«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται ομαλά και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Mea Culpa'' με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην διάρκεια της καραντίνας, η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μεγάλα».

Παράληλα η υφυπουργός Παιδείας, ξεκαθάρισε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, η κα Ζαχαράκη επισήμανε: «Είναι ομαλή η διεξαγωγή των εξετάσεων. Τα παιδιά των επαγγελματικών Λυκείων μαζί με τα παιδιά των Γενικών Λυκείων και στο κομμάτι της διεκπεραίωσης στο θέμα των θεμάτων και σε όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με κανόνες υγιεινής φαίνεται ότι όλα κυλούν πολύ ομαλά».

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης είναι η μετουσίωση του ότι η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία. Είχε προβλήματα στην αρχή και με το δίκτυο γιατί αν την κάναμε αυτή την κουβέντα πριν από τρείς μήνες θα μου λεγάτε ότι το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο καθυστερεί. Ναι καθυστερούσε αλλά φανταστείτε ότι εκεί που ήταν εγγεγραμμένοι 100 χιλιάδες μαθητές μέσα σε δέκα μέρες γράφτηκαν ένα εκατομμύριο εκατό χιλιαδες μαθητές και αυτό είναι προίκα».

«Δόθηκε η ευκαιρία να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί. υποχρέωση μας βέβαια είναι αυτό να το κάνουμε πιο συστηματικά και αυτό θα γίνει με ειδικό πρόγραμμα που θα τρέξει από το Σεπτέμβριο. Άδραξαν την ευκαιρία οι εκπαιδευτικοί σε μεγάλο βαθμό, αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοστά δηλαδή μπορεί να μην είχε το 100% όμως είχε πολύ υψηλά ποσοστά. Σε ορεινές περιοχές άγγιξε το 80% και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει η βάση και μια παρακαταθήκη με την υποχρέωση του κράτους να επιμορφώσει όχι μόνο στο να ξέρεις ποια είναι τα εργαλεία αλλά να ξέρεις ότι η προσέγγιση στην εξ αποστάσεως είναι διαφορετική», συμπλήρωσε η ίδια.

«Είναι σημαντικό ότι ήδη αποστέλλονται και έχουν αποσταλεί δεκάδες χιλιαδες tablet σε σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα, δεν λεω ότι λύνει όλο το πρόβλημα αλλά όμως μπήκαν οι βάσεις έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα βήμα προς τα μπρος, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζαχαράκη.

«Η κρίση έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ευκαιρία έτσι ώστε να γνωρίσουμε όλοι αυτό που υπήρχε και το είχαν πληρώσει και οι έλληνες πολίτες. Δηλαδή τα εργαλεία των ψηφιακών τάξεων υπήρχαν οπότε τα γνώρισαν, μπορούν να τα αξιοποιήσουν και έχουν μέσα δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη. Μιλάμε για έναν πλούτο αντικειμένων και νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τα μάθουμε όλοι και να τα αξιοποιούμε από εδώ και πέρα στην σχολική πραγματικότητα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός ανέφερε ότι «θα είναι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δεν θα είναι Αύγουστος σίγουρα και νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία την 11η. Όλα αυτά βέβαια θα είναι σε άμεση συνάρτηση με το πώς πηγαίνουμε σαν χώρα στο θέμα του ιού».

Εν κατακλείδι, για το μάθημα των καλλιτεχνικών η κα Ζαχαράκη σημείωσε: «Κανείς δεν κατήργησε τα καλλιτεχνικά στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό, συνεχίζουν κανονικά. Υπήρχε ένα μάθημα επιλογής, ένα από τα μαθήματα επιλογής τα οποία όμως δεν υπάρχουν πλέον στο Λύκειο. Δηλαδή έχει γενική παιδεία, δίνονται ώρες σε ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή, πληροφορική. Δεν είναι καμία επίθεση εναντίον των καλλιτεχνικών αντιθέτως παραμένουν στο Δημοτικό, παραμένουν στο Γυμνάσιο».