Για το θέμα της Novartis και την ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής για τους Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και για τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι η κοινωνία παρακολουθεί από χθες έκπληκτη τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά, ο οποίος όπως είπε «δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, το alter ego του τέως πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τον Λαζαρίδη, ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου και αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο είπε ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά».

«Η αντίληψη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα βασικά του στελέχη για την κυβέρνηση τους και το Μαξίμου ήταν ότι είναι «μαγαζί»» είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Έκανε λόγο για «παρακράτος που ήθελε να χτυπήσει τον Κ. Μητσοτάκη», και αναφέρθηκε ειδικότερα στην προτροπή του Ν. Παππά «να βγει να μιλήσει ο Στ. Παπασταύρου εναντίον της Μαρέβας Μητσοτάκη».

Για τις προεκτάσεις του ζητήματος και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε «θα τα δούμε όλα».

Ο κ. Ξυδάκης σχολίασε ότι εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως την ελληνική κοινωνία είναι άλλο, και έχει να κάνει με την στοχοποίηση δικαστών και προστατευόμενων μαρτύρων. «Το σκάνδαλο Novartis είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα» σημείωσε, ωστόσο όπως είπε, δεν προχωρά ούτε η  διερεύνησή του ούτε η διαλεύκανσή του.

Ως προς τη γνησιότητα του ντοκουμέντου που κατέθεσε ο κ. Μιωνής, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι αυτό είναι θέμα που θα εξετάσει η Εισαγγελία.

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για παρακράτος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τόνισε πως όπως  αποδεικνύεται, υπήρχε μια «φαμίλια» που επιχείρησε να διοικήσει τη χώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μίλησε δε ξεκάθαρα για «μεθόδους που σχετίζονται με μαφιόζικες αντιλήψεις».

Πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη, είπε για να προσθέσει ότι κρίνοντας από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πολύ καλά τι είχε κάνει ο κ. Καμμένος το προηγούμενο διάστημα. Και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας συνέχιζε να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο τη στιγμή που γνώριζε τις πρακτικές και τις λογικές του.

Σχολίασε δε πως μετά και την χθεσινή αποκάλυψη των ηχητικών ντοκουμέντων στη Βουλή για τη συνομιλία Παππά-Μιωνή δεν υπάρχει κανένα «ηθικό πλεονέκτημα» των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στη συζήτηση. «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα».

Ο κ.Λαζαρίδης επανήλθε στο θέμα του παρακράτους: Όπως είπε, στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να γίνουν «καθεστώς» και για να το επιτύχουν προχώρησαν σε συγκρότηση παρακράτους. Σε αυτό εντάσσονταν και οι παρακολουθήσεις Κουρτάκη και Τζένου και  οι εντολές της συζύγου του πρώην υπουργού Άμυνας σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Ξυδάκης σχετικά με τις καταγγελίες για παρακράτος, είπε πως ο λαός έχει δημοκρατική μνήμη. «Τολμά να μιλήσει η ΕΡΕ του Γκοτζαμάνη για παρακράτος;» είπε χαρακτηριστικά. «Το κράτος των Γκοτζαμάνηδων και της ΕΡΕ σήκωσε κεφάλι».

Σχολίασε πάντως πως σε «όποιος συλληφθεί να έχει βάλει χέρι στο μέλι θα πεταχθεί όπως η τρίχα από το γιαούρτι».