«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την οικονομία καθώς η πανδημία προκαλεί αβεβαιότητα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα θα κλειδώσει η εκταμίευση των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία θα διατεθούν στην οικονομία».

Ο υφυπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη μείωση φόρων και εισφορών το 2021 καθώς όπως είπε «τα έσοδα από τους φόρους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που θα εισπράξει το κράτος και θα αφορά το 2020 θα είναι μειωμένα λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα εκτίμησε πως «το 2022 και το 2023 η οικονομία θα έχει επανέλθει με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ θα υπάρχουν και μεγάλες απορροφήσεις καινούριων χρημάτων».

Ο κ. Σκυλακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν χρήματα χωρίς διαμεσολάβηση.

Ακόμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιχειρήσεις που θα έχουν ζημιές να μην πληρώσουν φόρο, καθώς αν πληρώσουν φόρο του χρόνου το κράτος θα τα επιστρέψει.

«Το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά εξιδεικευμένο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των κριτηρίων που έχουν θεσπίσει οι τράπεζες, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε πως «θα αλλάξουν τα κριτήρια έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αποκλείονταν από το πρόγραμμα που επειδή είχαν κάτω από τα μισά κεφάλαια και θεωρούνταν προβληματικές να μπορούν
να πάρουν χρήματα από το εγγυοδοτημένο πρόγραμμα».

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι «οι 
επιχειρήσεις αυτές που δεν βρήκαν κεφάλαια και δεν έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είναι προβληματικές αλλά ήρωες».

«Η χώρα είναι ασφαλής με τα ταμειακά διαθέσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.