Η Ελλάδα είχε πετυχημένη διαχείριση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφερόμενος στην πρόκληση της επόμενης μέρας

Στο επίπεδο το υγειονομικό η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία είχε μια πετυχημένη διαχείριση, και αυτό πρέπει να πιστωθεί τόσο στην κυβέρνηση που εκπόνησε τα μέτρα όσο και στην κοινωνία την ίδια που πειθάρχησε και εφάρμοσε τα μέτρα. Είναι μια εθνική νίκη ότι έχουμε κάνει στο επίπεδο το υγειονομικό. Το επίπεδο της οικονομίας είναι αναντίρρητο ότι είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση, κανένας δεν αμφιβάλει ότι θα έχουμε σημαντική ύφεση αυτή τη χρονιά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη, και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει σπεύσει να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού το θέμα. Πρώτον με τη βοήθεια που έχει δώσει τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε επιχειρήσεις, τη βοήθεια που πρόκειται να δώσει σε επόμενα χτυπήματα του κορονοϊού. Αναμένεται, κατά τους επιστήμονες, μια καινούργια επίθεση το Φθινόπωρο και για αυτό το λόγο κρατάμε δυνάμεις και δεν ακούσαμε την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε όλα τώρα. Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει από τώρα μια αναπτυξιακή πολιτική για την επόμενη μέρα έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021 να την καταστήσουμε μια ισχυρή ανάπτυξη και την Ελλάδα να την κάνουμε ένα κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων διεθνώς.

Ερωτηθείς αν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εντάσσεται στη λογική ενίσχυσης της οικονομίας ο κ. Χατζηδάκης είπε:

 Σε αυτή τη λογική εντάσσεται, έτσι κι αλλιώς ήταν ένα νομοσχέδιο που είχε ξεκινήσει να εκπονείται και πριν τον κορονοϊό αλλά τώρα πια ακόμα περισσότερο εντάσσεται εκεί, στοχεύοντας να καταστήσουμε το νομοσχέδιο αυτό εργαλείο πράσινης ανάπτυξης. Δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε ανάπτυξη, θέλουμε μια ανάπτυξη η οποία να συνδυάζει τις επενδύσεις με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής εκείνο το οποίο έχουμε κατορθώσει στην Ελλάδα είναι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος πρώτον, να μην το προστατεύουμε διότι και επί ΣΥΡΙΖΑ θυμάστε πόσες παραπομπές είχαμε στην ΕΕ, σας θυμίζω τη διαχείριση με τα σκουπίδια, τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ με το Αγία Ζώνη, με την Ακρόπολη και το ξενοδοχείο που χτίστηκε εκεί. Επομένως στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν κατορθώσαμε να κάνουμε τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη πλευρά μείναμε πίσω στις επενδύσεις. Για παράδειγμα ενώ οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές του κοινοτικού δικαίου με εμάς κρατάνε εκεί οι αδειοδοτήσεις κάμποσες μέρες εδώ κρατάνε 6 με 8 χρόνια. Επομένως καταστήσαμε την Ελλάδα χώρα του ου μπλέξεις. Διώχνουμε τις επενδύσεις και στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και μακριά από ιδεοληψίες.

Και συμπλήρωσε: Εμένα δεν με πειράζει αν μια υπηρεσία έρθει και πει τεκμηριωμένα «όχι». Λεει όχι, «γιατί πιστεύω ότι θίγεται το περιβάλλον», πως ήρθε το ΚΑΣ και είπε ότι το ξενοδοχείο το πολυόροφο στη Ακρόπολη θίγει την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι κάτι το οποίο το σέβομαι. Αυτό το οποίο δεν μπορώ να δεχτώ είναι να μην υπάρχει καμία απάντηση και να σέρνεται, να τρενάρει το θέμα για 6 με 8 χρόνια. Για αυτό το λόγο λέμε ότι αν παρέλθουν κάποιες προθεσμίες χωρίς απάντηση, η μη απάντηση δεν εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας και στις περιπτώσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των δασικών υπηρεσιών, που κατά το ΣτΕ έχουν αυξημένη βαρύτητα, λέμε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίνουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και οι δασικές υπηρεσίες στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων και θα λένε την άποψή τους. Αυτό που δεν μπορούν να συνεχίσουν είναι τη σιωπή η οποία είναι εις βάρος της χώρας και εις βάρος της προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτό είναι που αλλάζουμε μεταξύ των άλλων για τη συντόμευση, και αλλάζουμε και αλλά, 6 συνολικά πράγματα. Βάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά αυτό ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το θεσμό των ιδιωτών αξιολογητών για να μπορεί το πράγμα να πηγαίνει γρηγορότερα καθώς θα μπουν και άλλοι αξιολογητές. Οι αξιολογητές αυτοί θα είναι πιστοποιημένοι, θα βγει να προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, δεν θα ορίζονται από τον ίδιο τον ιδιώτη επενδυτή αλλά μέσα από μια λίστα με κλήρωση, και επομένως θα υπάρχουν όλα τα εχέγγυα της αμεροληψίας και της διαφάνειας. Υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες και εδώ μπορεί να επιταχύνουν την όλη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων πράγμα που είναι προς όφελος της χώρας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο υπουργός είπε:

Διάλογος για αυτό το νομοσχέδιο γίνεται από τον περασμένο Οκτώβριο, εγώ προσωπικά καλώ τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε αυτό το υπουργείο, μια φορά κάθε δίμηνο και κάνουμε συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Επί ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά δεν γινόντουσαν και από εκεί και πέρα θα γίνει διαβούλευση, θα κληθούν οι φορείς και στη Βουλή να τοποθετηθούν και στη Βουλή θα γίνει διαδικασία με τοποθέτηση περισσοτέρων βουλευτών, στην ολομέλεια θα μιλήσουν περί τους 40 βουλευτές. Αυτό που δεν μπορούμε να αφήσουμε, επειδή η κρίση του κορονοϊού θα μας απασχολεί και τους επόμενους μήνες, είναι μέχρι να κλείσει το κεφάλαιο του κορονοϊού οριστικά να αφήσουμε αρρύθμιστα τα θέματα του περιβάλλοντος και να πούμε ότι η Ελλάδα αδιαφορεί για την επενδυτικής της πολιτική την επόμενη μέρα. Αυτό δεν μπορουμε να το αφήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κουνάει το δάχτυλο θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να θυμηθεί τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις που οδήγησαν κατ’ επανάληψη καταδίκες της Ελλάδας από το δικαστήριο τη ΕΕ για περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα πρέπει να θυμηθεί την απίστευτη διαχείριση που έκανε, στην Αττική κυρίως αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρες, με τα απορρίμματα που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Θα πρέπει να θυμηθεί τον αντισυνταγματικό νόμο που πήγε να περάσει για τις οικιστικές πυκνώσεις κοκ. Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως νομίζω ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον Εισαγγελέα

Για τις περιοχές NATURA

 Στις περιοχές NATURA υπάρχει μια φύρδην μίγδην κατάσταση. Εμείς πάμε να βάλουμε ένα πλαίσιο με βάσει ένα προεδρικό διάταγμα που ήδη ισχύει, με κάποιες χρήσεις γης και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες και η όλη διαδικασία θα τίθεται αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες και εγκριθούν διαχειριστικά σχέδια σε 11-12 περιοχές της χώρας αντίστοιχες με αυτές τις μελέτες το όλο πράγμα θα ολοκληρώνεται με προεδρικά διατάγματα που θα εγκρίνονται από το ΣτΕ.

Δείχνουμε περιβαλλοντική ευαισθησία στην πράξη ταυτόχρονα μένοντας μακριά από τις ακρότητες και τους δογματισμούς οι οποίοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.