Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα πέτυχε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μέχρι στιγμής την πανδημία του κορονοϊού ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλε-συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Brookings, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά think-tanks, με ομιλητή τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον κ. Μητσοτάκη προλόγισαν ο πρόεδρος του Brookings Τζον Άλεν και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Τζέιμς Ράιαν, που μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Άλεν, στρατηγός εν αποστρατεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε μάλιστα πως «η θαρραλέα δράση και η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει το θαυμασμό στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα για έμπνευση». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τους δύο για τα επαινετικά τους λόγια και είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που «πετύχαμε να αξιοποιήσουμε την κρίση για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας».

Οι τέσσερις άξονες της επιτυχημένης διαχείρισης των τελευταίων τριών μηνών, όπως τους παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον, «πήραμε τις αποφάσεις πολύ γρήγορα», όπως είπε. «Τα μοντέλα μας λένε ότι αν είχαμε καθυστερήσει, η τροχιά της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι όταν έλαβε τις αρχικές αποφάσεις, όπως π.χ. τη μη τέλεση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πολλοί είχαν αντιδράσει. Δεύτερον, «επικοινωνήσαμε πολύ καθαρά και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι την επικοινωνία ανέλαβαν ο επικεφαλής της επιτροπής των επιδημιολόγων και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, ενώ δήλωσε «έκπληκτος» που οι πολίτες ακολούθησαν τις οδηγίες πιστά. «Ήταν μια συλλογική επιτυχία» η αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε.

Τρίτος άξονας, όπως τον παρουσίασε στην ομιλία του στο Brookings ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, η αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και η προμήθεια προστατευτικού υλικού στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Δεν χάσαμε ούτε έναν επαγγελματία του συστήματος υγείας από τον κορονοϊό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας ήταν η προστασία των πιο αδύναμων. «Από την πρώτη ημέρα είπαμε ότι θα προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας καθαρά στο πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού - λόγω υποκείμενων νοσημάτων, κλπ. - ενώ δεν είχαμε ούτε ένα θάνατο στα δημόσια γηροκομεία της χώρας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στον τουρισμό, λέγοντας πως η χώρα θα υποδεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου, αρχικά από τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ως προς την οικονομία, παραδέχθηκε ότι «η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο» και τόνισε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε. «Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό» πρόσθεσε.

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και οι χώρες που ειναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.