«Σε επτά στάδια θα ανοίξουμε την αγορά, το πρώτο στάδιο είναι περίπου το 10% τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ακολουθεί το μεγαλύτερο 11 Μαΐου με περίπου το 35% της αγοράς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «μετά το ‘’μένουμε σπίτι’’ πάμε στο «μένουμε ασφαλείς» επομένως η μάσκα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».

«Θα είναι κάτι το οποίο θα έχουμε καθημερινά μαζί μας και ο τρόπος για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε με ασφάλεια και ο τρόπος με τον οποίο θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο ίδιος.

«Επομένως η μάσκα θα είναι εδώ, τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί είναι συγκεκριμένα για κάθε κατάστημα και για τον τρόπο λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «αφορά το πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά αυτό το μέτρο δεν είναι καινούργιο, το εφαρμόσαμε στα super market».

«Λειτούργησε πολύ καλά αλλά και ότι κάναμε σχετικά με τη μείωση της πυκνότητας των ατόμων και σε πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι οι λαϊκές αγορές, είδαμε ότι λειτούργησε και σαφώς κάναμε και διορθωτικές κινήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «έχουμε ένα καλό μείγμα λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών τη Δευτέρα, θα μπορέσουμε και εμείς, τα τεχνικά υπουργεία, να δούμε πως θα δουλέψει και ταυτόχρονα οι επιδημιολόγοι να δουν τι θα σημαίνει αυτό για τη διασπορά του ιού». «Πιστεύουμε ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα όλα θα πάνε πολύ καλά», σημείωσε ο ίδιος.

Για τις προστατευτικές μάσκες, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι «δοθούν οδηγίες και από την πολιτική προστασία και από τους ειδικούς γιατρούς για το πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και εμείς μια μάσκα η οποία να είναι πάνινη και επαναχρησιμοποιούμενη».

«Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τα αποθέματα μασκών είναι πάρα πολύ μεγάλα, ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή μασκών όπως ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τα αντισηπτικά έτσι και με τις μάσκες», ανέφερε επίπρόσθετα.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «θα ομαλοποιηθεί η αγορά της ήδη τώρα οι μεγάλες εισαγωγές έχουν αρχίσει και ρίχνουν τις τιμές δηλαδή δεν υπάρχει αυτό το οποίο βιώσαμε τις πρώτες ημέρες της κρίσης όταν ακολουθούσαμε και δίναμε πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε επιχειρήσεις. Τώρα πλέον τα πράγματα ομαλοποιούνται».

«Τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν όταν εμείς πιστέψουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε πράγματι αυτές τις οδηγίες. Η μάσκα θα μπει για τα καλά στη ζωή μας και θα μείνει για μεγάλο διάστημα καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσουμε και προετοιμαστούμε για αυτό», υπογράμμισε.

Για τα κομμωτήρια, ανέφερε ότι «θα πηγαίνουμε στα κομμωτήρια με ραντεβού, υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων να κρατάνε ένα βιβλίο που θα φαίνονται τα ραντεβού έτσι ώστε όταν θα μπούμε να κάνουμε έλεγχο να δούμε ότι ο κάθε ένας που είναι μέσα είναι με ραντεβού».

«Θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του καθίσματος δύο μέτρων το ένα κάθισμα από το άλλο και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και μάσκες μιας χρήσης για τους εργαζόμενους», τόνισε.

Για την ατομική άθληση και τις πλαζ, σημείωσε: «Η ατομική άθληση ανοίγει από τη Δευτέρα 4/5. Ατομική άθληση σημαίνει ότι πάμε και στην παραλία, κάνουμε ένα μπάνιο και φεύγουμε. Δεν σημαίνει ότι πάμε και καθόμαστε και υπάρχει συνωστισμός». Στις μη οργανωμένες παραλίες προς το παρόν αλλά πολύ σύντομα θα δοθούν οδηγίες να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες. Υπάρχει σχεδιασμός για τις οργανωμένες παραλίες εντός του Μαΐου περιμένουμε όμως να αξιολογήσουμε και εμείς και οι ειδικοί επιστήμονες το θέμα του ανοίγματος της αγοράς και πολύ σύντομα θα έχουμε περαιτέρω ανακοινώσεις επ΄αυτού του θέματος».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «κερδίσαμε εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτή που διατρέχουμε από τη λειτουργία της αγοράς, από τα super market από τις λαϊκές αγορές μάθαμε πράγματα». Αυτά δεν υπάρχουν σε κάποιο εγχειρίδιο ούτε η παγκόσμια κοινότητα γνώριζε ένα τέτοιο γεγονός και πως θα το αντιμετωπίσει».

«Γράφεται τώρα η ιστορία και γράφονται και τα εγχειρίδια τώρα. Πάμε βήμα –βήμα, ελέγχουμε τα βήματα μας, κάνουμε ότι χρειάζεται σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων και προχωράμε στο επόμενο βήμα», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Για τα μέτρα προστασίας στις καφετέριες και τα εστιατόρια, ο υφυπουργός δήλωσε: «Αυτό το οποίο έχουμε ανακοινώσει είναι στη λειτουργία του εξωτερικού χώρου. Στη λειτουργία του εξωτερικού χώρου ο κανόνας είναι ότι τα τραπέζια έχουν ελάχιστη απόσταση 2μέτρων, 4 άτομα μέγιστο ανά τραπέζι και μια πυκνότητα του εξωτερικού χώρου 1 άτομο ανά 3 τετραγωνικά. Αυτό έχουμε ανακοινώσει προς το παρόν, καθώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και θα έχουμε και την προηγούμενη εμπειρία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τους εσωτερικούς χώρους».