Ένα καθόλα δίκαιο, ορθολογικό και πάγιο αίτημα της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας έκανε μεταξύ άλλων αποδεκτό σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της πολυμερούς σύσκεψης με θέμα την «ανθρωποκεντρική φαρμακευτική πολιτική», η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για το μέτρο της κατάρτισης ξεχωριστού και αυτόνομου ετησίου προϋπολογισμού από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα αφορά τις δαπάνες του Οργανισμού για την πρόληψη, ιδιαιτέρως για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ετήσιο κόστος των εμβολίων για τον ΕΟΠΥΥ φθάνει περίπου τα 180 – 200 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του Οργανισμού για τα φάρμακα να έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια στο 1,945 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για τα εμβόλια.

Έτσι, η κατάρτιση χωριστού, αυτόνομου προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ για τις ετήσιες δαπάνες σχετικά με την πρόληψη, ιδιαιτέρως σχετικά με τα εμβόλια, θα δώσει μία αισθητή «ανάσα» στην περιορισμένη πέραν των πραγματικών αναγκών της χώρας μας δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.