«Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ συντάσσεται με τις ελληνικές θέσεις» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι «όσα λέει πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν καθώς αποτελεί το νούμερο 2 της τουρκικής κυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Καιρίσης σημείωσε: «Είχατε μια πολύ θετική δήλωση του εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ η οποία συντάσσεται με τις ελληνικές λίγο πολύ θέσεις. Προτρέπει βέβαια πάντοτε σε συνομιλίες και σε μείωση της έντασης αλλά επί της ουσίας παίρνει το μέρος της ελληνικής πλευράς. Η αμερικανική διπλωματία έχει παγιωμένες θέσεις και προ Τράμπ. Το πρόβλημα με την αμερικανική διπλωματία είναι βεβαίως τι γίνεται με τον πρόεδρο και με αυτά που αποκαλύπτονται και με την πολύ προσωπική σχέση του αμερικάνου προέδρου με τον Ερντογάν, και με κάθε άλλο ηγέτη τύπου Ερντογάν που παρακάμπτει σε ένα βαθμό τις παγιωμένες αυτές θέσεις. Έχουμε λοιπόν την γραφειοκρατία η οποία παίρνει τις σωστές θέσεις, το Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει τις σωστές ανακοινώσεις αλλά έχουμε πρόβλημα με τον πρόεδρο. Βεβαίως έναν πρόεδρο ο οποίος που μάλλον οδεύει προς το τέλος του».

«Η εικόνα την οποία εκπέμπει η Αμερική σήμερα είναι πρωτοφανής, ουδέποτε είχαμε τέτοιου είδους ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου επίκειται ανάφλεξη μεταξύ νατοικών συμμάχων. Ειχαμε βομβαρδισμούς στη Λιβύη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων της Αμερικής όπως η Αίγυπτος και την Αμερική απούσα. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει, η Ουάσιγκτον ζει μέρες πρωτόγνωρες . Έχουν να κάνουν με τη σύγχυση που επικρατεί, έχουν να κάνουν με τον Τράμπ έχουν να κάνουν με το τέλος εποχής καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την ήττα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Ο Ιμπραήμ Καλίν δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα, δεν είναι απλώς ένας εκπρόσωπος του Ερντογάν είναι ο πνευματικός γκουρού του ισλαμιστικού κινήματος. Είναι ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος ο οποίος έχει καταφέρει να διατηρηθεί πολύ κοντά στον Ερντογάν σε αντίθεση με άλλους, αυτός 20 χρόνια τώρα κάνει παιχνίδι και είναι Νο2 στην ουσία στο προεδρικό μέγαρο άρα αυτά που λεει πρέπει να τα λαμβάνουμε πολύ περισσότερο σοβαρά υπόψη από ότι για παράδειγμα τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών ή τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Είναι το Νο2 της τουρκικής κυβέρνησης και ανοίγει θέματα. Θα τα ανοίξει όλα τα θέματα η Τουρκία δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μπορεί να ανοίξει θα ανοίξει προκειμένου να εμφανίσει τον εαυτό της αδικημένο και αμυνόμενο. Είναι η γνωστή τακτική των Τούρκων την οποία εμείς πρέπει να ξεμπροστιάζουμε».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας, επισήμανε: «Προφανώς ο Ερντογάν το σκέφτεται και ζυγίζει τις αντιδράσεις. Εγώ πιστεύω ότι στο τέλος θα προχωρήσει εν όψει της εκατονταετηρίδας της τουρκικής δημοκρατίας διότι με τέτοιους όρους πλέον σκέφτεται ο Ερντογάν μετά από 18 χρόνια στην εξουσία και χωρίς στην ουσία πολιτικό αντίπαλο. Νομίζω ότι για την Ελλάδα και την ελληνική διπλωματία είναι μια χρυσή ευκαιρία να διαδηλώσει, να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους διεθνώς το πρόβλημα που είναι ο Ερντογάν πια διεθνώς. Η Τουρκία είναι το νέο Ιράν, είναι ο «πυρπολητής» σε μια ακόμα πιο ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειο αυτού που έκανε το Ιράν τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια. ...Ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος παίκτης και αυτό πρέπει πλέον και στους τελευταίους ανυποψίαστους και αμέριμνους ευρωπαίους να γίνει συνείδηση. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει!»