Η Σταυρούλα Αντωνάκου στο e-ota.gr: Προχωράμε με έργα ουσίας και όχι φωτογραφίας – Έργα «παγωμένα» για χρόνια
Έναν χρόνο μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές και δέκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της στην αντιπεριφέρεια Πειραιά, η Σταυρούλα Αντωνάκου μιλά στο e-ota.gr για τις νέες προκλήσεις στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, τους στόχους της αντιπεριφέρειας Πειραιά για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αλλά και τη δυσκολότερη στιγμή στη μέχρι τώρα θητεία της.
Η αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει αναδείξει το ζήτημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης στη Δραπετσώνα, και η Σταυρούλα Αντωνάκου ανοίγει τα χαρτιά της στο e-ota.gr για το κομβικό ζήτημα.
«Ήδη από τους πρώτους δέκα μήνες ως διοίκηση, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με τους 66 δήμους της Αττικής, να ξεκινήσουμε έργα τα οποία ήταν για χρόνια «παγωμένα» αλλά και να είμαστε κοντά στις ανάγκες των πολιτών, σεβόμενοι τις επιθυμίες και τα αιτήματα τους», επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Έναν χρόνο μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές και σχεδόν δέκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, τι θεωρείτε ότι έχει πετύχει η Περιφερειακή Αρχή, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Κατά ένα μεγάλο βαθμό, ήδη από τους πρώτους δέκα μήνες ως διοίκηση, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με τους 66 δήμους της Αττικής, να ξεκινήσουμε έργα τα οποία ήταν για χρόνια ‘παγωμένα’ αλλά και να είμαστε κοντά στις ανάγκες των πολιτών, σεβόμενοι τις επιθυμίες και τα αιτήματα τους.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ήδη ολοκληρώσαμε πέντε μελέτες μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στους δήμους μας, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση τους και προχωράμε τις επόμενες μέρες στην δημοπράτηση τριών εξ’ αυτών.
Κάναμε πράξη λοιπόν, την πρώτη και ουσιαστικότερη δέσμευση μας, ότι η ασφάλεια των πολιτών και η θωράκιση των πόλεων της Αττικής θα είναι πάντα προτεραιότητα μας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες έχει δρομολογηθεί η εκκίνηση των εργασιών για την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, έργο πνοής για μια υποβαθμισμένη μέχρι πρότινος περιοχή του Πειραιά. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες και πότε υπολογίζετε να παραδοθεί ο «αναγεννημένος» Άγιος Διονύσιος στους Πειραιώτες;
Τις επόμενες μέρες ξεκινάνε οι εργασίες της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου στον Δήμο Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Αττική, αυτήν την στιγμή που χρηματοδοτείται με 15.000.000€ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.
Η δημοτική αρχή με την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση είχαν αποφασίσει και εγκρίνει την μελέτη και το έργο.
Ως νέα Περιφερειακή αρχή αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Σεπτέμβρη, βρεθήκαμε αντιμέτωποι όμως με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την συγκεκριμένη ανάπλαση που οφείλω να πω ότι αν δεν είχαμε δείξει σοβαρότητα και ομαδικότητα, με τον Περιφερειάρχη, τις υπηρεσίες μας και τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, ίσως αυτό το έργο να σταμάταγε για χρόνια.
Η συγκεκριμένη ανάπλαση σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή που γειτνιάζει με το λιμάνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εμβληματικά έργα που ξεκινούν στον Πειραιά, θα δώσουν άλλη εικόνα και προοπτικές στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Πρόσφατα πραγματοποιήσατε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη αναφορικά με την εκκίνηση των εργασιών στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Πως είναι η συνεργασίας σας με τη Δημοτική Αρχή για τα ζητήματα της πόλης;
Η συνεργασία μας με τον δήμαρχο Πειραιά, αλλά και με τους δημάρχους των δήμων της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, μπορώ να πω πως ως και σήμερα είναι εξαιρετική.
Από τις πρώτες μας συναντήσεις ήταν σαφές, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, θα προχωρούν μαζί για να υλοποιούμε έργα προς όφελος των πολιτών, χωρίς να μας απασχολούν οι κομματικές προτιμήσεις ή οι πολιτικές πεποιθήσεις που έχει ο καθένας από εμάς.
Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας ως και σήμερα και γι’ αυτό προχωράμε με έργα ουσίας και όχι φωτογραφίας, όπως συνηθίζω να λέω.
Συμπληρώνοντας δέκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, ποια θα ξεχωρίζατε ως την καλύτερη στιγμή και ποια ως τη δυσκολότερη της θητείας σας;
Δέκα μήνες μετά μπορώ να πω, ότι είμαι ικανοποιημένη από τα ως τώρα πεπραγμένα μας στην Αττική αλλά και στην περιφερειακή ενότητα μας.
Η καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες μας αποφέρει έργο, γίναμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Θέσαμε ως στόχο μη έχοντας σημασία ποιος ξεκίνησε ένα έργο ότι θα τελειώσουμε όλα τα έργα στους δήμους στους χρόνους που πρέπει και αυτός ως ένα μεγάλο βαθμό το επιτύχαμε.
Εγκρίναμε και χρηματοδοτήσαμε έργα τα οποία θα προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες και παράλληλα εξασφαλίζουμε χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις πόλεις μας.
Δημιουργήσαμε μια ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία με τους δημάρχους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή μας επικοινωνία για να λύνουμε θέματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών.
Και μην ξεχνάμε την συμβολή της Περιφέρειας Αττικής την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας όπου ο ρόλος μας ήταν καταλυτικός σε συνεργασία φυσικά με την κυβέρνηση και τους δήμους.
Η συγκεκριμένη περίοδος μπορώ να πω ότι ήταν η πιο δύσκολη που αντιμετώπισα ως σήμερα.
Κινούμασταν σε αχαρτογράφητα νερά όταν αποφασίστηκε το καθολικό lock down,όμως λειτουργήσαμε όλη η κρατική μηχανή με απόλυτη πειθαρχία και συνεργασία και αυτό το θεωρώ μεγάλη επιτυχία.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα έχετε αναδείξει ως αντιπεριφέρεια Πειραιά το ζήτημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης στη Δραπετσώνα. Πως αντιμετωπίζετε την ουσία του εν λόγω ζητήματος και πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;
Η περιφερειακή ενότητα Πειραιά είναι από τις σημαντικότερες της επικράτειας και αυτό γιατί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στηρίζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής μας ανάπτυξης αλλά και των εσόδων μας ως χώρα.
Έως τώρα έχουμε ως περιφερειακή αρχή αντιμετωπίσει όλα τα θέματα της περιοχής με μεγάλη σοβαρότητα και νηφαλιότητα, όπως για παράδειγμα η εισήγηση μας για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Master plan της Cosco, όπου για πρώτη φορά μετά από πολύμηνες συζητήσεις με δήμους και φορείς, βάλαμε αυστηρούς όρους για την υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων από τις κυβερνήσεις και επισημάναμε ότι οι πόλεις δεν αντέχουν νέες δραστηριότητες, ειδικά γιατί ως κράτος δεν έχουμε κάνει ως και σήμερα τις κατάλληλες υποδομές για να συνυπάρξουν επενδύσεις-δουλειές-πόλεις-ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτήν την περίοδο λοιπόν, ήρθε στην επικαιρότητα και ένα άλλο θέμα περιβαλλοντικής μόλυνσης που επί 5 χρόνια παρέμενε άλυτο, στην περιοχή της Δραπετσώνας.
Είμαστε αποφασισμένοι ως τοπική αυτοδιοίκηση, με βάση τις επιστημονικές μελέτες που έγιναν με πρωτοβουλία της περιφέρειας και του δήμου, να πιέσουμε για να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που υποβαθμίζει τις ζωές των πολιτών και που με βάση τα επιστημονικά ευρήματα βάζει σε κίνδυνο και τις ζωές τους.
Εν έτη 2020 το να κλείνουν σχολεία από την δυσοσμία, να στερούνται το οξυγόνο στα σπίτια τους οι πολίτες αλλά και οι τιμές των επιβλαβών ρύπων για την υγεία των ανθρώπων από βιομηχανική δραστηριότητα να είναι στα ύψη, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο.
Πλέον η πολιτεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν στα χέρια τους όσα στοιχεία δεν είχαν την τελευταία πενταετία και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για άλλη καθυστέρηση και λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.