Μια ομάδα έμπειρων οικονομολόγων, καθηγητών και ανθρώπων της αγοράς έχει κληθεί να εκπονήσει μια αναλυτική έκθεση για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα με αξιοποίηση των 32 δισ., αλλά και συνολικά των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να εκκινήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας μας με ορίζοντα το 2030, αναθέτοντας την εκπόνησή του σε δύο εγνωσμένης αξίας οικονομολόγους: τον Χριστόφορο Πισσαρίδη και τον Νίκο Βέττα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στα τέλη εκείνου του μήνα ενέκρινε τη σύσταση Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο, καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρ. Πισσαρίδη, και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττα.

Ποια είναι, όμως, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αυτής, που χαρτογραφούν τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μελετούν τις προοπτικές της και προετοιμάζουν την τελική εισήγηση;

Μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών στο LSE) και Κώστας Μεγήρ (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale).

Άλλα 12 μέλη συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο στην επιτροπή και είναι οι ακόλουθοι:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
Επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος της P wC Ελλάδας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου. Τα τελευταία 17 χρόνια παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών της ελληνικής αγοράς σε κλάδους όπως ο τραπεζικός, ο τεχνολογικός, ο ενεργειακός, ο ναυτιλιακός και το λιανεμπόριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΚΟΛΑΚΗΣ
Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα διεθνούς οικονομικής και οικονομικών του χώρου. Είναι ένας από τους πέντε νέους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες που τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2017 για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά. Ειδικότερα, μέσω μιας σειράς εργασιών η έρευνά του οδήγησε στην ανάδειξη ενός ενοποιημένου μοντέλου για την εις βάθος κατανόηση της σημασίας του διεθνούς εμπορίου για την οικονομική ευημερία.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ
Καθηγητής Οικονομικών, με ειδίκευση στη μακροοικονομία, στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου. Από το 2006 έως το 2013 ήταν επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Pennsylvania State University.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΕΝΑΚΟΣ
Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έχει διατελέσει λέκτορας, εταίρος (Fellow) και διευθυντής σπουδών στα Οικονομικά στο Κολλέγιο Selwyn του Πανεπιστημίου Cambridge. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα Βιομηχανικής Οργάνωσης, Πολιτικής Ανταγωνισμού και Εφαρμοσμένης Μικροοικονομίας, με έμφαση στις ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης θεμάτων ανταγωνισμού.

ΣΒΕΤΟΣΛΑΒ ΝΤΑΝΤΣΕΦ
Υπεύθυνος Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του University College London και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Οικονομική Θεωρία από το London School of Economics (LSE), μεταπτυχιακό δίπλωμα από το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής» (ΕΚΠΑ και ΟΠΑ) και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ
Οικονομολόγος, με πλήθος μελετών δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια διοίκησε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ
Πρόεδρος εδώ και έναν χρόνο της Grant Thornton Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως είχε διατελέσει κορυφαίο στέλεχος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επί σειράν ετών. Ήταν πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ και διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank.

ΦΟΙΒΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Οργανισμού των Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων. Το ακαδημαϊκό της έργο την κατατάσσει στο 1% των καλύτερων γυναικών οικονομολόγων στον κόσμο. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για πολλούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εθνικές κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Potsdam και Research Fellow του Ινστιτούτου Μελέτης της Εργασίας της Βόννης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την πειραματική ανάλυση και την οικονομική ανάλυση των οργανισμών.

ΔΑΦΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει οικονομικός εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές θέσεις (Πανεπιστήμιο του Μάν τσεστερ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μονάδα Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ
Καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 2009-2011 ήταν γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΠΑΝΟΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ενώ ήταν σύμβουλος των πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011) και Λουκά Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.