Στην αξιοποίηση της θετικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ακολουθεί την αντίστοιχη υγειονομική. Πέραν του μεγάλου στοιχήματος για τον περιορισμό των απωλειών της τουριστικής βιομηχανίας, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στην ολική επαναφορά της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, αναλαμβάνοντας ήδη σειρά πρωτοβουλιών και προς αυτή την κατεύθυνση. «∆εν είμαστε ασφαλής προορισμός μόνο για τουρίστες, αλλά και για επενδυτές. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται μέσα στην επερχόμενη ύφεση και την οποία κερδίσαμε με τους αγώνες και την πειθαρχία μας», είναι το μότο που επικρατεί στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαδοχικές επαφές που είχε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Aδωνις Γεωργιάδης, με Αμερικανούς υποψήφιους επενδυτές, αλλά και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

«Χαίρομαι που συνάντησα τον φίλο μου Αδωνι Γεωργιάδη για να αξιολογήσουμε την πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, το Ελληνικό και τη συνεργασία μας με τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC) για την υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων, όπως τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», έγραψε στο Τwitter ο Αμερικανός πρέσβης μετά τη συνάντηση.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η ΟΝΝΕ∆, προοανήγγειλε πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο, εκτός των άλλων, θα χρησιμοποιηθεί και ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα της χώρας να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια.

Ιδιαίτερα στάθηκε και στο κομμάτι της Golden Visa, κάνοντας λόγο για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις σχετικές διαδικασίες. ∆ρομολογούνται, ακόμα, περαιτέρω παρεμβάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το Κέντρο Καινοτομίας στον χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Χρίστου ∆ήμα.

«ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης αποτύπωσε προχθές το απόγευμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμε τείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG), που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.Η πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού και συνιστά μια ισχυρή γεύση της προοπτικής που δημιουργείται παρά τη διεθνώς αρνητική οικονομική συγκυρία που προδιαγράφεται μέχρι και το τέλος του 2020.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, απευθυνόμενος σε πεντακόσια ηγετικά στελέχη της BCG, μίλησε για την πρόκληση που συνιστά για όλο τον κόσμο ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του, καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παγκόσμια οικονομία. «Οσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την αντίδραση στην υγειονομική κρίση με τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη οικονομία και διεμήνυσε ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό», επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα, αλλά να επισπεύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σχετικά με την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας στο διεθνές πεδίο και στα οφέλη που μπορεί να έχει η Ε.Ε. από έναν καλύτερο συντονισμό σε τομείς κοινών συμφερόντων με σκοπό την ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Βεβαίως, η αναφορά αυτή αγγίζει άμεσα και το θέμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες για τη δρομολόγηση γενναίων παρεμβάσεων από τις Βρυξέλλες και την υπέρβαση των παραδοσιακών γραφειοκρατικών διαδικασιών στους κόλπους της Ενωσης