Την αντίδρασή της απέναντι στην Άγκυρα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σημειώνεται πως χθες, το απόγευμα της Δευτέρας, εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον επιδόθηκε διάβημα.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή αντίδραση της Αθήνας, η Τουρκία επιμένει για τις έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς με σημερινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι περιοχές που έχει σημειώσει για τις γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στον ΟΗΕ και τονίζει πως «η χώρα μας θα συνεχίσει αποφασιστικά να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει ανακοινώσει πολλές φορές».

Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις προκλήσεις της Άγκυρας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Η ελληνική πλευρά μετά το διάβημα προς την Τουρκία ξεκινά κύκλο ενημερώσεων προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Αθήνα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την πρόκληση της Τουρκίας» και πως «δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά την οριοθέτηση ζωνών με άλλες χώρες όπως την Ιταλία, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη χώρα είναι αρκετά ώριμες».

Αναφορικά με τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως «θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπιστούν θέματα κοινωνικής συνοχής από τον κοροναϊό, και σε κλάδους, όπως ο τουρισμός που επλήγησαν από την πανδημία».


Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα δικαιώματά της

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκικολιβυκού συμφώνου το οποίο έχει να κάνει με την κυβέρνηση Σάρατζ και την κυβέρνηση της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού, άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Στο πολιτικό, εμείς κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον realfm 97,8.

«Η Ελλάδα έχει δείξει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ότι όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι σαν μία γροθιά. Το εάν είναι ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί μία συνεννόηση και μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων επίσης είναι αυταπόδεικτο. Φυσικά χρειάζεται τέτοιου είδους συνεννόηση. Αν όμως ήταν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα κοινοβουλευτικά εργαλεία τα οποία είχε στη διάθεσή του. Δεν έκανε ούτε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ούτε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Ακόμα και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας αφορά τα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη χώρα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Μηταράκης: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο


"Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Τουρκία να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο, που δεν ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο" δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα αιτήματα από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που δημοσιεύτηκαν, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε πως αυτή την στιγμή απαιτείται σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα όπως έγινε τον Μάρτιο.

Τόνισε ότι η επιτυχία της χώρα μας να κρατήσει τον Έβρο και τα νησιά μετακινεί την κρίση σε άλλα πεδία, ενώ στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη εσωτερικής κατανάλωσης με αφορμή και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε σήμερα πως "οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα ‘Τουρκικά Πετρέλαια’ για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα στον ΟΗΕ" .

"Η χώρα θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα", προσέθεσε ο Ακσόι.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Άγκυρα

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν ένομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις με σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας : «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.