«Η οικονομία θα αντέξει και ενδεχόμενο δίμηνο lockdown», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως «δημοσιονομικά η Ελλάδα έχει την εμπιστοσύνη των θεσμών των αγορών και σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα η χώρα θα αντέξει όσο διαρκεί η πανδημία», ωστόσο δήλωσε ότι «η οικονομία πλήττεται σημαντικά από ένα lockdown».

Για τα 800 ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «θα δοθούν αναλογικά καθώς η αναστολή θα ισχύσει από αύριο», ενώ επισήμανε ότι «το κράτος θα πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «το δώρο Χριστουγέννων θα το πάρουν όλοι» ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών στο δημόσιο».

Την ίδια στιγμή ο κ. Σκυλακάκης συνέστησε ψυχραιμία ενώ εκτίμησε ότι «δεν θα είναι πάνω από το 10% το έλλειμμα του προϋπολογισμού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με της αντοχές της οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Η οικονομία πλήττεται και πλήττεται πολύ σημαντικά όταν κάνουμε ένα lockdown, δεν είναι κάτι το οποίο κανείς θα ήθελε αλλά είναι κάτι αναγκαστικό. Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά η κατάσταση απεικονίζεται και από την επιτροπή την ευρωπαϊκή και τις τιμές των ομολόγων μας, έχουμε την εμπιστοσύνη των Θεσμών και των αγορών και αυτό σε συνδυασμό και με τα ταμειακά διαθέσιμα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι να τελειώσει ο κορονοϊός όπως ελπίζουμε θα συμβεί κάποια στιγμή μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».

Στην ερώτηση αν μπορούμε να αντέξουμε και δίμηνο lockdown, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Αν χρειαστεί».

Για το χρέος, ανέφερε: «Το χρέος είναι υψηλό, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Εμφανίζεται τώρα τεχνητά πολύ υψηλότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα γιατί έχουμε μια χρονιά ανώμαλη όπως είναι η χρονιά της πανδημίας και θα είναι εν μέρει και η επόμενη χρονιά. Θα επιστρέψουμε σε λογικά επίπεδα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ από το ’22 και από εκεί και πέρα έχουμε έναν υγιή προϋπολογισμό, όταν θα επανέλθουμε, για να αρχίσουμε πάλι να μπορούμε να έχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι αναγκαία για να το αποπληρώσουμε».

Για τα 800 ευρώ, σημείωσε: «Εμείς δίνουμε χρήματα τα οποία ήταν 534€ για τις αναστολές σε μηνιαία βάση. Αν σε έβγαζε ο εργοδότης για 15 μέρες έπαιρνες 15 μέρες τον κανονικό σου μισθό, ας πούμε ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 1120, έπαιρνες περίπου 900€ αν αφαιρέσουμε τις εισφορές του εργαζόμενου, έπαιρνες τα 450 συν την αναλογία των 534. Τώρα θα παίρνεις ότι είναι ο μισθό σου για τις μέρες του Νοεμβρίου που δούλεψες, συν την αναλογία των 800€. Το κράτος λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση ως ένα οιονεί εργοδότης ο οποίος οιονεί εργοδότης πληρώνει τις μέρες που δεν δούλεψες με μηνιαίο μισθό 800€. Στην πράξη οι άνθρωποι θα πάρουν αυτά που θα πάρουν από τον εργοδότης τους, θα πάρουν τα 800 και θα πάρουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές τους κανονικά πληρωμένες από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει για κάθε εργαζόμενο που θα μπει σε αναστολή 1.100 ευρώ».

«Αυτό το ποσό είναι τα 534 συν ένα εφάπαξ ποσό επειδή θα τα πάρουν κάποια στιγμή αρχές Δεκέμβρη να κάνουν πιο καλά Χριστούγεννα από εκεί και πέρα το βασικό ποσό που θα δίνουμε εάν παραταθεί ή για εκεί που θα υπάρξει παράταση είναι τα 534», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το δώρο των Χριστουγέννων, ανέφερε: «Το δώρο θα το πάρουν κανονικά όλοι και εκεί το κράτος θα συνεισφέρει το μερίδιό του για το χρόνο που υπήρχε αναστολή με βάση τα 534».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά χρειάζεται πολύ σύνεση και σωφροσύνη για να μην έχουμε δυσκολίες δημοσιονομικές στο μέλλον. Για αυτό επειδή βλέπω ότι κάθε φορά που το κράτος δίνει κάτι παραπάνω γιατί θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια πραγματική ανάγκη δεν πρέπει να φαντασιωνόμαστε ότι αυτά προέρχονται από λεφτά που έχουμε παράξει. Αυτά προέρχονται από το μέλλον τα χρήματα, είναι κάποια φορολογία σε 5-6-10 χρόνια που ελπίζω να προέρχεται από την ανάπτυξη αλλά αν δεν είμαστε σώφρονες δεν θα προέρχονται από την ανάπτυξη».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο λεγόμενο SURE, το SURE είναι ένα δανειακό πρόγραμμα το οποίο πήραμε την αναλογία μας. Ο
ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερη αναλογία αλλά αυτά είναι δάνεια. Είναι χαμηλότοκα δάνεια αλλά είναι δάνεια. Τώρα δεν έχει φτάσει τίποτα, θα φτάσει ένα κομμάτι το Νοέμβριο και ένα άλλο κομμάτι τον Φεβρουάριο αλλά έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε αυτά να μην έχουν μεγάλη σημασία και επίσης έχουμε και ένα επιτόκιο δανεισμού που καθιστά μικρή τη διαφορά μεταξύ του Sure και του δικού μας δανεισμού».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να ξαναβγούμε στις αγορές, ανέφερε: «Δεν το ξέρω, οι έξοδοι στις αγορές δεν προαναγγέλλονται. Από πλευράς ταμειακών διαθεσίμων δεν υπάρχει ανάγκη για κατι τέτοιο αλλά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να αποφασίσει για δικούς του λόγους τι θέλει και τι πρέπει».

Ερωτηθείς πότε θα εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου η προκαταβολή θα είναι το πρώτο εξάμηνο του ’21. Το κλειδί δεν είναι πότε θα εκταμιευτούν τα κονδύλια αλλά πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε εμείς να προχωρήσουμε στα έργα και στα προγράμματα που συνοδεύουν αυτά τα κονδύλια. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή του ’21, όταν κάπως θα έχει λίγο ξεκαθαρίσει με ασφάλεια γιατί θα κουβεντιάζουμε και με την Κομισιόν ποια έργα και ποια προγράμματα σίγουρα περπατούν, αυτά που σίγουρα περπατούν εμείς θα τα ξεκινήσουμε πριν πάρουνε τελική έγκριση».

«Αυτή η περίοδος θα είναι δύσκολη, χρειάζεται από όλους πολύ ψυχραιμία. Είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια γιατί το φαινόμενο είναι τεράστιο και πολλαπλό συνεπώς ψυχραιμία, ηρεμία και θα περάσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι πάμε για διψήφιο έλλειμμα, σημείωσε: «Όχι. Δεν είμαι αισιόδοξος η δουλειά μου είναι να μετράω. Κοιτάξετε την πρόθεση της Κομισιον. Ούτε το πρωτογενές ούτε το κανονικό έλλειμμα θα είναι πάνω από 10».