Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις αλλά γενικές κατευθύνσεις, εκτίμησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με την απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η δήλωση του Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η πρόσβαση θα γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους, αφορούσε κυρίως το υφιστάμενο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, μέσα στο οποίο «έχουμε μάθει να ζούμε και για αυτό είμαστε πολύ συνεπείς».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι δε θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, αλλά γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι, «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έτοιμο πλάνο τον ερχόμενο Οκτώβριο». Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι για την Ελλάδα πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «στοχευμένα και εμπροσθοβαρή». Χαρακτήρισε, επίσης «τεράστιο» το οικονομικό πακέτο για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, ξεκαθαρίζοντας ότι «δίνεται με τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου».

Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους θα διοχετευθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ΕΕ έχει δώσει σχετικές κατευθύνσεις. «Δεν είναι για εξυπηρέτηση ταμειακών αναγκών, αλλά θα πρέπει να πιάσουν τόπο», είπε ο Υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με επιχορηγήσεις του παρελθόντος, «θα πρέπει τα χρήματα να επενδυθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της χώρας» και αναφερόμενος σε τομείς που θα ενισχυθούν μίλησε για τη δημόσια υγεία, το ψηφιακό κράτος και την πράσινη οικονομία».

Τέλος, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του οδηγού σε τομείς όπως η διπλωματία και η δημόσια υγεία. «Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης», σημείωσε και τόνισε ότι αν η Αγκυρα προχωρήσει με τις απειλές της η Αθήνα έχει σχέδιο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. «Έχουμε διεθνείς συμμαχίες που μπορούν να πάρουν θέση κάθε στιγμή. Η Τουρκία θα σκεφτεί πολύ περισσότερο πριν πράξει οτιδήποτε στην ευαίσθητη λεκάνη της Μεσογείου», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.