στρέφεται έναντια στην ΕΕ, ζητάει περισσότερα από την Ευρώπη όπως και εμείς ζητάμε περισσότερα αλλά δεν στρέφεται ενάντια όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Νομίζω ότι υπάρχει η πρόκληση του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού σε άλλες χώρες. Αυτό το οποίο σίγουρα γεννά μια κρίση είναι ότι γεννά ένα καθεστώς συνομωσιολογίας, γεννά αντιδράσεις, γεννα μια ύφεση και γεννά την αναζήτηση από την πλευρά των πολιτών εύκολων απαντήσεων σε μια δύσκολη κατάσταση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μετριάσουμε όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις της ύφεσης αλλά πάνω από όλα να καλλιεργήσουμε σωστά το κλίμα ώστε το 2021 να είναι μια χρονιά γενναίας ανάκαμψης».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι «σαφέστατα μας προβληματίζει, χθες ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας προς τους ευρωπαίους ηγέτες, πράγμα που έκανε και ο κ. Αναστασιάδης, για αυτό και στο κοινό ανακοινωθέν υπήρχε επανατοποθέτηση της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δηλαδή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει επιτέλους στάση και να δείξει στην Άγκυρα ότι με αυτή την προκλητική συμπεριφορά δεν μπορεί να φιλοδοξεί να έχει μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ».

«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα, έχουμε υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια επιθετικότητα. Παραδοσιακά η Τουρκία σε κάθε κρίση που αντιμετώπιζε εσωτερική προσπαθούσε να δημιουργήσει εσωτερικό ενιαίο αρραγές μέτωπο αυξάνοντας την ένταση με την Ελλάδα. Εμείς δεν θέλουμε να «τσιμπήσουμε» σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας γιατί ξέρουμε ότι η Τουρκία σήμερα ταλανίζεται από την κρίση του κοροναϊού, ταλανίζεται από μια βαθιά οικονομική κρίση η οποία ξεδιπλώνεται με ταχύτητα, και ταλανίζεται και από μια κρίση εμπιστοσύνης των τούρκων πολιτών προς την πολιτική τους ηγεσία», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη στο κράτος τους πράγμα το οποίο θα αναγκάσει κάποια στιγμή την τουρκική ηγεσία να προσπαθήσει να επανασυσπειρώσει στο πρόσωπό της τον τουρκικό λαό. Αλλά για να υπάρξει μια κρίση θα πρέπει να υπάρξουν δύο που θα χορέψουν αυτό το χορό της όξυνσης, εμείς οφείλουμε να επιδείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία όπως την επιδείξαμε στον Έβρο, θέτοντας τις δικές μας σταθερές χωρίς να μπούμε σε αυτό τον ψευτοτσαμπουκά τον Βαλκανικό και ανατολίτικο στον οποίο θα ήθελε να μας παρασύρει η Τουρκία».

«Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι δικές μας φωνές να είναι ψύχραιμες, να είναι συγκρατημένες και πάνω από όλα να περιβάλλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με εμπιστοσύνη και σωστή καθοδήγηση», τόνισε.