Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην προ κοροναϊού εποχή, έφτασε σήμερα η ελληνική κοινωνία, μπαίνοντας σε εφαρμογή η 3η φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Δύο μήνες μετά από αυστηρά μέτρα και lockdown, η έναρξη της εβδομάδας σηματοδοτεί την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, αφού σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, φέρνει το τρίτο στάδιο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα».
Σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από σήμερα το πρωί ξαναμπήκαν στην καθημερινότητα και κάποια άλλα πράγματα που είχαν «παγώσει» και πριν τον ιό τα θεωρούσαμε δεδομένα.

Τα παιδιά του Γυμνασίου και της Α' και Β' Λυκείου επέστρεψαν σήμερα στα θρανία, μπορεί ο καθένας να μετακινηθεί ελεύθερα στην Ηπειρωτική χώρα αλλά και την Κρήτη, ξανανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, δίνοντας έτσι νέα ανάσα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει δείξει ότι και εκείνος αλλά και η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους πολίτες σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνει η χώρα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, βρέθηκε σήμερα δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες που επέστρεψαν στα θρανία για να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά, επισκεπτόμενος το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την αφοσίωση και τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ενώ ενημερώθηκε για τις νέες συνήθειες που από σήμερα χιλιάδες νέοι και νέες σε όλα τα σχολεία της χώρας καλούνται να ακολουθήσουν.

Το Γυμνάσιο και οι Α' και Β' Λυκείου

Μετά τα παιδιά της Γ' Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία στις 11 Μαΐου, η χαλάρωση των μέτρων έφερε από σήμερα στα σχολεία και το μεγαλύτερο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, αλλά και της Α' και Β' Λυκείου επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις, με τις αίθουσες να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Θρανία απομακρύνθηκαν, αντισηπτικά τοποθετήθηκαν στις έδρες και οι μαθητές ξεκίνησαν το μάθημα, το οποίο συνδυάστηκε με κάποιες σημαντικές καινοτομίες: Τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, την επισήμανση ότι πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά και τη δυνατότητα παρακολούθησης (για τους μαθητές γυμνασίων) μέχρι την λήξη της χρονιάς την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Η ζωντανή μετάδοση μαθήματος αφορά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνον, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Η θερμομέτρηση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο σε κάποια σχολεία στην είσοδο περίμενε τους μαθητές ένας καθηγητής με θερμόμετρο.
Αρκετοί ήταν οι μαθητές που φόρεσαν και μάσκα.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ όσο διαρκούν, θα ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν και για την Γ' Λυκείου, δηλαδή 15 μαθητές (μέγιστο) ανά τάξη, αποστάσεις, χωριστά διαλείμματα, όχι παιχνίδια με μπάλα και κλειστά κυλικεία.
Σήμερα ξεκινούν και τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η επανέναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ. Σημειώνεται ότι και στα κολλέγια και στα ΙΕΚ θα ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
Σε ότι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς.

Δείτε τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για λειτουργία των σχολείων:

• Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.
• Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.
• Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
• Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
• Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
• Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
• Μονές καρέκλες στα θρανία λόγω κορωνοϊού
• Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος.
• Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
• Με αποστάσεις τα θρανία και μόνο για ένα μαθητή
• Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Ωράρια διαλειμμάτων

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

Οι μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τα αεροπλάνα και τα τρένα

Η 18η Μαΐου ωστόσο σηματοδοτεί και το «άνοιγμα» των μετακινήσεων εκτός νομού διαμονής για την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για την Κρήτη και την Εύβοια (ειδικά για την Εύβοια, μετά από διευκρινίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, η απελευθέρωση αφορά τις οδικές μετακινήσεις και όχι της ακτοπλοϊκές).

Είναι πλέον εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, είτε με ΙΧ, είτε με τα ΜΜΜ, αφού ανοίγει σταδιακά και η λειτουργία του σιδηροδρόμου, των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων. Πάντα βέβαια με τους κανόνες προστασίας που ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας) και με το 50% της πληρότητας των μέσων ανά περίπτωση.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται από σήμερα Δευτέρα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και κάποια δρομολόγια στις διαδρομές Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα και τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα.

Σε σταδιακή αύξηση των πτήσεων εσωτερικού προχωρά από σήμερα η AEGEAN ενώ σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου επανέρχονται βασικοί προορισμοί εξωτερικού με μικρή αρχικά συχνότητα. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου ενισχύονται οι πτήσεις προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ μέσα στο μήνα θα ακολουθήσει αύξηση δρομολογίων και σε άλλους προορισμούς στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα νέα μέτρα για την ακτοπλοΐα

Από σήμερα Δευτέρα 18/05 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις πολιτών προς την Κρήτη, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαϊου. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιβάτες όταν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Το νέο πρωτόκολλο επιβατών που θα έχει εφαρμογή μέχρι τις 15/06 με επαναξιολόγηση, ένα πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Επίσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας με την υγειονομική Επιτροπή, έχουν θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν την επιβίβασή τους θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επίσης στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
Επίσης όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοϊας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης θα επισκεφθεί το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ KAI HELLENIC SPIRIT με αφορμή την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς την Κρήτη.

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

-Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

-Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

-Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

-Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθόλη τη διάρκεια της πτήσης

-Ενθαρρύνεται η χρήση για ηλεκτρονικό check in

-Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους

-Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Σημειώνεται πως από σήμερα, η AEGEAN ενισχύει τις συχνοτήτες πτήσεων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ από τις 25 Μαΐου, θα ενισχυθούν οι συχνότητες προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και η επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, (Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη Γενεύη) με μικρή κατά αρχήν συχνότητα ενώ προγραμματίζεται και η αύξηση πτήσεων προς Βρυξέλλες ( προορισμός εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί).

Μετακινήσεις με τρένα και λεωφορεία ( ΚΤΕΛ, τουριστικά, ΙΔ)

Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η χρήση των θέσεων τόσο σε τρένα όσο και σε λεωφορεία θα είναι ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κενό και η πληρότητα κατά την κράτηση και έκδοση εισιτηρίων Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.

Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα. Υπενθυμίζεται πως από αύριο επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Θα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα. Επίσης, επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα - Βόλος - Λάρισα.

Οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια επιβατικού κοινού και εργαζομένων(πχ απαραίτητος εξοπλισμός για εργαζόμενους, αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι, εισροή φρέσκου αέρα και αλλαγή φίλτρων αέρος στις αμαξοστοιχίες, απολύμανση, έλεγχος στην επιβίβαση).

Τέλος, οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).

-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Σε λειτουργία από σήμερα malls, εκπτωτικά χωριά και πολυκαταστήματα

Τις πόρτες του άνοιξαν σήμερα στις 10 το πρωί τα εμπορικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα με τους υπαλλήλους να περιμένουν τους πρώτους πελάτες φορώντας πάντα τις μάσκες τους.

Επίσης, επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών, υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Κανόνες λειτουργίας

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

-Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης

-Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

-Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.

-Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

-Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.

-Τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

-Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού

-Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

-Για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:

-Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Έλεγχοι

Τέλος, σημειώνεται ότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 8.828 ελέγχους, επιβάλλοντας κυρώσεις για αισχροκέρδεια και μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

Ανοιχτή και πάλι για το κοινό η Ακρόπολη

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» τη σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, όπως προαναγγέλλει και το σποτ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μάλιστα από τις 11:00 επιτρέπεται ελεγχόμενα η παρουσία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων, με την απαραίτητη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μουσείων αλλά και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε την Ακρόπολη και ξεναγήθηκε στο χώρο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο 8:00 με 20:00.

Θα υπάρχει μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που υπάρχει άνοδος και κάθοδος.
«Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό» αναφέρει το υπουργείο.

Η απόσταση του 1,5 μέτρου θα τηρείται τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου, ενώ η αναμονή θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι για τους ξεναγούς θα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης.
Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων.

Τι θα ισχύει στα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους.

Για όλο το καλοκαίρι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.
Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take - away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία τους (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά στο https://etickets.tap.gr/

Χαλάρωση των μέτρων και στις φυλακές

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να χαλαρώσει από σήμερα και τα μέτρα που ισχύουν στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Επιτρέπονται οι κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας. Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια, οι άδειες του προσωπικού και η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού. Επίσης θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και οι υπόλοιπες δύο τάξεις του Λυκείου (η Γ' Λυκείου ξεκίνησε από την 11η Μαΐου), καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.

Οι Γραμματείες των δικαστηρίων

Από σήμερα επαναλειτουργούν οι γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας, φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ξεκινάνε οι προπονήσεις

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και την επιστροφή στις προπονήσεις για αθλητές και σωματεία, καθώς από σήμερα ανοίγουν και πάλι οι αθλητικοί χώροι. Φυσικά και εδώ τα δεδομένα διαφέρουν πολύ σε σχέση με το παρελθόν και όσα γνωρίζαμε. Όπως ανέφερε και ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, το άνοιγμα γίνεται υπό νέες συνθήκες όπως ο σχολαστικός προαγωνιστικός έλεγχος, η ελεγχόμενη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ο περιορισμός στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και συνεπακόλουθα στον χρόνο προπόνησης, η σχολαστικότητα στα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές μέχρι 24 Μαΐου 2020

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 έως και 24.5.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας (ΚΑΔ 5520).

Xώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (ΚΑΔ 5530).

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5610).

Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).

Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56292002).

Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56292004).

Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56292005).

Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.τ.λ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά (ΚΑΔ 5630).

Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230).

Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση α) τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), β) τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11) [ΚΑΔ 8810].

Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 9002), καθώς και εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) [ΚΑΔ 9004], εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που αφορούν πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και κινηματογραφικά γυρίσματα.

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).

Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).
Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κ.λπ.), εξαιρουμένων: α) των υπηρεσιών λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίγκο (ΚΑΔ: 92.00.13), β) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14), γ) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών (ΚΑΔ: 92.00.19), δ) των υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21) και ε) άλλων υπηρεσιών στοιχημάτων (ΚΑΔ: 92.00.29) [ΚΑΔ 9200].

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).

Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).

Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) [ΚΑΔ 9319].

Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).

Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (ΚΑΔ 9329), εξαιρουμένων του τομέα των παραλιών (ΚΑΔ 93.29.11.00) και των υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων (πλαζ) [ΚΑΔ 93.29.11.05].

Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους (ΚΑΔ 93291905).

Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων (ΚΑΔ 94991601), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής.

Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (ΚΑΔ 94991602).

Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων α) των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01), β) υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση) (ΚΑΔ 96.04.10.02), γ) υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, ΚΑΔ 96.04.10.06) [ΚΑΔ 9604].

Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων (ΚΑΔ 96091906).

Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96091909).

Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96091912).

Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96091917).

Παράλληλα, στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, η λειτουργία από 18 Μαίου 2020 όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, καθώς και η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας, που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για κάποια αθλήματα, καθώς και η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους
Τέλος, στο άρθρο 4 της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι, κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, ήτοι από 18.5.2020 έως και 24.5.2020, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων του άρθρου 1 εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Χώρας. ενώ παράλληλα διευκρινίζεται ότι, δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις των άρθρων 1 και 2.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια

Στις 29 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του νέου κορoναϊού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όλα τα γυμναστήρια της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, και έως τότε ο κλάδος βρίσκεται σε αναστολή με όσα προβλέπονται για αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

«Ως προς τον προγραμματισμό τηρούμε τα επτά στάδια επανεκκίνησης» εξήγησε ο υφυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έως τότε ο κλάδος βρίσκεται σε αναστολή με όσα προβλέπονται για αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους», είπε ο κ. Παπαθανάσης.