«Μετά τις 18 Μαίου οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης που είναι προγραμματισμένο να γίνει αρχές Ιουνίου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο και στην εκπομπή '' Secret'' με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «σαφώς ο εμπορικός κόσμος, οι επαγγελματίες, έχουν αγωνία και με το δίκιο τους θέλουν να ξεκινήσουν πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι αυτή η επανεκκίνηση είναι πολύ κρίσιμο να γίνει με μεγάλη προσοχή».

«Έγινε το πρώτο βήμα χθες με ένα 10% και ήταν ένα μείγμα υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου ακριβώς για να δώσει το περιθώριο και σε εμάς στο υπουργείο Ανάπτυξης να επανεξετάσουμε τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει αλλά πιο ουσιαστικά και πιο σημαντικό είναι να δει η ειδική επιτροπή των επιστημόνων τι αποτύπωμα έχει αυτή η επανεκκίνηση πάνω στη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα και «θα είναι πολύ σπουδαίο γιατί επανεκκινεί περίπου το 27% της οικονομίας και αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να σταθούμε όπως έχουμε σχεδιάσει στα 7 βήματα της επανεκκίνησης, και ίσως αν τα πράγματα είναι καλά και δεν έχουμε κάποια αύξηση στη διασπορά του κοροναϊού να μπορούμε να φέρουμε και νωρίτερα κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουμε ανακοινώσει». «Όμως είναι πολύ νωρίς να το πούμε τώρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα μπορέσει να ανοίξει νωρίτερα ο κλάδος της εστίασης, ανέφερε ότι «αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε πριν τις 18 του μήνα που θα έχουμε κλείσει μια εβδομάδα από το δεύτερο βήμα επανεκκίνησης».

«Η εστίαση αφορά 300 χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μεγάλο κομμάτι, είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια και ιδιαίτερα για την εστίαση μελετάμε με ποιο τρόπο μπορούμε να δώσουμε τη δυναμική, τη χωρητικότητα των καταστημάτων, επειδή μειώνεται η χωρητικότητά τους, να στους δώσουμε περαιτέρω δυνατότητες έτσι ώστε είτε μέσω δημοσίων χώρων είτε χρησιμοποιώντας ημιυπαίθριους χώρους κατ’ ούσίαν δηλαδή ανοίγοντας κάποιο κομμάτι εσωτερικού χώρου για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τους καλύτερους όρους», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Παράλληλα τόνισε ότι «όπου υπάρχει δημόσιος χώρος θα δώσουμε δημόσιο χώρο, είμαστε σε συζήτηση με την ΚΕΔΕ, χωρίς επιβάρυνση έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τη χωρητικότητα που είχαν προ κρίσης».

Αναφορικά με το πρόγραμμα για δανειοδοτήσεις των πληγέντων επιχειρήσεων, σημείωσε πως «το πρόγραμμα αυτό θα έρθει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Επειδή η οικονομία σε αυτή τη φάση χρειάζεται τη μεγαλύτερη στήριξη το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους να στηρίξει με χρηματοδοτικά εργαλεία τις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Για τις τιμές των μασκών, δήλωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 31 εκατομμύρια μάσκες αποθέματα, θα εχουμε στο τέλος του μήνα περίπου 22-24 εκατομμύρια παραγωγή μασκών. Το πιο σπουδαίο είναι επίσης ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινη μάσκα. Ενώ ξεκινήσαμε με τιμές πολύ υψηλές σήμερα οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει στα 55 λεπτών και αναμένουμε να πέσουν κάτω από τα 50 λεπτά. Αναμένουμε ότι η μεγάλη παραγωγή που γεννάτε πλέον στην Ελλάδα, οι μεγάλες εισαγωγές αλλά κυρίως η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινη μάσκα θα παρασύρει χαμηλότερα την τιμή».

Για την επάρκεια των προϊόντων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «επάρκεια υπήρχε, καταφέραμε στην Ελλάδα να μη δημιουργηθεί πανικός ούτε σύγχυση».

«Οι αγορές μας λειτούργησαν κανονικά, η εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς κανένα πρόβλημα κάτι που δεν το πέτυχαν άλλες μεγάλες χώρες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σήμερα, δεν είχαμε ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας . Έχουμε μεγάλη επάρκεια σε προϊόντα», κατέληξε.