Μετωπική ήταν σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή για την οικονομία και τον κοροναϊό.

Η συζήτηση διεξήχθη προκειμένου να απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η αναφορά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τους… μουσαμάδες της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποστήριξε αναπτύσσοντάς την ερώτησή του για την οικονομία 

«Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης που χθες επισκεφθήκατε δεν βοήθησε στη διάθεσή σας, ίσως γιατί στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σας υποδέχθηκαν όχι μουσαμάδες, αλλά εργοτάξιο» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, σε κάθε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια κατάσταση όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ωραιοποιημένη».

«Δεν έχετε απαντήσει, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, τον Ιούλιο του 2019 γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αν τα πράγματα σήμερα πάνε τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τον δείκτη εμπιστοσύνης, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζετε;».

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα πήρατε» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια» του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «ως υπέρμαχος αυτών που εσείς διαλύσατε», τη μικρομεσαία τάξη, που, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε βάναυσα και οδήγησε κατάσταση απελπισίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Όπως υπογράμμισε, «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει κι ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου κι αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη» σημείωσε. Όπως εξήγησε, 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. «Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%... τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτά είναι τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στο κλείσιμο της πρωτολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Πρώτον, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται με ακόμα 190 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί αυτή η επιδότηση θα επεκταθεί για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.

Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5.

Τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κοροναϊού

Παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κοροναϊού, είναι δικό σας

«Ο κοροναϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν».

Να παραλάβεις μια οικονομία με ανάπτυξη και να της πας σε ύφεση σας χρειάζονται συγχαρητήρια, είπε χαρακτηριστικά

Γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία; είπε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια είναι εκείνη η επένδυση που έφερε η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνησε ότι «δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που κερδίσαμε στις αγορές».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κοροναϊού», είπε λέγοντας ότι πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στήριξε την όλη προσπάθεια για τον κοροναϊό αλλά αναρωτήθηκε «πού είναι τα 24 δισ.. ευρώ με τα οποία εσείς λέτε ότι έχετε στηρίξει στην αγορά»;

Πρότεινε τη γενναία στήριξη των επιχειρήσεων με την προϋπόθεση να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος,. τονίζοντας ότι «από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων».

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση, βλέπουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Σε αυτούς να απαντήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος, στον Τουρισμό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος.

«Σας αφήσαμε τους καρπούς του ελληνικού λαού και εσείς τους κρατάτε για να τους διοχετεύσετε αλλού», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Εκλογικό ραντεβού το 2023

Για πανικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που βλέπει κάθιδρος στον ύπνο του εκλογές, μίλησε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

«Ηρεμήστε, φέτος θα πάτε διακοπές. Το εκλογικό ραντεβού είναι το 2023, έχετε άλλα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» αυτής της κυβέρνησης.

«Καλό είναι να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε στο παρελθόν να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις των πολιτών. Δεν σας βοήθησε πάρα πολύ, χάσετε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και καταλήξατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

«Είπατε ότι η χώρα δεσμεύτηκε στο Eurogroup σε πλεονάσματα το 2021. Αλλά η απόφαση λέει επίσης ότι ο κανόνας αυτός δεν θα ισχύει αν υπάρχει ανάγκη. Ψεύδεστε για άλλη μια φορά. Και απορείτε που ο κόσμος σάς λέει ψεύτη. Ντροπή σας κ. Τσίπρα» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων, πρώτο της μέλημα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας.

«Όταν προσπάθησα να αναλύσω το πρόγραμμά σας, είδα πως σε ό,τι κάνουμε εσείς λέτε "να κάνουμε κάτι παραπάνω". Η βασική μας φιλοσοφία δεν διαφέρει» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή»

Ηχηρή απάντηση για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Ώρας του πρωθυπουργού, έστειλε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή, γι' αυτό αποφάσισαν ότι πρέπει οι απαντήσεις του να συμπληρωθούν από γραπτή ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το τέλος της συζήτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.