Αισιόδοξος για την ανεύρεση της κατάλληλης θεραπείας και του εμβολίου κατά του δηλώνει στα «Π» ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που αποκαλύπτει ότι «σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που διεξάγονται». Ο ίδιος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχύνει η Ελλάδα την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Από ποιους παράγοντες θα κριθούν ο τρόπος και ο χρονικός ορίζοντας της άρσης των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης; Ποια βασικά σενάρια επεξεργάζεστε;

Η χώρα μας, κατά γενική ομολογία, έχει να επιδείξει έναν υποδειγματικό χειρισμό στον περιορισμό της πανδημίας. Σε αυτό συνέβαλαν σε πολύ σημαντικό βαθμό και οι πολίτες με την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στα μέτρα που ελήφθησαν και την τήρηση των οδηγιών που δίνονται. Θα εκτιμήσουμε συνολικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων και αναλόγως θα εφαρμόσουμε το ενδεδειγμένο σενάριο. Βασικός παράγοντας άρσης των μέτρων είναι ο περιορισμός του ρυθμού μετάδοσης του ιού.
Οι προσλήψεις έως και σήμερα ξεπερνούν τις 3.500, από τις οποίες περίπου 450 είναι ιατροί και περισσότεροι από 3.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό
Είναι ο δείκτης R0, που όλοι μάθαμε πρόσφατα. Αυτός ο δείκτης είναι κάτω από 1 αυτήν τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ένας ασθενής από τον ιό δεν μολύνει ούτε καν έναν υγιή. Επιπλέον, θα λάβουμε υπόψη και άλλα επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, πιθανές εστίες αναζωπύρωσης. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η άρση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του θα είναι σταδιακή. Σε κάθε περίπτωση, η στάση ευθύνης που έχουμε επιδείξει όλοι οι πολίτες μέχρι σήμερα θα πρέπει να συνεχιστεί και στη διάρκεια υλοποίησης των μέτρων άρσης των περιορισμών. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά την άρση των μέτρων; Θα κυκλοφορούμε παντού με μάσκες; Θα εργάζονται όλοι σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τον διπλανό τους;

Ακούω από πολλούς να λένε πως τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Είμαι βέβαιος πως η επιστροφή όλων μας στη ζωή που είχαμε πριν από την πανδημία θα πραγματοποιηθεί εφόσον θυσιάσουμε ελάχιστα προκειμένου να αποκτήσουμε το μέγιστο. Που είναι η υγεία μας. Θα υπάρξουν σίγουρα κανόνες και οδηγίες κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης. Και όποιο άλλο μέτρο μάς υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες που συμβουλευόμαστε και μας καθοδηγούν. Πρέπει να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είστε αισιόδοξος για την παρασκευή φαρμάκου για τον κοροναϊό ή ακόμα και εμβολίου εντός της φετινής χρονιάς;

Ναι, είμαι αισιόδοξος. Σε διεθνές επίπεδο καταβάλλεται μια τεράστια επιστημονική προσπάθεια για την ανεύρεση της κατάλληλης θεραπείας και του εμβολίου κατά του . Σύντομα, δε, θα έχουμε αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που διεξάγονται. Θέλω να επισημάνω ότι στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα είναι παρούσα. Ελληνες ερευνητές και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν τόσο στην έρευνα όσο και στις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται διεθνώς. Και είναι ένας επιπλέον λόγος που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι.

Με αφορμή την κριτική που σας ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αμφισβητώντας ουσιαστικά τις προσλήψεις που ανακοινώνετε ότι έχετε κάνει, θα ήθελα να μας πείτε πόσοι τελικά γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του ΕΣΥ. Επιπλέον, για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας του έπρεπε να ενισχύσουμε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές και φορείς του υπουργείου Υγείας, κυρίως με ιατρούς και νοσηλευτές.
Θα υπάρξουν σίγουρα κανόνες και οδηγίες κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης
Οι προσλήψεις αυτές, που έως και σήμερα ξεπερνούν τις 3.500, από τις οποίες περίπου 450 είναι ιατροί και περισσότεροι από 3.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, έγιναν με σχέδιο, καλύπτοντας ανάγκες, κενά και ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε την κρίση και να αδράξουμε την ευκαιρία, ώστε την επόμενη ημέρα το σύστημα Υγείας να είναι επαρκώς στελεχωμένο, πιο αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών. Εχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα Υγείας. Εξετάζουμε επίσης και άλλες ειδικότητες επικουρικού προσωπικού τις οποίες έχει ανάγκη το σύστημα και πρέπει να παραμείνουν, ενώ δρομολογούμε τις διαδικασίες προκειμένου να μετατρέψουμε σταδιακά τις θέσεις επικουρικών γιατρών σε θέσεις επιμελητών Β’, ώστε κατόπιν κρίσεων να καλυφθούν οι θέσεις.

Πέρα από τις προσλήψεις και την αύξηση των ΜΕΘ, ποια άλλα μέτρα σχεδιάζετε για την ενίσχυση του ΕΣΥ τους προσεχείς μήνες;

Εχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στο οποίο συνεισφέρουν μεγάλοι δωρητές. Επίσης, δίνουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της εντατικής θεραπείας. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η περίπτωση του αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ήπια περιστατικά, πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και πώς η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αποτελεσματικότερη, εφόσον η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διασυνδεθεί ουσιαστικά με τη δευτεροβάθμια. Επιπλέον, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στις ψηφιακές, που βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών και διευκολύνουν τους πολίτες στην επαφή τους με το σύστημα.