Για τις σημαντικές ενέργειες εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας, στις οποίες προέβη, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημερώθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης, παρουσίασε τις δράσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πιο συγκεκριμένα:

· Με πρωτοβουλία του ΕΛΚ και προτροπή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εισήχθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναδείχθηκαν όλες οι διαστάσεις του προβλήματος.

· Αμέσως μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη και την συνυπογραφή των Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μαρίας Σπυράκη, Ελίζας Βόζεμπερκ, Άννας Ασημακοπούλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Γιώργου Κύρτσου, συντάχθηκε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Josep Borrell και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, για συλλογή υπογραφών από ευρωβουλευτές από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες εκτός της ακροδεξιάς, για τη διάσωση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου.

· Το ΕΛΚ ακολούθησε, με επιστολή του προς τον Μπορέλ, που βασίστηκε στο περιεχόμενο και στο αίτημα των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι ότι η Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη παραβατικότητα και μία απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από χώρα μη μέλος της ΕΕ, η οποία μάλιστα είναι υποψήφια προς ένταξη.

Τέλος, συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.