«Η επανεκκίνηση της εστίασης ήταν η μεγαλύτερη όλων καθώς αφορά 320 χιλιάδες εργαζόμενους και το 32% των επιχειρήσεων που έκλεισαν», δήλωσε
στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο,  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος
Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «η πολιτεία θα στηρίξει τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και μεταφορών».

Αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών χώρων με την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «εξετάζετε το θέμα με προσοχή και με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Ο υφυπουργός σημείωσε «πως τα γυμναστήρια θα ανοίξουν προς το τέλος Ιουνίου ίσως και αργότερα ενώ για τα κυριακάτικα παζάρια ανέφερε πως θα λειτουργήσουν με τους κανόνες των λαικών αγορών».

Τέλος ο κ. Παπαθανάσης ζήτησε από τις τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίας και να μειώσουν κάποιες από τις απαιτήσεις τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Η χθεσινή επανεκκίνηση ήταν η μεγαλύτερη επανεκκίνηση όλων. Αφορά περίπου 320 χιλιάδες εργαζόμενους και το 32% των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Όλα τα πρωτόκολλα και όλοι οι κανόνες λειτουργίας δεν υπήρχαν, τους γράφουμε τώρα και πρέπει να τους επανεξετάζουμε για να δούμε κατά πόσο λειτουργούν σωστά. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή αν λειτουργούν καλά οι χώροι της εστίασης, αν υπάρχει θέμα με τα πρωτόκολλα επομένως θα πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μαζευτούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτό. Επομένως είναι πρόωρο να πούμε για το επόμενο βήμα, πάντως αν όλα γίνουν καλά θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».

«Ο τρόπος που έγινε η επανεκκίνηση έπρεπε να γίνει οργανωμένα, προχωράμε ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή. Μεταφέραμε μια εβδομάδα νωρίτερα την εστίαση γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων, δήλωσε ότι «ξεκινούν 1η Ιουνίου και 15 Ιουνίου τα εποχικά, είναι θέματα που θα εξεταστούν με προσοχή και πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Για τους εσωτερικούς κλειστούς χώρους, ανέφερε ότι «τα γυμναστήρια θα είναι προς το τέλος της επανεκκίνησης, τέλος Ιουνίου μπορεί και αργότερα γιατί είναι θέμα που θα το κρίνουνε οι επιδημιολόγοι. Τα κυριακάτικα παζάρια θα ανοίξουν με τους κανόνες των λαϊκών αγορών ...όλα παίρνουν το χρόνο τους γιατί πρέπει να μετρώνται τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, υπογράμμισε: «Η εικόνα της πατρίδας μας είναι πολύ θετική στο εξωτερικό, νομίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τον τουρισμό μπορεί σήμερα κάποιοι να λένε ότι δεν θα ανοίξουν αλλά ίσως θα πρέπει να το επανεξετάσουν. Βεβαίως η πολιτεία δίνει στήριξη, δίνει τα προγράμματα αυτά τα οποία απαιτούνται για να μπορέσουν να στηριχτούν οι χώροι της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών αλλά θεωρώ ότι καθώς προχωράμε θα αναθεωρήσουν την απόφαση τους και θα αποφασίσουν να ανοίξουν. Είναι θέμα χρόνου είμαστε πολύ κοντά, 1η Ιουνίου ανοίγουν τα 12μηνης λειτουργίας θεωρώ ότι και όλα τα υπόλοιπα σταδιακά παρότι μπορεί να λένε ότι δεν τους συμφέρει στο τέλος θα δουν ότι τους συμφέρει και θα ανοίξουν γιατί θα υπάρξει ζήτηση στο τουρισμό».

Για τις τράπεζες, ανέφερε: «Οι τράπεζες πρέπει να επισπεύσουν ορισμένα πράγματα και να μειώσουν τις απαιτήσεις τους όμως έρχεται και ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κατά 80% το οποίο θα στηριχτεί με 2 δις επομένως μπορεί να μοχλεύσει και να δώσει περίπου 7 δις στην αγορά, εκεί δεν απαιτούνται εγγυήσεις γιατί εγγυάται το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι θα απλοποιούνται τα πράγματα και θα βρεθεί ο τρόπος να εξυπηρετηθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης έχουμε το νέο ΤΕΠΙΧ όπου θα μπουν και περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που δεν κατάφεραν να μπουν στον πρώτο γύρο. Τα εργαλεία αρχίζουν πλέον να δίνουν τη δυνατότητα στην αγορά να έχει την ταμειακή ρευστότητα. Σωστό είναι ότι πρέπει να απλοποιηθούν λίγο τα κομμάτια τα γραφειοκρατικά από τις τράπεζες, το είπε και ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι το μήνυμα έχει ληφθεί από τις τράπεζες».

Για το κομμάτι της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ο υφυπουργός δήλωσε: «Δίνουμε μεγάλη έμφαση γιατί μέσα στην κρίση η βιομηχανία, η μεταποίηση στήριξε την οικονομία και μας έδωσε και τα απαραίτητα προϊόντα ώστε να μην υπάρχει έλλειψη προϊόντων στην αγορά. Είχαμε επάρκεια στην αγορά κάτι που το πετύχαμε εμείς ενώ δεν το πέτυχαν άλλα κράτη. Επίσης είδαμε ότι σε προϊόντα όπως είναι τα αντισηπτικά καταφέραμε με εξαφάνιση της γραφειοκρατίας να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγή στη χώρα μας. Είναι ευαίσθητη η βιομηχανία στο κομμάτι της γραφειοκρατίας αμέσως μόλις δώσαμε χώρο αμέσως ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα και ανέπτυξε πολύ γρήγορους ρυθμούς».