«Δύσκολο να προβλεφθεί η ύφεση στην Ελλάδα λόγω του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς για την ύφεση που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «το σενάριο πανδημίας έχει πολλές διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει».

«Υπάρχει μια διαδρομή που έχει εποχικότητα ο ιός και φεύγει κάπως το καλοκαίρι, υπάρχει το σενάριο που έχει αναζωπυρώσεις λόγω συλλογικής αδυναμίας μας να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που είναι αναγκαία τώρα που ανοίγει η οικονομία. Υπάρχει το σενάριο επανόδου της πανδημίας τα Φθινόπωρο και υπάρχει και η καλή εκδοχή ότι κάποια θεραπευτική πραγματικότητα θα μας βοηθήσει ή θα έχουμε νωρίτερα ένα εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά μαζί καθιστούν την πρόβλεψη εξαιρετικά δυσχερή. Η εκτίμησή μου πιστεύω από την παρατήρηση άλλων πανδημιών αλλά και των πολεμικών περιόδων γιατί είναι ένας ‘’πόλεμος’’ στην πραγματικότητα, είναι ότι η ύφεση μπορεί να κινηθεί μεταξύ 4 με 8 %», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι εκεί που είχαμε ένα ΑΕΠ 187 δις θα πέσουμε σε κάτι που θα είναι μεταξύ του 170 και του 180. Που σημαίνει μια μείωση που αναπόφευκτα θα πάει σε ολόκληρη την οικονομία, σε ότι αφορά τον παραγωγικό ιστό, και θα προσπαθήσουμε εμείς με τις παρεμβάσεις μας να απαλύνουμε αυτή την καινούργια πραγματικότητα».

«Θα δούμε όμως πόσο θα είμαστε επιτυχείς σε αυτό γιατί είναι συνάρτηση του αν θα έχουμε αναζωπυρώσεις και πόσο τουρισμό θα έχουμε το καλοκαίρι, αν θα έχουμε τουρισμό από το εξωτερικό και πόσος θα είναι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο καθεστώς προστασίας των 800€, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «ο Μάιος είναι ένας μεταβατικός μήνας θα είναι ένας μεταβατικός μήνας και στο καθεστώς προστασίας με τον τρόπο που το γνωρίζαμε ως τώρα δηλαδή σε σχέση με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να βάζουν σε αναστολή εργασίας ανθρώπους στη διάρκεια αυτού του μήνα. Θα παρουσιαστούν οι σχετικές ανακοινώσεις αύριο ή μεθαύριο από το οικονομικό επιτελείο για το τι θα ισχύσει για το Μάιο».

Ερωτηθείς αν θα έχουμε οριζόντια καταβολή 800€ σε αυτές τις εταιρείες που κλείσανε και σε αυτές που βρίσκονται στους ΚΑΔ, ο υφυπουργός δήλωσε πως «θα είναι συνάρτηση καθώς οι εταιρείες που ανοίγουν θα παίρνουν ανθρώπους, θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν ανθρώπους αλλά αυτό θα παρουσιαστεί πως ακριβώς θα γίνει και ποια θα είναι η έκτασή του στις αμέσως επόμενες μέρες».

«Το δεύτερο αφορά τον Ιούνιο και πέρα και εκεί έρχεται και μπαίνει ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο που παίρνουμε δίνοντας και εμείς εγγυήσεις, βάζει λίγες εγγυήσεις και η ευρωπαϊκή επιτροπή και όλες μαζί αυτές οι εγγυήσεις καθιστούν εφικτό ένα δάνειο και αυτό το δάνειο μοιράζεται ανάλογα στην κάθε χώρα, και έτσι θα στήσουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης-ενίσχυσης της εργασίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «εμείς ως κράτος θα επιβαρυνθούμε το δάνειο, για τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα θα είναι μια δυνατότητά του ενώ η επιχείρηση δεν μπορεί να τον απασχολεί στο βαθμό που τον απασχολούσε να κρατάει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του μισθού του και να είναι μέσα στην αγορά εργασίας».

«Το πιο κρίσιμο από όλα είναι να κρατήσουμε τη σχέση επιχειρήσεων και εργαζομένων, αυτό είναι που δεν πρέπει να διαρραγεί. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί όταν θα έρθει η ώρα και θα βοηθήσει πολύ αυτή η ενίσχυση της απασχόλησης για να μπορούμε να κρατηθούμε στην μεταβατική φάση που θα είμαστε ταυτόχρονα σε κορονο-ύφεση και θα έχουμε και την απειλή των αναζωπυρώσεων», υπογράμμισε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δήλωσε ότι «στην επιστρεπτέα προκαταβολή η βασική σκέψη είναι να έχουμε δύο περιόδους γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Απριλίου και του Μαΐου. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που μπορούμε να δούμε τι έχει συμβεί στις επιχειρήσεις».

«Είναι δύσκολο στις απλογραφικές επιχειρήσεις γιατί αυτές δεν μας δίναν μηνιαίες καταστάσεις, μας δίναν τριμηνιαίες και δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης. Θα κάνουμε την άσκηση τώρα, θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση και έχουν κάποια αξιόλογη μείωση του τζίρου ή είναι κλειστές ένα ποσό τώρα, και θα επανέλθουμε στη δεύτερη δόση όπου το πλεονέκτημα της δεύτερης δόσης θα είναι ότι θα είναι πια τελείως καθαρό ποιο είναι το πλήγμα στην επιχείρηση», πρόσθεσε.

«Θα είναι όλα ξεκάθαρα και θα μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι για το τι δικαιούται η κάθε επιχείρηση και να μπορέσουμε να τις βοηθήσουν να ξαναξεκινήσουν», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ρύθμιση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και επιταγές που πάγωσαν το προηγούμενο διάστημα, απάντησε πως «οι επιταγές έχουν πάρει αναστολή ανά χρεόγραφο συνεπώς θα πέσουν στο επόμενο τρίμηνο αλλά θα υπάρξει και δυνατότητα κεφαλαίου κινήσεως πια, από τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις».

«Συνεπώς αυτές που ήταν αξιόχρεες μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια αυτά που είναι εγγυοδοτημένα με χρήματα του δημοσίου και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετήσουν τις επιταγές», διευκρίνισε.

«Στο άλλο κομμάτι θα μας επιτρέψετε να μην τοποθετηθούμε ακόμη γιατί μιλάμε για αρκετούς μήνες μετά και θα έχουμε μια εικόνα πρώτον, τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις, ποια θα είναι η πραγματική κατάσταση του κορονοϊού και των δημοσίων εσόδων εκείνη τη στιγμή, και με αυτά τα δεδομένα να μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση που να διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ανάλογα με τις ανάγκες εκείνης της στιγμής, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κάνει το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί για το 2021, σημείωσε πως «είναι δυο πράγματα, το ένα είναι ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και δυνατότητα των ερευνητών και των γιατρών να μας δώσουν μια καλύτερη απάντηση στη μάχη για τον κοροναϊό μέσα στους επόμενους μήνες. Το δεύτερο είναι ότι η ψυχολογία όταν θα βρεθεί το εμβόλιο και αντιμετωπιστεί ριζικά θα είναι μια τεράστια ανάταση την οποία θα την δούμε σε τελείως οικονομικούς όρους».

«Η άποψή μου είναι ότι όταν θα υπάρξει το εμβόλιο και θα φύγει ο μαζικός φόβος θα δείτε μια αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς που σε εμάς που έχουμε μεγάλο τουρισμό και έχουμε βελτιώσει το brand μας θα μπορεί να δώσει μια ώθηση στην οικονομία που δεν περιμένει κανείς αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο ίδιος.