ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ, έστω και αν ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει μόνο τον ακριβή χρόνο που αυτός θα εξελιχθεί, τα μέλη της κυβέρνησης, υπουργοί και υφυπουργοί, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ενώ οι δημοσκοπήσεις με τη δημοφιλία των μελών της κυβέρνησης έρχονται στο επίκεντρο. Στην έρευνα της εταιρείας GPO για λογαριασμό των «Π» υπάρχουν εκπλήξεις και ανατροπές ως προς την κατάταξη στη «χρυσή» 20άδα των πλέον δημοφιλών υπουργών, με την κρίση στα σύνορα και τη διαχείριση του κορονοϊού να έχουν αφήσει σαφή ίχνη στις προτιμήσεις και τις επιλογές της κοινής γνώμης.

Στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο αυτών που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Ν.Δ. όσο και αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΚΚΕ βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σαφώς ενισχυμένος από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας. Ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο σύνολο των ψηφοφόρων. Ο ίδιος είναι πέμπτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., με θετικές και μάλλον θετικές γνώμες κατά 46% και 30%, αντίστοιχα, σε αυτούς. Παράλληλα, έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στο 40,6% και 31,1% (θετικές και μάλλον θετικές γνώμες) στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (με 19,9% και 21,1% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες), αλλά και στο 20,2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, απ’ όπου προέρχεται. Τρίτος στη γενική κατάταξη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που εκτός των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (45,9% και 25,4%) χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. (με 50,0% και 18,5%), αλλά ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ στις μάλλον θετικές γνώμες (23,1%). Τέταρτος έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας, ο οποίος όμως στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις θετικές γνώμες. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, βρίσκεται στην πέμπτη θέση στις προτιμήσεις τόσο της γενικής κατάταξης όσο και των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Ο παραδοσιακά δημοφιλής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, καταλαμβάνει την έκτη θέση σε θετικές γνώμες, έχοντας την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Ν.Δ. κατά 50,6% και 24,4%, αλλά και, ως προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝ.ΑΛ. με το εντυπωσιακό 66,7% στις θετικές γνώμες και 10,8% στις μάλλον θετικές. Εβδομος σε δημοφιλία είναι ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που χαίρει γενικότερης αναγνώρισης, αφού στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. έρχεται δέκατος στη σειρά, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, που στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. έρχεται τρίτος σε θετικές γνώμες.
Η δεκάδα κλείνει με τον σε πολύ καλό επίπεδο για νέο πολιτικό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, μάλιστα, Στ. Πέτσα, όγδοο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., και δέκατο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ενδέκατο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Στη δεύτερη δεκάδα, σε θετικές γνώμες ηγείται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αρχιτέκτων του «επιτελικού κράτους», ενώ ακολουθούν κρίσιμοι υπουργοί, όπως ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και ο «δοκιμαζόμενος» στην παρούσα πλέον φάση υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης. Χαμηλές, αλλά «βιώσιμες» πτήσεις στις θετικές γνώμες σημειώνουν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, που κλείνει τη λίστα των 20 πιο δημοφιλών υπουργών.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21