Ένα κρίσιμο «εργαλείο» ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την πάταξη του παράνομου εμπορίου με ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να βγει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και να έρθει τον Ιούνιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο περί σύστασης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο. Η σύσταση και η θεσμική ενίσχυση της καινούργιας αυτής δομής έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία, ενοποιεί υπάρχουσες εσωτερικές δομές σε μία, επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ως κύρια Εθνική Αρχή υπό το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενισχύει την επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα από τη διυπηρεσιακή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας, ενεργεί οριζόντια σε όλο τον κύκλο «ζωής» των προϊόντων και υπηρεσιών και εξοικονομεί πόρους από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αναδεικνύει ως στρατηγικό της στόχο την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την υπεραξία των εμπορικών σημάτων, την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την επακόλουθη αύξηση των δημόσιων εσόδων. Για αυτό και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αναδεικνύεται αφενός ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ως αναπτυξιακή πολιτική. Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πραγματοποιηθεί 15.288 έλεγχοι, έχουν κατασχεθεί ως απομιμητικά προϊόντα 142.060 τεμάχια και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 842.700 ευρώ. Τα ποσοστά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά: στους ελέγχους 372%, στις κατασχέσεις 644% και στα πρόστιμα 138%.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση του κοροναϊού ανέδειξε την ανάγκη «η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική. Και τώρα ανοίγει και η ευρωπαϊκή συζήτηση για την ανάγκη να επανακτήσει η Ευρώπη αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς, όπως της δημόσιας υγείας». Όπως σημείωσε, «η εμπειρία της παραγωγής αντισηπτικού και χειρουργικών μασκών υψηλής ποιότητας δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα».

Συνοπτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου που αναμένεται να θέσει σήμερα σε διαβούλευση ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν ως εξής:

- Ενίσχυση της επιχειρησιακής και κατασταλτικής δράσης του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της συνεργασίας με τα σώματα ασφαλείας

- Ανάπτυξη της διυπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών

- Επιχειρησιακή και στρατηγική ετοιμότητα μέσω της στοχοθεσίας, της απλούστευσης των διαδικασιών και της μείωσης της γραφειοκρατίας

- Σύσταση μοναδικού σημείου διαχείρισης της πληροφορίας για το παράνομο εμπόριο και την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας

- Οριζόντια δράση της μονάδας σε όλο τον «κύκλο ζωής» των προϊόντων και των υπηρεσιών