«Στην προανακριτική για την σκευωρία Novartis υπήρξαν λεκτικές υπερβάσεις όταν ο Παύλος Πολάκης ως μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Γιάννης Μπούγας, βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Μπουγάς τόνισε πως «οξύνθηκαν τα πνεύματα και στη συνέχεια επικράτησε ηρεμία και το επεισόδιο έληξε».

«Η επιτροπή έχει ερευνήσει πτυχές της υπόθεσης η οποία κοινοβουλευτικά θα πάει μέχρι τέλους», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα σημείωσε ότι «η προανακριτική συλλέγει αποδεικτικό υλικό ώστε να έχει τεκμηριωμένη πρόταση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Επιπρόσθετα δήλωσε πως στόχος «είναι έως το τέλος Ιουνίου η υπόθεση να έχει τελειώσει και η πρόταση για παραπομπή ή ΜΗ να είναι τεκμηριωμένη».

«Αντί να δούμε ποιες είναι οι ευθύνες της Novartis και το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει αποζημιώσεις, κάποιοι προσπάθησαν να εμπλέξουν πολιτικούς, με αποτέλεσμα αδικήματα να έχουν παραγραφεί και να έχουν χαθεί χρήματα που θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μπούγα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ένταση που υπήρξε στην ειδική επιτροπή μεταξύ του κ. Κυρανάκη και του κ. Πολάκη, ο κ. Μπούγας δήλωσε: «Υπήρξαν κάποιες λεκτικές υπερβάσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν αποφευχθεί. Τα πράγματα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Κυρανάκη, στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια αντιπαράθεση λεκτική, οξύνθηκαν τα πνεύματα, στη συνέχεια όμως επανήλθε η νηφαλιότητα. Δοθήκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, ανακάλεσαν αμοιβαία οι βουλευτές που συμμετείχαν στην ένταση και τελικά και αυτό το επεισόδιο θεωρείται λήξαν. Πρέπει τέτοια επεισόδια να μην χαρακτηρίζουν την εργασία της επιτροπής ...άλλωστε η αποδεικτική εργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μεγάλη, έχουμε ερευνήσει σε πτυχές που δεν είχε ερευνήσει καν η ελληνική Δικαιοσύνη μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία. Έχουν εμπλακεί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες αυτή την υπόθεση πρέπει να την πάμε κοινοβουλευτικά μέχρι τέλους και στη συνέχεια να τη δώσουμε όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη στη Βουλή για να αποφασίσει αν θα τη στείλει στη Δικαιοσύνη ή όχι».

Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίσει τη διαδικασία, ανέφερε: «Αυτό ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή νομίζω όμως ότι στην πορεία αμβλύνθηκε αυτή τη προσπάθεια, επιχειρήθηκε ξανά από το ΣΥΡΙΖΑ, γίναν φιλότιμες προσπάθειες, στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, μιλούσανε για φιάσκο, για ακυρότητες όταν όμως προκλήθηκαν και από μένα να εξηγήσουν ποιες είναι αυτές οι περιβόητες ακυρότητες που ήταν δύο την εξής μια. Δηλαδή την εξαίρεση Πολάκη –Τζανακόπουλου από την επιτροπή η οποία βασίστηκε σε ακλόνητα στοιχεία και σε προηγούμενη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου, και μια άλλη δεύτερη μου είπε ο κ. Τζανακόπουλος που είναι απόπειρα ακυρότητας διότι δεν επήλθε που αφορούσε την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Επομένως και σε αυτό τον τομέα όλη αυτή η προσπάθεια το να υποβαθμιστεί το έργο της επιτροπής με διάφορους χαρακτηρισμούς περί δήθεν ακυροτήτων, περί πραξικοπημάτων και όλα αυτά τα μεγαλόστομα τα οποία έλεγαν κατά καιρούς, έχει αποτύχει. Εκείνο το οποίο μένει από την πρόοδο των εργασιών είναι ότι στοιχειοθετεί σε επίπεδο ενδείξεων τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου η επιτροπή, νηφάλια και εφαρμόζοντας πιστά και τον κανονισμό και τον κώδικα ποινικής δικονομίας συλλέγουμε το αποδεικτικό υλικό, και από έγγραφα και από καταθέσεις μαρτύρων, και θα έχουμε μια απολύτως τεκμηριωμένη πρόταση».

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει πάρει αποζημιώσεις το ελληνικό δημόσιο από την υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής δήλωσε: «Δυστυχώς τα φώτα στράφηκαν, και της εκτελεστικής εξουσίας δυστυχώς όμως και της Δικαιοσύνης, στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων . Δηλαδή αντί να κάνουμε το αυτονόητο να δούμε ποιες είναι πραγματικά οι ευθύνες της Novartis και με βάσει τις ευθύνες αυτές να επιδιώξει το ελληνικό δημόσιο τις αποζημιώσεις που εισέπραξαν άλλα κράτη, εδώ ασχολούμασταν με άλλα ζητήματα, προσπαθούσαμε να αναδείξουμε ευθύνες πολιτικών, να εμπλέξουμε τους πολιτικούς έτσι ώστε να έχουμε κομματικά οφέλη από αυτή την εμπλοκή γιατί εκείνο το χρονικό διάστημα οι πολιτικοί ενδιέφεραν, δεν ενδιέφεραν τα σκάνδαλα ή οι αθέμιτες πρακτικές της Novartis. Ξέφυγε το βασικό και πολλά από τα αδικήματα εκείνα έχουν παραγραφεί και δυστυχώς, ενδεχομένως να έχουν χαθεί και πολλά χρήματα που θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο. Ποιος ευθύνεται για αυτά; Διότι το να αφήνεις μια υπόθεση να παραγράφεται, να χάνονται χρήματα από το ελληνικό δημόσιο τα οποία θα έπρεπε να έχει εισπράξει δημιουργεί ευθύνες των προσώπων που επέτρεψαν να συμβεί. Απορώ που βρίσκουν το θράσος οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να έρχονται σήμερα και να μας κουνάν το δάχτυλο «γιατί δεν εισπράττεται από τη Novartis και γιατί δεν μεριμνάτε η Novartis να δώσει αυτά που οφείλει στο ελληνικό δημόσιο» όταν εκείνοι άφησαν, πέρασε ο χρόνος και το αποδεικτικό έχει χαθεί ενδεχομένως, αλλά και οι υποθέσει έχουν παραγραφεί και έρχονται και ζητάν από εμάς ευθύνες που ξεκινάμε μια έρευνα η οποία είχε ουσιαστικά επιχειρηθεί τα βασικά της στοιχεία να αποκρυβούν».

«Με την απόφαση της Βουλής έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε το πόρισμά μας 30 Ιουνίου, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια εμπρόθεσμα, να μην χρειαστεί να παρατείνουμε αυτή την προθεσμία. Δεν χρειάζεται να έχουμε κοινό πόρισμα, μπορεί καποιος να έχει αντίρρηση στο πόρισμα, καταχωρείται ως μειοψηφία. Επομένως το να έχουμε ενιαίο πόρισμα περί παραπομπής ή μη δεν είναι απαραίτητο, εμάς μας ενδιαφέρει όμως η γνωμοδότηση της επιτροπής προς την Βουλή να είναι τεκμηριωμένη δηλαδή να βασίζεται στα πραγματικά περιστατικά τα οποία ερευνήσαμε και σε επίπεδο ενδείξεων είναι επαρκή για να προτείνουμε στη Βουλή τη μια ή την άλλη άποψη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Βεβαίως θα είναι ενιαίο το πόρισμα. Στόχος είναι όλες οι κατηγορίες και πριν και μετά τη διεύρυνση δηλαδή όλη η έρευνα, να αποτυπωθεί σε ένα πόρισμα το οποίο θα καταλήγει σε ένα διατακτικό που θα είναι γνώμη περί παραπομπής ή μη. Είμαστε σε ένα καλό στάδιο, έχουμε προχωρήσει αρκετά, έχουμε αντιμετωπίσει πολλά θέματα και τα έχουμε επιλύσει και μένει τώρα να δούμε το κομμάτι της διεύρυνσης. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα έχει το αποτελέσματα των προηγούμενων προανακριτικών, θα έχουμε ένα σαφές πόρισμα τεκμηριωμένο για να μπορεί η ολομέλεια να πάρει την απόφαση για το τι θα γίνει σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.