«Την ευθύνη της κατάθεσης και του περιεχομένου του πορίσματος έχουν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «η ΝΔ με την πρόταση της είχε ζητήσει να διερευνηθούν 10 αδικήματα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης και στα 8 από αυτά το ΚΙΝΑΛ ζητά να παραπεμφθεί».

«Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε πως «θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι εισαγγελείς και ανακριτές για τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η προανακριτική για τα ΜΗ πολιτικά πρόσωπα».

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως «η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση ήταν βάναυση, απάνθρωπη και επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Διαβάστε ολόκληρη τησ υνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Την ευθύνη της κατάθεσης και του περιεχομένου έχουν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή. Δεν έχουμε εμείς οι υπόλοιποι την ευθύνη της γραφής ούτε το βάρος της εισήγησης ωστόσο έγιναν συζητήσεις σε νομικοπολιτικό επίπεδο, το πολιτικό επίπεδο εδώ υποχωρεί και προεξέχει το νομικό επίπεδο. Δεν είναι εύκολη δουλειά, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά και πραγματικά θαυμάζω τους εισαγγελείς και τους ανακριτές οι οποίοι μετά από μια πολύμηνη δουλειά χρειάζεται να κάνουν υπαγωγές».

«Η ΝΔ με τις δύο προτασεις που έκανε είχε προτείνει να ερευνηθούν δέκα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα για τον κ. Παπαγγελόπουλο και ναι εμείς όπως θα δείτε όταν δημοσιευτεί το πόρισμα, για οκτώ από αυτά οι βουλευτές μας είπαν ότι πρέπει να παραπεμφθεί. Η κατάχρηση εξουσίας είναι το βασικό. Είναι αυτά για τα οποία οι έρευνες έδειξαν στοιχεία», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν αποδίδονται ευθύνες για συγκεκριμένα αδικήματα και στα μη πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Ναι αποδίδονται για συγκεκριμένα αδικήματα, όχι για όλα. (Για την κα Τουλουπάκη) Υπάρχουν έντονα στοιχεία κατά τη γνώμη των τριών βουλευτών των δικών μας που συμμετείχαν στην επιτροπή, για την κατάχρηση εξουσίας και την παράβαση καθήκοντος».

«Αυτό που διευκρινίστηκε στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για το οποίο μάλιστα έκανε και γνωμοδότηση το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής είναι ότι για τα μη πολιτικά πρόσωπα, εκ του συντάγματος προέκυπτε, δεν στήνονται κάλπες. Η Βουλή έχει ειδική αρμοδιότητα, δικαστική αρμοδιότητα μόνο για υπουργό τέως ή νυν. Για τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει την υποχρέωση επειδή έχει διεξαχθεί μια ποινική προκαταρκτική εξέταση, κατά το άρθρο 38 της ποινικής δικονομίας, να ενημερώσει τους αρμόδιους εισαγγελείς για τις πληροφορίες που έχει συλλέξει και τα στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν η παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο θα την αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, απάντησε: «Προφανώς».

Για τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, σημείωσε: «Το σύνταγμα εδώ είναι πολύ σαφές, γίνεται κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Ποίων δικαστών; Των μελών του δικαστικού συμβουλίου που είναι πέντε, των μελών του Ειδικού δικαστηρίου που είναι δώδεκα και του εισαγγελέα που είναι ένας ή μία. Για να κληρωθούν αυτοί πρέπει να μπουν σε μια κληρωτίδα το όνομα ενός εκάστου. Πως γίνεται αυτό; Αφού η Βουλή αποφασίζει παραπομπή τότε ο πρόεδρος της Βουλής ζητάει από τα δύο αυτά ανώτατα δικαστήρια, Άρειο Πάγο και ΣτΕ, να του αποστείλουν τα ονόματα των εν ενεργεία δικαστών τους, μπαίνουν σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής όλα αυτά τα ονόματα από τον πρόεδρο της Βουλής στην κληρωτίδα και γίνεται η κλήρωση αυτών των 18 προσώπων με τους αναπληρωματικούς τους. Αυτή είναι η διαδικασία, συνεπώς δεν θα κληρωθούν όταν θα γίνει η συνεδρίαση της Βουλής για την παραπομπή ή τη μη παραπομπή τα ονόματα των δικαστών, θα κληρωθούν μετά. Άρα λογικά πριν κλείσει η Βουλή πρέπει να κάνουν την κλήρωση και αντιλαμβάνεστε μετά είναι και οι διακοπές των δικαστών οπότε από Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενος στην παραγγελία του κ. Ζαχαρή για άσκηση δίωξης της κας Τουλουπάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Η παραγγελία ενός εισαγγελικού λειτουργού προς κατώτερο εισαγγελικό λειτουργό για άσκηση δίωξης είναι σαφής και συγκεκριμένη και πρέπει να εφαρμοστεί παρά χρήμα. Δηλαδή η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Αν ισχύουν αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες και υπάρχει παραγγελία δίωξης αυτή πάραυτα πρέπει να ασκηθεί, δεν νοείται καθυστέρηση και κάτω τα μολύβια. Λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει, νόμιμος κανένας, συνεπώς καθένας κοιτάει τη δουλειά του αυτή που ο νόμος του επιβάλλει να κάνει και το σύνταγμα της χώρας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πορεία της υπόθεσης αυτής έτσι όπως θα εξελιχθεί θα δικαιώσει τα πολιτικά πρόσωπα που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια», ανέφερε:«Αυτή η βάναυση τριετία, ήταν πολύ απάνθρωπη κατάσταση την οποία βιώσαμε εμένα δεν με οδηγεί σε τάσεις εκδίκησης αλλά απόδοση της δικαιοσύνης ναι! Θα περιμένω να διαβάσω τα πορίσματα για να μπορέσω να κάνω και εγώ μια εκτίμηση».

«Τα δικά μου είναι οριστικά ληγμένα εν τη ουσία τους εδώ και πολύ καιρό γιατί οι καταθέσεις που έγιναν και στην επιτροπή της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που έκανε η Βουλή, κάποιες άλλες δίκες που έχουνε γίνει και κάποιοι από τους μάρτυρες έχουνε πει τα πράγματα στη σωστή τους φορά, στην αλήθεια δηλαδή και το γεγονός ότι οπ συμβιβασμός στις ΗΠΑ ακόμα και τις παράνομες πρακτικές των γιατρών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας τις εντόπισαν σε περιόδους εκτός από τη δική μου, η υπόθεση αυτή έχει κλείσει για μένα ουσιαστικά μένει και το τυπικό», επισήμανε ο ίδιος.