«Η χώρα μας κάνει αυτό που πρέπει για να παραμείνει η ουσία της εμπειρίας του ταξιδιού η ίδια, παρόλο που το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «το περίγραμμα της δουλειάς που έγινε από το υπ. Υγείας είναι να υπάρξει μια καταγραφή και επιχειρησιακή ανάλυση του πώς θα αντιμετωπιστεί ένα πιθανό κρούσμα.

«Οι υπό ποιες προϋποθέσεις κρίνεται ποιος θα κάνει τεστ, πώς θα πραγματοποιηθούν σε κάθε νησί τη χώρας, αν θα χρειαστεί απομόνωση ή διακομιδή σε νοσοκομείο», εξήγησε ο ίδιος.

«Περιλαμβάνει το ΕΚΑΒ, τα πτητικά μέσα, εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι ένα πλήρες σχέδιο, για να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα μας μπορεί να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας κάνει αυτό που πρέπει για να παραμείνει η ουσία της εμπειρίας του ταξιδιού η ίδια, παρόλο που το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ερωτηθείς για το αν φοβίζουν οι ακυρώσεις σε νησιά λόγω εικόνων στη Μύκονο και αν το υπουργείο και η κυβέρνηση θα απευθυνθούν σε επιχειρηματίες, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων είναι το α και το ω του τουριστικού μας προϊόντος».

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στον ελεγκτικό μηχανισμό σε όποιον παραβιάζει τους κανόνες», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά για το ποια είναι η φετινή εικόνα για την τουριστική κίνηση, σημείωσε ότι είναι «ενθαρρυντική».

«Φαίνεται ότι έχει τριπλασιαστεί το ενδιαφέρον για τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε μεσομακροπρόθεσμη εικόνα. Υπάρχουν κρατήσεις για το 2021, όπου έχουν διπλασιαστεί, αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς ακόμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Φέτος όλα δείχνουν ότι όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Οι τουρίστες δεν κάνουν προγραμματισμό μέχρι να δουν ότι όλα είναι ασφαλή. Ο όγκος θα κλείσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού.

Για το σποτ του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «όταν η κριτική είναι σε επίπεδο fake news είναι πραγματικά κρίμα».

«Καταλαβαίνω την αντιπολιτευτική ένδεια αλλά είναι κρίμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Το περίγραμμα της δουλειάς που έγινε από το υπουργείο Υγείας με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Τουρισμού ήταν να υπάρξει μια καταγραφή και μια επιχειρησιακή ανάλυση του πως θα αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα. Αυτό σημαίνει σε πρώτο βαθμό πως αντιμετωπίζεται κάποιος ο οποίος εμφανίζει κάποια συμπτώματα, υπό ποιες προϋποθέσεις αποφασίζεται ότι πρέπει να τεσταριστεί. Πως θα γίνει αυτό το τεστ σε κάθε προορισμό της χώρας μας και από εκεί και πέρα αν χρειαστεί απομόνωση και αν χρειαστεί νοσοκομείο ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Είναι ένα πλήρες σχέδιο με το ΕΚΑΒ μέσα, με τα πτητικά μέσα, με τα τεστ, τους ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι, τους γιατρούς. Έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα μας μπορεί να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν φέτος».

«Όλοι θα έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει χωρίς κόστος, χωρίς την ανάγκη κάποιας ασφάλειας ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση φυσικά με τον κορονοϊό. Η χώρα μας κάνει αυτό που πρέπει ώστε να παραμείνει η ουσία της εμπειρίας η ίδια δηλαδή παρόλο που φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, θα υπάρχουν μάσκες, θα υπάρχει απόσταση, θα υπάρχουν κάποιες συνθήκες διαφορετικές από τις προηγούμενες χρονιές η ουσία όμως που είναι ότι θα μπορείς να κάτσεις και να ηρεμήσεις, να παραμείνει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι ακυρώσεις από το εξωτερικό μετά τις εικόνες στη Μύκονο, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε: «Αν δεν κατανοήσουμε ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων ειναι το Α και το Ω του τουριστικού μας προϊόντος τουλάχιστον για φέτος και ίσως και του χρόνου, αλλά νομίζω ότι αυτή η παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας θα στιγματίσει και τον τρόπο που σκεπτόμαστε για αρκετό χρονικό διάστημα. Θέλει μεγάλη προσοχή και όπως λεω ότι αν τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης και τα καλαμαράκια της Μυκόνου που είχαμε διάφορα δημοσιεύματα πέρυσι αντικατασταθούν με νερωμένα αντισηπτικά ή ότι δεν τηρούνται οι κανόνες στη χώρα μας τότε η ζημιά θα είναι τεράστια. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα είμαστε και στον ελεγκτικό μηχανισμό πολύ αυστηροί με οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες».

Ερωτηθείς για την εικόνα των κρατήσεων, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι ενθαρρυντική. Χθες μιλούσα με την Google φαίνεται ότι έχει τριπλασιαστεί το ενδιαφέρον για τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Δεν έχουμε μεσομακροπρόθεσμες κρατήσεις. Υπάρχουν κρατήσεις για το ‘21 που εκεί έχουν διπλασιαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλασιαστεί οι κρατήσεις αλλά είναι πολύ νωρίς, είναι πολύ μικρό το ποσοστό που γίνεται για τόσο μακριά. Φέτος φαίνεται ότι όλο θα είναι το λεγόμενο last minute, δεν κάνει κανένας κανένα προγραμματισμό μέχρι να δει με σιγουριά ότι έχουν ανοίξει, ότι δεν ξανακλείνουν κλπ. Έχουμε δώσει το σήμα ότι οι κανόνες φέτος είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται».

Αναφερόμενος στο θόρυβο που ξέσπασε για το spot του ΕΟΤ, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Όταν η κριτική είναι σε επίπεδο fake news, όταν ευτελίζεται με αυτό τον τρόπο είναι πραγματικά κρίμα. Μπορώ να κατανοήσω την αντιπολιτευτική ένδεια και την απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι κρίμα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν τον θέλουν στην κυβέρνηση, απάντησε: «Να το ρωτήσετε σε αυτούς που κάνουν αυτού του είδους την πολεμική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, εγω θα είμαι ο πρώτος που θα τα παραδεχτώ λάθη όμως γίνονται όταν κάνεις δουλειά, όταν φέρνεις αποτέλεσμα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι εύκολο σε πολλούς ανθρώπους να δουν τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη εικόνα του ελληνικού τουρισμού και αυτό δημιουργεί αναγκαστικά ανασφάλεια, φόβο, γκρίνιες, προβλήματα. Εγω δουλεύω για να σιγουρέψω ότι και η τελευταία επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να ανοίξει, και ο τελευταίος εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει δουλειά, αυτό είναι που με κρατάει συνέχεια σε εγρήγορση και εκεί λογοδοτώ στη συνείδησή μου, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίο περιμένουν να μη νιώσουν αυτή την ανασφάλεια την οικονομική την οποία νιώθουμε όλοι. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε, ότι θα τα καταφέρουμε, ότι θα φέρουμε αποτελέσματα πολύ καλύτερα των προσδοκιών αυτό όμως μένει να αποδειχθεί. Εγώ συνεχίζω να δουλεύω και να εργάζομαι για να φέρει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το επιθυμητό αποτέλεσμα και στο οικονομικό πεδίο όπως τα καταφέραμε και στο υγειονομικό».