Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση του Σχολείου», στην οποία αναμένονται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είχε τοποθετηθεί χθες.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κατέθεσαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας "επί της αρχής" του νομοσχεδίου, αλλά και επί ορισμένων άρθρων (αναγραφή διαγωγής, επαναφορά τράπεζας θεμάτων, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, διαδικασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών). Οι σχετικές ψηφοφορίες αναμένονται να διεξαχθούν αύριο το μεσημέρι.

Μετά τη χθεσινή συζήτηση «επί της αρχής» του νομοσχεδίου, που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το μεσημέρι θα διεξαχθεί συζήτηση «επί των άρθρων» και - αργότερα σήμερα - η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, προγραμματίζουν το απόγευμα εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, τράπεζα θεμάτων, επαναφορά της βάση του 10, αλλά και αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε γυμνάσιο και λύκειο.

Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου, παρέθεσε τους 6 άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι η γενική προσέγγιση του ν/σ είναι «από κάτω προς τα πάνω», με αλλαγές που αρχίζουν από το νηπιαγωγείο, όπως η εισαγωγή νέων θεματικών, και φθάνουν μέχρι τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να δοθούν στους μαθητές και τους φοιτητές περισσότερα και καλύτερα εφόδια. «Φιλοδοξία μας να βάζουμε τον πήχη ολοένα ψηλότερα. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.