Σκληρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, στον απόηχο της προκλητικής εξαγγελίας της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

»Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Αθήνα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Την αντίδρασή της απέναντι στην Άγκυρα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σημειώνεται πως χθες, το απόγευμα της Δευτέρας, εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον επιδόθηκε διάβημα.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή αντίδραση της Αθήνας, η Τουρκία επιμένει για τις έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς με σημερινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι περιοχές που έχει σημειώσει για τις γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στον ΟΗΕ και τονίζει πως «η χώρα μας θα συνεχίσει αποφασιστικά να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει ανακοινώσει πολλές φορές».