«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη σημερινή εισαγωγική του τοποθέτηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί». Επισήμανε ότι η χώρα μας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάλεσε την Ευρώπη «να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα».

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος απέναντι στο οποίο οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα» την απόφαση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο, και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύει σταθερά η κυβέρνηση τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν.

Παράλληλα σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

«Ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων και μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εργαλεία που υπάρχουν για τον τρόπο αντίδρασής της και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να συμπεριλαμβάνουν και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Βορίδη σχετικά με τη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, είναι θέμα παγκόσμιο. Και εμείς εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή όχι σε επίπεδο αντιποίνων αλλά σε επίπεδο οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας».

Επίσης, επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. «Είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτή με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», είπε.