«Οριζόντιο lockdown όπως το Μάρτιο δεν θα υπάρξει, η πολιτεία λαμβάνει μέτρα κατά περίπτωση και περιοχή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Για την εστίαση, ο κ. Παπαθανάσης δεν απέκλεισε νέα μείωση του ωραρίου ενώ δήλωσε ότι στις «κόκκινες περιοχές λειτουργεί με take away».

Παράλληλα σημείωσε ότι για κάθε μέτρο που λαμβάνεται «θα υπάρχει στήριξη από την πολιτεία», ενώ αναγνώρισε ότι έχουν πληγεί πολλές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε πως «θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν ώστε οι οφειλέτες να μην πνίγονται από τα χρέη».

Για τις επενδύσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «δεν σταμάτησε ποτέ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πατάει στο σχέδιο Πισσαρίδη».

Τέλος, εκτίμησε ότι «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τον μέσο όρο της ΕΕ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το μέτρο του γενικού lockdown, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή οριζόντιο lockdown με την έννοια του Μαρτίου δεν θα υπάρξει. Σαφώς είναι αυτονόητο ότι δε μια εξελισσόμενη κατάσταση όπως η υπόθεση του covid 19 η πολιτεία θα λαμβάνει μέτρα, επομένως αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι μετρώντας την έξαρση των κρουσμάτων η πολιτεία ετοιμάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι κατά περίπτωση και κατά περιοχή. Ανάλογα με την πυκνότητα και την κρισιμότητα των κρουσμάτων η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει και σήμερα και θα προτείνει μέτρα και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η κυβέρνηση την εφαρμογή των όποιων μέτρων κρίνονται αναγκαία που σαφώς θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα έχουν και το μικρότερο οικονομικό αποτύπωμα».

Για το χώρο της εστίασης, ανέφερε: «Η εστίαση για να κλείσει δεν κλείνει παρά μόνο στις περιοχές που είναι κόκκινες. Εκεί λειτουργεί με το take away. Από εκεί και πέρα μερικά μέτρα τα οποία μπορεί να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία μπορεί να ληφθούν, τώρα αν αυτό είναι κάποια μείωση του ωραρίου ας περιμένουμε πολύ σύντομα, νομίζω σήμερα μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις».

«Είμαστε ε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα κράτη, η κυβέρνηση πολύ γρήγορα απαντά με μέτρα και επειδή είναι μια πολύ δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση το αυτονόητο είναι ότι παρακολουθείς την εξέλιξη και ανάλογα λαμβάνεις τα μέτρα. Για κάθε μέτρο που λαμβάνεται θα υπάρχει και ένα μέτρο στήριξης, επομένως δεν θα σταματήσει η πολιτεία να βγάζει προς τα έξω μέτρα τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε αποδείχτηκε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί μέχρι τώρα λειτούργησαν πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Σαφώς έχουν πληγεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά τουλάχιστον ως προς το σύνολο της οικονομίας καλύτερα βγήκαμε εμείς τους πρώτους μήνες της κρίσης απ’ ότι βγήκαν πολύ ισχυρές χώρες της περιοχής μας. Επομένως για κάθε μέτρο θα υπάρχει σαφώς και μια στήριξη από την πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Ο αλγόριθμος ανάλογα θα δίνει και ανάλογα με τις περιπτώσεις το μη επιστρεπτέο κομμάτι. Τρέχει αυτή τη στιγμή και το ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο ξεκίνησε και δόθηκε παράταση και σε προγράμματα τα οποία έτρεχαν προκειμένου να μπουν οι επιχειρήσεις. Επομένως συνεχίζει η θωράκιση της οικονομίας με μέτρα σαφώς μέσα στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε. Η κυβέρνηση κράτησε, δυνάμεις και τις κράτησε πολύ σωστά, και θα συνεχίζει να στηρίζει όσο απαιτείται ως ότου βγούμε στην απέναντι όχθη».

Αναφορικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας, δήλωσε: «Ο πτωχευτικός κώδικας είναι κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ, έπρεπε να έχει έρθει πολλά χρόνια πριν ακριβώς για να δώσει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας οι οποίοι πνιγόντουσαν μέσα από τα χρέη να μπορέσουν να βγουν απ’ αυτή την κατάσταση. Δίνεται μια δυνατότητα όπως συμβαίνει σε πολλά προηγμένα κράτη τα οποία θέλουν να βγάλουν αυτό τον θανάσιμο εναγκαλισμό των χρεών από τον πολίτη για να μπορέσει να ξαναδημιουργήσει, να εχει το δικό του λογαριασμό, να μην μεταφέρει τα χρέη και τις οφειλές στην επόμενη γενιάς. επομένως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείτε στην εφαρμογή».

Αναφορικά με τις επενδύσεις, υπογράμμισε: «Δεν σταμάτησε καθόλου το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και δεν είναι τυχαία η απόδοση του 15ετούς ομολόγου ούτε των 10ετών ομολόγων. Η απόδοση και η εμπιστοσύνη που δίνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι ισχυρή και για αυτό συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε. Αυτό δεν σταμάτησε καθόλου και φαίνεται από τις κινήσεις που γίνονται ότι οι επενδυτές είναι εδώ και θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Η Ευρώπη πάντα δείχνει την αλληλεγγύη και πάντα βρίσκει λύσεις όμως πρέπει να πω ότι είναι ένα μεγάλο καράβι, ένα υπερωκεάνιο στρίβει πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση, η Ελλάδα πατάει στο σχέδιο Πισσαρίδη. Εμείς είμαστε έτοιμοι , σαφώς η Ευρώπη έδωσε μια παράταση ως τα τέλος του μηνός για να κατατεθούν τα σχέδια. Σημερα στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από τον κ. Σκυλακάκη η πρώτη εκτίμηση της προτάσεων. Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, η Ελλάδα έχει ένα συνεκτικό , ένα πολύ ισχυρό και δυνατό πρόγραμμα για να μπορέσει να περάσει στη μετά-covid εποχή. ΜΑυτό θα δώσει μαζί με τα προγράμματα τα οποία τρεχουν και με το ΕΣΠΑ 21-27 τη δύναμη αυτή να επιταχύνουμε την οικονομία μας και κυρίως να πετύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε. Νομίζω από το πρώτο εξάμηνο και όπως θα φανεί και από το δεύτερο εξάμηνο η ύφεση η οποία θα καταλήξει για την πατρίδα μας θα είναι σε καλύτερο επίπεδο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα κάτω από το μέσο όρο επομένως θα είμαστε σε καλό σημείο να κάνουμε την επανεκκίνηση όταν θα αρχίσουν να συμφωνούνται τα πρόγραμμα από την 1/1/21 τότε θα αρχίσει η συμφωνία μερικώς των προγραμμάτων και αμέσως με τη συμφωνία θα αρχίσουν να έρχονται και χρήματα».