Ένα νέο «όπλο» ρίχνει η κυβέρνηση στη «μάχη» για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ και δεκαετίες γίνεται, εξάλλου, η συζήτηση για την αναγκαία εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ και πώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν διεθνή κέντρα προσέλκυσης φοιτητών, χωρίς να έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις. Το τελευταίο διάστημα, σε συνέχεια και των μεταρρυθμίσεων που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, στο υπουργείο Εξωτερικών, και συγκεκριμένα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επιχειρούν να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της μεταρρύθμισης των διαδικασιών χορήγησης βίζας και της τόνωσης της εξωστρέφειας σε όλα τα επίπεδα.

Θυμίζουμε ότι -όπως πρώτα είχαν αποκαλύψει τα «Π»- θεσπίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα η Business Visa, ύστερα από πολλά χρόνια που τη ζητούσε επίμονα ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος. Φτιάχτηκε ακριβώς για να διευκολύνει όσους επιχειρηματίες θέλουν να προσκαλέσουν στην Ελλάδα επενδυτές και εν γένει επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες με τη χώρα μας.

Στην παρούσα φάση, στη Βασιλίσσης Σοφίας ξεκινά μια νέα διαδικασία, αυτήν τη φορά για την αναθεώρηση του πλαισίου της Student Visa: Μιας βίζας, δηλαδή, για φοιτητές εξωτερικού, που θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται ότι τα θερινά μαθήματα των πανεπιστημίων (τα γνωστά summer courses) και τα μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι αυτά που βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Εξωτερικών από κοινού με τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητούν τη βέλτιστη φόρμουλα, ώστε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο να γίνει πιο σύγχρονο, ευέλικτο και ελκυστικό. Ο βασικός σχεδιασμός, λοιπόν, είναι να παρέχεται στους ενδιαφερόμενους φοιτητές εθνική θεώρηση. Με αυτήν, οι σπουδαστές θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και να φοιτήσουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν (πανεπιστήμια, κολέγια, κέντρα εκπαίδευσης).

Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της πρότασης έχει να κάνει -και πάλι- με τον περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων. Ο υποψήφιος σπουδαστής θα απευθύνεται αποκλειστικά στην προξενική Αρχή, θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής του, θα συμμετέχει σε μια σύντομη διαδικασία συνέντευξης και θα καταβάλλει ένα παράβολο 150 ευρώ, πλέον των τελών εθνικής θεώρησης. Έτσι, θα αποφεύγει όχι μόνο τη συναλλαγή του με πολλαπλούς φορείς, αλλά και όλες τις χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Επιπλέον, η νέα βίζα θα αφορά και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε επιχείρηση η οποία είναι εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που συμμετέχουν σε προγράμματα σπουδών σε κολέγια τα οποία παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες Αρχές στη χώρα όπου εδρεύουν για χρονική περίοδο έως εννέα μηνών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διευκολύνει επίσης μεγάλες εταιρείες εξωτερικού που θέλουν να στείλουν στη χώρα μας τους εργαζομένους τους να σπουδάσουν ή να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εξωτερικών απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και από τα τρία συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», φαίνεται ότι όλοι έχουν τη διάθεση να προχωρήσουν ώστε να εκσυγχρονιστούν στο κομμάτι αυτό τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και, παράλληλα, να προωθηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν ο θεσμός της φοιτητικής βίζας πετύχει, αυτό θα αποφέρει οφέλη τόσο στα δημόσια ταμεία και τις τοπικές κοινωνίες όσο και θα στηρίξει τον στόχο για πραγματική διεθνοποίηση της ελληνικής Εκπαίδευσης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 11 Ιουλίου