Τις ημέρες της κορύφωσης των αποκαλύψεων για τους παρακρατικούς μηχανισμούς που είχαν στηθεί στο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και τις υπόγειες χρηματοδοτήσεις μέσω της Attica Bank για τη συμμετοχή του Χρ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλ. Τσίπρας περιόδευε στη Νάξο. Αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του, είπε να μη γυρίσει αμέσως και κατέβηκε με μια «λάντζα» στα Κουφονήσια, από όπου και η φωτογραφία που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην βουλευτής του Μάκης Μπαλαούρας.

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Εκεί τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται ξανά, και μάλιστα πολύ περισσότερο, καθώς στο σχόλιό του ο κ. Μπαλαούρας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αναφέροντας ότι στις «χαλαρές - χαρούμενες συζητήσεις συνοδεία τσίπουρου» του κ. Τσίπρα και της συντρόφου του, Μπ. Μπαζιάνα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων «οι Κουφονησιώτες Θανάσης και Αντρέας Τσάδαρης». Οπως αποκάλυψε στα «Νέα» ο Γ. Παπαχρήστος, «ο “σύντροφος” Τσάδαρης είναι εξ εκείνων που γνώριζαν επακριβώς τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, ποιος τις εισηγούνταν και ασφαλώς ποιος τις ενέκρινε», αφού από τον Ιούλιο του 2016 έως το 2019 ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ως εκ τούτου, στο τραπέζωμα προφανώς δεν συζητήθηκαν μόνον τα περασμένα. Πιθανόν, κάποια στιγμή να το ’φερε η κουβέντα στα δάνεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που χορηγούνταν άνευ εγγυήσεων και εξασφαλίσεων από την Attica Bank, την «τράπεζα των μηχανικών», επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΤΣΑΔΑΡΗ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κ. Τσάδαρης έχει μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, άρα οι γνώσεις του είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε τέτοιου είδους συνομιλίες. Η πορεία του χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν με εφόδια το πτυχίο του στα Μαθηματικά και το μεταπτυχιακό του στην ΑΣΟΕΕ, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, ξεκίνησε να εργάζεται στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Αφού πέρασε από διάφορες τράπεζες της εποχής (Γενική, Τ.Τ., EFC), κατέληξε το 2008 στην Αττικής, ασχολούμενος διαδοχικά με τη διαχείριση κεφαλαίων και με τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων πελατών, μέχρι την τοποθέτησή του ως μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο και κατόπιν ως εκτελεστικού αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου. Η θητεία του συνέπεσε -επίσης- με τις έρευνες της ΤτΕ, τους ελέγχους της ίδιας της τράπεζας και τις ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην μελών της Attica και εκπροσώπων συναλλασσόμενων εταιρειών.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Εν προκειμένω, τον Ιανουάριο του 2019 βλέπουν το φως ορισμένα σημεία του εσωτερικού ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει η Attica Bank για τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα «ανοίγματα» του εργολάβου ανέρχονταν στα τέλη του 2018 σε 119 εκατ. ευρώ και ότι οι χορηγήσεις δανείων από τα 15 εκατ. ευρώ το 2012 εκτοξεύθηκαν στα 108,7 εκατ. στις 22 Ιουλίου 2016. Ακόμα, περιγράφεται σειρά αποφάσεων που έλαβε η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων (ΑΕΠ) της Attica, προκειμένου να συνεχίσει να «αιμοδοτεί» τον όμιλο Καλογρίτσα έως και το 2018, τονίζοντας ότι προσημείωνε ακίνητα με «σφάλματα και ασάφειες» όσον αφορά στην εκτιμητέα αξία τους.
ξκξηκη


ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η διοίκηση του ομίλου Καλογρίτσα είχε καταθέσει στις αρχές του 2017 επιχειρηματικό πλάνο, στο οποίο προβλεπόταν η μείωση των οφειλών στην τράπεζα σε 99,2 εκατ. στο τέλος της χρήσης, κάτι που δεν συνέβη. Στις αρχές του 2018, η διοίκηση του ομίλου ζήτησε και έγινε δεκτό από την τράπεζα να εξαιρεθεί κάποια εταιρεία της με οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ από τα πιστωτικά όρια, επειδή έχει συμφωνήσει την πώλησή της σε υποψήφιο επενδυτή. Στο πόρισμα αναφέρεται πως «στις εισηγήσεις δεν δίνονται πληροφορίες για τον υποψήφιο αγοραστή και ούτε προβλέπεται στην έγκριση κάποιο µέρος του τιµήµατος να αχθεί προς µείωση των οφειλών στην τράπεζα».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Τον Σεπτέµβριο του 2019, ο τότε νοµικός σύµβουλος της Attica, Μ. Μπαχάς, κατήγγειλε µε επιστολές του στο Μέγαρο Μαξίµου, στην Προανακριτική, που εξέταζε την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, και στον επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ότι η διοίκηση τον αποµάκρυνε από τη θέση του επειδή είχε διαπιστώσει ευθύνες εναντίον στελεχών της για τον τρόπο µε τον οποίο δίδονταν τα δάνεια στις επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα, κατονοµάζοντας µεταξύ άλλων τον κ. Θανάση Τσάδαρη. Ο συνδαιτυµόνας (σ.σ.: στα Κουφονήσια) του κ. Τσίπρα διαµαρτυρήθηκε αµέσως, κάνοντας λόγο για προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπό του.

«ΙΩΝΑΘΑΝ»

Σήµερα, ο κ. Τσάδαρης διατηρεί στα Κουφονήσια συγκρότηµα τουριστικών κατοικιών µέσω της Ιωνάθαν Τουριστική - Κατασκευαστική ΕΠΕ, που ιδρύθηκε το 2010, µε έδρα το Χαλάνδρι και κεφάλαιο 30.000 ευρώ. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, µε σκοπούς «την εκµετάλλευση τουριστικών εν γένει εγκαταστάσεων και ακινήτων, την αγορά οικοπέδων, ανέγερση κατοικιών, αγορά και εκµετάλλευση ξενοδοχειακών µονάδων, την εκµετάλλευση ακινήτων, κατοικιών, την ίδρυση και εκµετάλλευση γραφείων ταξιδιών στην ηµεδαπή και αλλοδαπή, καθώς και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, µοτοσυκλετών, ποδηλάτων». Σύµφωνα µε τα «Νέα», ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν κατέλυσε εκεί κατά την παραµονή του στο νησί, αλλά στη βίλα του «µέντορά» του, καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γ. Πρωτονοτάριου. Ο αδελφός του, Αντώνης Πρωτονοτάριος, ως µέλος της τριµελούς επιτροπής δανειοδοτήσεων της Attica Bank µαζί µε τον τότε διευθύνοντα σύµβουλο, Αλ. Αντωνόπουλο, και τον Hλ. Περτσινίδη ενέκριναν στις 29 Ιουνίου 2016 δύο δάνεια 15 εκατ. ευρώ στον Χρ. Καλογρίτσα για την εταιρεία µε την οποία συµµετείχε στη δηµοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων δύο µήνες αργότερα. Ανιψιός του Γ. Πρωτονοτάριου, δηλαδή παιδί του αδελφού του, είναι ο προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια Νίκος Πρωτονοτάριος, ο οποίος το 2015, αµέσως µετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, είχε αναλάβει διευθυντής, στο υπουργείο Υποδοµών, του γραφείου του Χρ. Σπίρτζη, κουµπάρου του υιού Καλογρίτσα, και αργότερα είχε τοποθετηθεί στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος»). Πρόκειται, στην ουσία , για την παλιά «παρέα της Νάξου», η οποία το καλοκαίρι του 2014, µετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνες τις ευρωεκλογές, είχε πραγµατοποιήσει µακράς διάρκειας διακοπές, 5-6 εβδοµάδων, στο νησί και γύρω-γύρω στις µικρές Κυκλάδες, όπως άλλωστε συνήθιζαν από την επαναστατική τους νιότη.

ιυιυθιθυιθυ


ΤΟ ΕΜΒΑΣΜΑ

Οπως υποστηρίζει ο Χρ. Καλογρίτσας, το 2016 µεταφέρθηκαν σε εταιρεία του µε την επωνυµία «Ι. Καλογρίτσας Α.Ε. » 3 εκατ. ευρώ από την πολυεθνική κατα σκευαστική CCC µέσω της HSBC και της Attica Bank. Συναλλαγή η οποία «ήταν εικονική, καθώς τα χρήµατα δόθηκαν ως προκαταβολή» στον εργολάβο προκειµένου να διεκδικήσει µία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου, η Attica Bank είχε χρηµατοδοτήσει τις εταιρείες «Τοξότης» και «Νίκη» του κ. Καλογρίτσα µε 9 εκατ. και 6 εκατ. ευρώ , αντίστοιχα, παρότι αµφότερες δεν είχαν καµία πιστοληπτική ικανότητα. Ο εργολάβος αναφέρει ότι µετά τον αποκλεισµό του από τον διαγωνισµό «το ποσό € 3.000.000 είχε διατεθεί στη συνέχεια κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου “Documento”».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΙΩΞΕΙΣ

Σηµειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 οι εισαγγελείς κατά της ∆ιαφθοράς είχαν ασκήσει ποινικές διώξεις για απιστία κατά συναυτουργία και κατά µόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, και για απλή συνέργεια στην απιστία σχετικά µε τα δάνεια δεκάδων εκατοµµυρίων της Attica Bank, τα οποία φέρονται να χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Η ∆ικαιοσύνη είχε κινηθεί µετά τη διαβίβαση σε αυτήν της έκθεσης της ΤτΕ του 2016, στην οποία οι ελεγκτές διαπίστωναν ότι κατά την πενταετία 2011- 2015 τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια είχαν φθάσει το 60% και ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Περαιτέρω η κεντρική τραπεζική Αρχή πραγµατοποίησε και µεταγενέστερους ελέγχους κυρίως στους τίτλους των ενεχύρων, στην καθαρή θέση των δανειοληπτριών απέναντι σε οφειλές προς το ∆ηµόσιο και στις τράπεζες, καθώς και στο εργοληπτικό προφίλ των νόµιµων εκπροσώπων τους. 


***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ