Η τουριστική περίοδος -ακόµα και µε αυτήν τη συµβατική µορφή- ξεκίνησε και βλέπουµε ήδη τα αποτελέσµατα µπροστά µας, µε τα προβλήµατα να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ειδικά όσοι προέρχονται από περιοχές όπου ο τουρισµός αποτελεί τη βασικότερη οικονοµική δραστηριότητα των κατοίκων. Η αντιµετώπιση των συνεπειών της οικονοµικής κρίσης είναι διαφορετική από εκείνη της υγειονοµικής.

∆υστυχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να θωρακίσουµε την οικονοµία, ούτε το χρονικό περιθώριο να δούµε τα αποτελέσµατα των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων. Στα υγειονοµικά µέσα σε δύο εβδοµάδες µπορούµε να δούµε το αποτέλεσµα και την επίδραση µιας απόφασης. Στην οικονοµία δεν υπάρχει αυτό. Οι αποφάσεις και οι κινήσεις κρίνονται άµεσα και επηρεάζουν τη ζωή όλων και την ψυχολογία της αγοράς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η στιγµή να δράσουµε είναι τώρα.

Τα µέτρα που οφείλουµε να λάβουµε και να εφαρµόσουµε ως κυβέρνηση πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των επιχειρήσεων που εδράζονται σε τουριστικές περιοχές, καθώς το µέγιστο ποσοστό της δραστηριότητάς τους στηρίζεται στις αφίξεις των τουριστών. Τουρίστες που θα αργήσουν, καθώς τουλάχιστον µέχρι την 1η Ιουλίου δεν αναµένονται αφίξεις, αλλά και έπειτα ο αριθµός τους προβλέπεται περιορισµένος.

Ταυτόχρονα, οφείλουµε να εξασφαλίσουµε την πρόσβαση µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων στα εργαλεία χρηµατοδότησης των τραπεζών. Η ρευστότητα µε κριτήρια τραπεζικά και µε διασφαλίσεις πρέπει να εξασφαλιστεί, καθώς σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι φειδωλές θα προκύψουν πολυεπίπεδα προβλήµατα. Το πρόσφατα ψηφισθέν µέτρο για την παράταση του χρόνου αναστολής των προθεσµιών λήξης, εµφάνισης και πληρωµής αξιογράφων, που οφείλονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τουριστικό κλάδο, κατά επιπλέον εξήντα ηµέρες, και αφορούν κυρίως ΚΑ∆ σχετικούς µε τη διαµονή, πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά µέρη. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει διαχωρισµός των ΚΑ∆ και να µη συγχέονται οι εποχικές επιχειρήσεις µε τις επιχειρήσεις δωδεκάµηνης απασχόλησης.

Περιοχές ακριτικές, νησιωτικές, που πλήττονται από τα αποτελέσµατα, πρέπει να στηριχθούν τώρα µε αποφάσεις που µπορεί να φαίνονται τολµηρές, αλλά στο µέλλον θα αναρωτιόµαστε γιατί καθυστερήσαµε. Οι νησιωτικές περιοχές στο σύνολό τους αντιµετωπίζουν µόνιµα µειονεκτήµατα, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, και δίνεται η δυνατότητα να εφαρµοστούν ιδιαίτερες οικονοµικές πολιτικές σε αυτές.

Η στιγµή, λοιπόν, για να προχωρήσουµε στις απαραίτητες αποφασιστικές τοµές είναι τώρα. Αποφάσεις άµεσες και δραστικές για τη λύση των προβληµάτων και όχι µετακύλισή τους στο επόµενο χρονικό διάστηµα. Τα προβλήµατα είναι εδώ και διογκώνονται και οι λύσεις πρέπει να βρεθούν όσο είναι καιρός.

Τώρα. Πριν να είναι αργά για όλους.

Γιάννης Παππάς είναι βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία