Aπό το νέκταρ του back to back εκλογικού θριάμβου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οργανισμός της Νέας Δημοκρατίας πέρασαν μέσα σε ελάχιστες ώρες στο γνωστό… mode της εργασιομανίας.

Προετοιμασμένος, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο νικητής των προχθεσινών εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης οριστικοποίησε με fast track διαδικασίες τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο τελικός γύρος των τηλεφωνικών ειδοποιήσεων προς υπουργούς και υφυπουργούς έγινε από τον ίδιο αλλά και στενούς συνεργάτες του, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Γιάννης Μπρατάκος και ο «παλιός» σε αυτές τις διαδικασίες Γιώργος Γεραπετρίτης, πριν ακόμη από την ορκωμοσία του χθες το μεσημέρι.

Αμέσως μετά την επισημοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο και παραμένοντα μέχρι νεωτέρας στο κόμμα, Παύλο Μαρινάκη, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «κυβέρνηση προσανατολισμένη στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες ώστε να φέρει την πρόοδο σε κρίσιμους τομείς». Πρόκειται για 64 «κομάντος», 15 γυναίκες και 49 άνδρες, που πέφτουν από σήμερα στη μάχη, σε μια κυβέρνηση με εκπλήξεις και νέα πρόσωπα.

Rotation

Τα ίδια πρόσωπα επέμεναν ότι «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς», επισημαίνοντας ότι η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να παρουσιάσει αυξημένη συμμετοχή σε γυναίκες, rotation σε υπουργούς, που αναλαμβάνουν νέα όσο και κρίσιμα χαρτοφυλάκια, στελέχη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο, αλλά και αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος καθρεφτίζει την αταλάντευτη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει βήμα ταχύ για τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις, που περιέγραφε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίδυμης προεκλογικής περιόδου, σε τομείς όπως η Υγεία, η Οικονομία, το κράτος, η Παιδεία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας στοχεύει ξεκάθαρα στην ουσιαστική αναβάθμιση ενός δημόσιου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως και η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας έρχεται να συμβολίσει τη δέσμευση στην ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Στο ίδιο πλαίσιο η παρακαταθήκη της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας υπόσχεται καθιέρωση της αξιολόγησης στο κράτος, όπως και η ανάληψη του Δικαιοσύνης από τον Γιώργο Φλωρίδη συμβολίζει την επιδίωξη για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του πολύπαθου αυτού χώρου από ένα πρόσωπο, η συμμετοχή του οποίου στο νέο κυβερνητικό σχήμα στέκεται ως απόδειξη της διαρκούς διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Το «πακετάρισμα» των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και ιδιωτικές επενδύσεις) εγγυάται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τη διατήρηση της αναπτυξιακής ορμής, προϋποτιθέμενη συνθήκη για την κεντρική προεκλογική δέσμευση για αύξηση μισθών και συντάξεων, ενώ η ενεργοποίηση του μέχρι χθες δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκλαμβάνεται ως εχέγγυο για την απρόσκοπτη συνέχιση του ταχέος ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και οικονομίας

Στην αρχιτεκτονική του Μεγάρου Μαξίμου πολύ σημαντικά είναι, πέραν των παραμενόντων υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, και τα new entries. Ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου πλέον ο νέος υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, εννοώντας να αξιοποιήσει προς όφελος των εθνικών ζητημάτων τις σημαντικές διασυνδέσεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Έμπειρος

Πρόσωπο-κλειδί και ο νέος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που πέραν του νομικού και νομοτεχνικού ελέγχου, του λεγόμενου «χτενίσματος» των νομοθετημάτων, θα έχει και την ευθύνη να απορροφά τους πολιτικούς κραδασμούς εντός μιας οκτακομματικής Βουλής, όντας και πολιτικά ένα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος, με πολυετή κοινοβουλευτική εμπειρία αλλά και αδιαμφισβήτητη δεινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», τις επόμενες ώρες θα επιλεγούν τόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανώς από τα πρόσωπα που τελικώς δεν επελέγησαν για το κυβερνητικό σχήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση έχει και διακριτό κοινωνικό στίγμα, στοχεύοντας κατά μείζονα λόγο και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, κάτι που καθίσταται ευδιάκριτο και από την ίδρυση του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπό τη Σοφία Ζαχαράκη. Η διατήρηση της προνομιακής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτελεί ακόμη μία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ιδίως σε μία ταραχώδη περίοδο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα επιτελικά κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα ισχυρό τρίγωνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια, αλλά και την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην πρέσβη μας στις ΗΠΑ και πρόσωπο που διαδραμάτισε την προηγούμενη περίοδο κομβικό ρόλο στην επιτυχή διείσδυση των φιλελληνικών θέσεων στην Ουάσινγκτον.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/6