Τα πιόνια πλέον κινούνται στη διπλωµατική σκακιέρα της περιοχής µας και η Ελλάδα έκανε την εβδοµάδα που πέρασε µια κίνηση µείζονος σηµασίας. Συµφώνησε µε την Ιταλία σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη διαδικασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η Ελλάδα δείχνει ότι µπορεί να διαδραµατίσει έναν σηµαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως ότι µπορεί να απαντήσει στους «τσαµπουκάδες» της Τουρκίας. Απάντηση όχι µε άναρθρες κραυγές και επίδειξη µαγκιάς, αλλά στο πλαίσιο των κανόνων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, της διεθνούς νοµιµότητας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της καλής γειτονίας.

Μία εκκρεµότητα 43 ετών έκλεισε µέσα σε λίγους µήνες µε προσεκτικούς χειρισµούς της ελληνικής διπλωµατίας και η Ελλάδα βάζει πλέον στην κορυφή της ατζέντας την ίδια διαδικασία µε την Αίγυπτο, µε την Αλβανία να έπεται, καθώς αποτελεί µια φαινοµενικά απλή, αλλά στην ουσία σύνθετη διαδικασία. Η συµφωνία µε την Αίγυπτο είναι πιο σύνθετη και πιο δύσκολη. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν γίνει τόσες συναντήσεις τεχνικών κλιµακίων των δύο χωρών.

Για τους λόγους αυτούς απασχολεί περισσότερο και την Τουρκία και πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι ότι δεν θα είναι το ίδιο αδρανείς όπως στη διαδικασία µε την Ιταλία. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουν µε κάθε τρόπο να τορπιλίσουν κάθε απόπειρα συµφωνίας ή, ακόµα χειρότερα, θα προσπαθήσουν να υποκινήσουν µη συµφέρουσα συµφωνία. Η Τουρκία έχει συµφέροντα στην περιοχή και έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην Αίγυπτο για να προχωρήσει σε συµφωνία µε την ίδια και όχι µε εµάς.

Η Τουρκία έχει βάλει στο µάτι το Καστελλόριζο και τους κατοίκους του. Εχει βάλει στο µάτι το πιο ακριτικό νησί της Ελλάδας και των ∆ωδεκανήσων. Το πιο ανατολικό άκρο του ελληνικού κράτους, το οποίο παίζει σηµαντικό ρόλο για την ΑΟΖ και τα συµφέροντά µας. Το Καστελλόριζο είναι το νησί που συνδέει την ελληνική ΑΟΖ µε την αντίστοιχη της Κύπρου. Είναι το νησί που καθιστά πραγµατικό ένα ενιαίο δόγµα και στην ενεργειακή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου.

Η προσοχή όλων το επόµενο διάστηµα θα είναι στραµµένη στο Καστελλόριζο. Για την Τουρκία δεν υφίσταται καν και το εξαφανίζει από κάθε χάρτη και σχεδιασµό. Για την Αίγυπτο αποτελεί έναν αστερίσκο και έναν προβληµατισµό για το πώς θα αντιµετωπίσει την ύπαρξή του και τον ρόλο του. Για την Ελλάδα όµως είναι νησί µε εθνική σηµασία, µε οικονοµική δραστηριότητα, µε κατοίκους που ζουν σε ελληνικό έδαφος, µε πλήρη κυριαρχικά δικαιώµατα, που απορρέουν από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συµβάσεις. Γι’ αυτό, το Καστελλόριζο και τα µάτια µας.

Γιάννης Παππάς είναι βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία