«Η Ελλάδα αντιδρά με αποφασιστικότητα, τόλμη και ανθρώπινη ευαισθησία στις καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας με τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς την Ελλάδα στο Αιγαίο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τις καταγγελίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δυσφημίζει την Ελλάδα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «το τελευταίο τετράμηνο η Τουρκία δεν απαντά στις ελληνικές αρχές παραβιάζοντας τη συμφωνία με την ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «η συνεργασία με την Φρόντεξ είναι πολύ καλή και έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «από σήμερα ξεκίνησαν έλεγχοι σε όλα τα πλοία της ακτοπλοϊας, για το εάν επιβάτες και πληρώματα τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ακτοπλοίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Ναυτιλίας στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης του κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν σχετικά με καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και άρνηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε:  «Απορώ τι επιδιώκει ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αυτή την περίοδο, ειδικά σε μια περίοδο όπου η χώρα έχει καταστεί παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης και της πανδημίας αλλά και της επιτυχημένης επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, σε μια περίοδο όπου η αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας κυριολεκτικά εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσπαθώντας να προωθήσει τα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Την ώρα που καθημερινά τουρκικοί ακταιωροί συνοδεύουν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι την οριογραμμή. Άρα έχουμε μια Τουρκία η οποία παραβιάζει συστηματικά τη διεθνή νομιμότητα ενώ από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση και ένα Λιμενικό Σώμα το οποίο αντιδρά με βάση τους όρους του διεθνούς δικαίου, με βάση τους όρους της διεθνούς νομιμότητας, αντιδρά με αποφασιστικότητα και με τόλμη από την άλλη βέβαια αντιδρά και με ανθρώπινη ευαισθησία. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκει τόσο ο ευρωβουλευτής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αυτή την περίοδο δυσφημίζοντας και τη χώρα μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για την «ταύτιση» του ΣΥΡΙΖΑ με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Είναι σίγουρα προβληματικό το να υιοθετείς την τουρκική προπαγάνδα εις βάρος των εθνικών σου συμφερόντων. Είναι ένα τεράστιο εθνικής σημασίας ζήτημα και καταλαβαίνω ότι αυτό γίνεται επειδή αυξάνονται τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ όμως αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση το να χρησιμοποιείς και να υιοθετείς την τουρκική προπαγάνδα για να πλήξεις τα εθνικά σου συμφέροντα αυτό ξεπερνάει κάθε όριο λογικής».

Για το ηθικό του Λιμενικού Σώματος, τόνισε: «Το ηθικό τους είναι πάρα πολύ υψηλό διότι έχουν μια πολιτική ηγεσία που τους στηρίζει, στηρίζει τον καθημερινό τους αγώνα, την καθημερινή τους προσφορά προς την πατρίδα στην κατεύθυνση ενίσχυσης και προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ και το κάνουν με αυταπάρνηση, με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με αυξημένες περιπολίες, αυξημένα επιχειρησιακά μέσα και για αυτό και εμείς στους στηρίζουμε και με αύξηση των επιχειρησιακών μέσων-συστημάτων. Πρόσφατα ανακοίνωσα ότι μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας προχωράει η υλοποίηση του μεγάλου εξοπλιστικού συστήματος που είναι το ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που επιτέλους η χώρα μας θα αποκτήσει πραγματική εικόνα του ανατολικού Αιγαίου , της Κρήτης, του Ιονίου και αυτό θα δημιουργήσει άλλες προϋποθέσεις και ως προς τη χρήση των επιχειρησιακών μέσων, του ανθρωπίνου δυναμικού και θα έχουμε επιτέλους πραγματική εικόνα του Ανατολικού Αιγαίου».

«Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για τον τεράστιο αγώνα, την τεράστια προσφορά τους που έχουν καταφέρει πάντοτε λειτουργώντας με βάση όρους διεθνούς δικαίου και νομιμότητας να περιορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις μεταναστευτικές προσφυγικές ροές. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς. Καταλαβαίνουμε ποιοι δυσαρεστούνται από όλες αυτές τις τεράστιες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, εμείς όμως θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά της πατρίδας μας, τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και έχουμε στο πλάι μας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει μηδενική ανταπόκριση ως προς τις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής, δεν απαντάει καθόλου. Άρα παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας επιπλέον, και αυτό είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, το να συνοδεύουν τουρκικοί ακταιωροί πολλές φορές και πέντε φορές βάρκα μεταναστών μέχρι την οριογραμμή καταλαβαίνετε ότι είναι εξόφθαλμο πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους για να προωθήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και να πιέσει τόσο την Ευρώπη όσο και την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε με αποφασιστικότητα, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για αυτό και εξοπλίζουμε το Λιμενικό Σώμα και με νέα συστήματα και με προσωπικό. Τέλος του μηνός θα παραλάβουμε το πρώτο ταχύπλοο σκάφος δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και έχουμε στο πρόγραμμα μας ένα ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα πάνω από 200 εκ. ευρώ το οποίο θα εξοπλίσει σε σημαντικό βαθμό και θα ενισχύσει επιχειρησιακά ακόμη περισσότερο το Λιμενικό Σώμα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορά μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η FRONTEX, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την FRONTEX. Έχουνε ενισχύσει την προσπάθειά μας με επιχειρησιακά μέσα και με ανθρώπινο δυναμικό και επειδή ακριβώς και οι δυνάμεις της Frontex έχουν αντιληφθεί την τουρκική προκλητικότητα τελευταίως είχαμε παραβίαση σκάφος της Frontex από την τουρκική ακτοφυλακή. Άρα πλέον και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Frontex έχουν βιώσει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα επομένως είναι πλέον εξόφθαλμο η λογική και η πρακτική με την οποία λειτουργεί η τουρκική ακτοφυλακή το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τους ελέγχους για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων για τον κοροναϊό, δήλωσε: «Από σήμερα ξεκινάμε εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που θα βρίσκονται στα πλοία της ακτοπλοΐας. Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας τόσο από τα μέλη του πληρώματος όσο και από τους επιβάτες».

Για την ενίσχυση της ακτοπλοΐας, ο υπουργός προανήγγειλε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε νέο πακέτο ενίσχυσης της ακτοπλοΐας και με επιπλέον ενισχύσεις αλλά και με επιδότηση των θέσεων απασχόλησης».

«Μέχρι σήμερα έχουμε ενισχύσει την ακτοπλοΐα με 15 εκ. ευρώ, ενισχύσαμε και τους ναυτικούς μας, ετοιμάζουμε την πρόταση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να αποζημιωθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από ευρωπαϊκούς πόρους άρα στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τόσο τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών όσο και τους ναυτικούς μας», πρόσθεσε.