Το 2020 προδιαγράφεται ένα νέο 2010. Η κατάρρευση του κρατικού προϋπολογισμού εν μέσω τεράστιας ύφεσης φέρνει με μαθηματική ακρίβεια νέο κύμα χρεοκοπιών μικρομεσαίων, νοικοκυριών, τραπεζών και, βέβαια, βαθαίνει την πτώχευση του κράτους, που, παρά τα λεγόμενα των κυβερνώντων, ποτέ δεν ξεπεράστηκε.

Η εγκατάλειψη του ευρωομολόγου, ακόμα και από εκείνους που υποτίθεται ότι το πρότειναν, και το θέαμα της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει, για το θεαθήναι, μυθικά ποσά ενίσχυσης, τα οποία είτε δεν θα εμφανιστούν ποτέ είτε θα έρθουν σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις όταν θα είναι πια πολύ αργά, μας επιβάλλουν να αναλάβουμε άμεση δράση εντός της χώρας, ώστε να διασώσουμε όσο περισσότερες επιχειρήσεις και οικογένειες γίνεται από το επερχόμενο τσουνάμι χρεοκοπιών.Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται στις γνωστές κοκορομαχίες για το ανύπαρκτο μαξιλαράκι και για τη μοιρασιά δανεικών. Ξεχνούν ότι ούτε οι αναβολές πληρωμών (φόρων, εισφορών και δόσεων) ούτε τα νέα δάνεια είναι λύση για τους πτωχευμένους. Το να τους πεις «πλήρωσέ μου όλα όσα χρωστάς σε πέντε μήνες» είναι δώρον άδωρον. Οπως δώρον άδωρον είναι και τα δάνεια σε κάποιον που χρεοκοπεί.Μόνο τα βαθιά «κουρέματα» και οι θεσμικές αλλαγές που δημιουργούν τη δυνατότητα για τέτοια «κουρέματα» μπορούν να διασώσουν εκείνους που βουλιάζουν σε μη βιώσιμα χρέη. Αυτές τις θεσμικές αλλαγές θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το ΜέΡΑ25, καταθέτοντας στον δημόσιο διάλογο ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει τα εξής:
  1. «Κούρεμα» σε φορολογικές οφειλές για το 2020 επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καραντίνα και την απώλεια της τουριστικής περιόδου, κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων στο διηνεκές, μείωση των ανώτερων βαθμίδων ΦΠΑ από 23% στο 18% από 11% στο 8%, επαναφορά για όλες τις παραμεθόριες περιοχές της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου.
  2. Κατάργηση των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα Ταμεία, κατάργηση του νόμου «Ηρακλή», που εξασφαλίζει δημόσιες εγγυήσεις στα Ταμεία, δημιουργία ∆ημόσιας Εταιρείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών, στην οποία περνούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια, διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και των λειτουργουσών μικρομεσαίων με καταβολή στη ∆ημόσια Εταιρεία μηνιαίου ποσού κάτω του ενός τρίτου των διαθέσιμων εισοδημάτων, και διατήρηση της ιδιοκτησίας του ποσοστού του ακινήτου που έχει αποπληρωθεί.
  3. «Κουρέματα» στα τοκοχρεολύσια επιχειρήσεων και οικογενειών που έχουν πληγεί από τη Νέα Υφεση ως όρος για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα απαιτηθεί, νομοτελειακά, για τις τράπεζες.
  4. Μετατροπή ΤΑΙΠΕ∆ και Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τη δημόσια περιουσία να μην πωλείται, αλλά να αποτελεί την κεφαλαιακή βάση της νέας τράπεζας.
  5. ∆ημόσιο, δωρεάν σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, βασισμένο στο φορολογικό λογισμικό, ώστε οι πολίτες να συναλλάσσονται δωρεάν και να λαμβάνουν φοροαπαλλαγές την ώρα που το κράτος εξασφαλίζει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο.
  6. Σύστημα αλγοριθμικών ελέγχων, σε πραγματικό χρόνο, της φοροδιαφυγής.

Το 2010 είχαμε τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζαμε ότι με δανεικά οι χρεοκοπίες δεν αντιμετωπίζονται. Το 2020 δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προβούμε σε θεσμικά «κουρέματα» και θεσμικά μέσα δημιουργίας εγχώριας ρευστότητας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου