Τη δραστική αύξηση των διενεργούμενων τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, σε όλη την επικράτεια, αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκαλεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις 12:30 μ.μ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι επικεφαλής της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του κρατικού μηχανισμού, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων και των Λειτουργιών Κίμων Δρακόπουλος.

Μέχρι σήμερα διενεργούνται ημερησίως λίγα περισσότερα από 4.500 τεστ κατά μέσο όρο, ενώ το σύστημα, με τη σημερινή δυναμικότητά του και τη διάταξή του, έχει δυνατότητα να διενεργεί 5.000 – 6.000 τεστ και η χώρα έχει πραγματικές δυνατότητες για διενέργεια 8.500 τεστ ημερησίως.

Με το μυαλό και την ανησυχία στις πύλες εισόδου, αλλά και στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος την αναδιάταξη και τη μαζικοποίηση των δυνάμεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο σύστημα της επιδημιολογικής επιτήρησης για τον νέο κοροναϊό, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη νέα διάταξη των δυνάμεων αυτών.

Τα αποτελέσματα της διενέργειας ακόμη πιο μαζικών και στοχευμένων τεστ σε όλη την επικράτεια θα εκτιμηθούν από τα κυβερνητικά επιτελεία το βράδυ της Κυριακής και όλα δείχνουν ότι στο «τραπέζι» έχουν τεθεί νέα αυστηρά μέτρα, ακόμη και για τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στα parapolitika.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγελος Χατζάκης, «όσο υπάρχει δυνατότητα για testing, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, όπως ελέγχεται ακριβώς σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν τέτοια δυνατότητα, όπως η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Αυστρία, κ.ά».