Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνεδρίαση αυτή ουσιαστικά γίνεται με φόντο την «επιστροφή» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αιχμή του δόρατος των τουρκικών διεκδικήσεων την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Δεν πρόκειται βέβαια για νέο επεισόδιο στο πολυτάραχο σίριαλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ούτε για θέμα απομονωμένο από τη συνολική στρατηγική θεώρηση της Τουρκίας για το Αιγαίο.

Φαίνεται όμως να επανέρχεται ένα θεωρητικό μοντέλο άμεσης σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ακόμα κι αν πρόκειται για μεγάλα και κατοικημένα νησιά.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει εμφανείς τις προθέσεις της να ανεβάσεις τους τόνους της προκλητικότητας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει ωμές απειλές, τονίζοντας πως τα σύνορα της Τουρκίας είναι ανοιχτά για όσους πρόσφυγες θέλουν να φύγουν.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως τα σύνορα της Τουρκίας είναι ακόμη ανοιχτά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη.

Παράλληλα δεν περνάει απαρατήρητη η στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από το δημοσίευμα του τουρκικού φιλοϊσλαμικού περιοδικού «Gercek Hayat», το οποίο εμφανίζει τον κ. Βαρθολομαίο να έχει βοήθησε την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν να οργανώσει το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 οι Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης.