Με τον «αέρα» της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού, που έχει επαινεθεί από πληθώρα ξένων ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει ταχύτητα στην Ευρώπη, διεκδικώντας αυξημένο λόγο και επιρροή στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού (σ.σ.: η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου).

Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες τους. Οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν, ακόμα, στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κοροναϊού.

Η κυριότερη, βέβαια, ευρωπαϊκή απόφαση που ακόμα είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα ληφθεί είναι αυτή για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την κυβέρνηση να επικεντρώνει την πίεση σε δύο άξονες: Πρώτον, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, ει δυνατόν δηλαδή ακόμα και πάνω από 1 τρισ. ευρώ συνολικά για όλες τις χώρες και, δεύτερον, η μεγάλη πλειονότητα των χρημάτων αυτών να δοθεί στα κράτη-μέλη ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο.

Εως και 20 δις. ευρώ.

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν η κατανομή του όποιου ποσού αποφασιστεί τελικά θα γίνει με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας ή με ειδικότερους δείκτες, που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες της. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, προέρχεται από πολυετή ύφεση, ενώ είναι μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος πλήττεται καίρια από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Εφόσον, πάντως, επιτευχθεί συμφωνία τελικά για γενναία χρηματοδότηση του European Recovery Fund, η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε κοινοτικούς πόρους που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανεβάσει ταχύτητα και στην επίτευξη του στόχου που είχε θέσει προεκλογικά ήδη πέρυσι, να συμμετέχει δηλαδή η Ελλάδα ως ισότιμος συνομιλητής σε όλα τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής της Ε.Ε. Ετσι, προχθές συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης Δυτικών Βαλκανίων, θέτοντας συγκεκριμένους όρους σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας». Στη συνέχεια, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ταυτόχρονα, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ανά πάσα στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα με τη στρατηγική που θα επιλέξει να ακολουθήσει ο Τ. Ερντογάν, το Προσφυγικό Μεταναστευτικό μπορεί να «φουντώσει» ξανά. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα αυτό ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δ. Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναθεώρηση της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. «Εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και προσαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. Τουρκίας του 2016 στα νέα δεδομένα. Η συμφωνία πρέπει να εμπλουτιστεί με δικλίδες και όρους που θα διασφαλίζουν την τήρηση και την πλήρη εφαρμογή της», τονίζει χαρακτηριστικά στα «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Μαΐου