Σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και την εξασφάλιση του απαιτούμενου συντονισμού μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε διάλογος προς αξιοποίηση των συμπερασμάτων απολογισμού αντιπυρικής περιόδου 2019, έγιναν εκτιμήσεις σχετικώς με τη συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο 2020 και εξετάσθηκε η διαθεσιμότητα εναέριων μέσων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα Διοικητικής Μερίμνης, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικώς με τον γενικό σχεδιασμό δασοπροστασίας - επιτηρήσεως μέσω επιγείων και εναερίων μέσων και μελετήθηκαν ενδελεχώς η διάθεση, ανάπτυξη, διάταξη επιτηρητικών και εναερίων μέσων δασοπροστασίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως όσον αφορά στα μέσα, «γνωρίζετε όλοι για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης αλλά όχι μόνο με αυτά στο πυροσβεστικό έργο κάθε χρονιά, για να είναι όμως αυτά μέσα στη μέγιστη καλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα πρέπει να προϋπάρχει δουλειά και συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με δεδομένο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες -από παλιά, αλλά ιδίως αυτές τις μέρες- η ΕΑΒ».

«Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της αντιπυρικής θα έχουμε ικανό αριθμό μέσων. Περιμένουμε όμως στη διάρκεια της σεζόν να προστεθούν κι άλλα. Η αποστολή και ο σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι δεν τελεί υπό την δική μας εποπτεία, πλην όμως αναφέρεται σε εμάς σχεδόν στο 100% της δραστηριότητας της, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό κυρίως των αεροσκαφών “Canadair” τύπου 415 και 215. Θα ξεκινήσουμε με έξι και θα φτάσουμε στα εννιά στη διάρκεια της περιόδου, εάν όλα πάνε καλά, που θα φροντίσουμε να πάνε όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, η παλαιότητα των αεροσκαφών και των μέσων, η φθορά που υφίστανται με κάθε έξοδο, δημιουργούν ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.