O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα Γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

-Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.

Όλα αυτά στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας και αφού όπως έγινε γνωστό οτι Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν δική τους αντι-Navtex ως απάντηση στην τουρκική, η οποία αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε χθες τη Navtex η Άγκυρα.

Στο μεταξύ τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες σε διαρκή ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Αγκυρας.

Γεννηματά: Χρειάζεται αποφασιστικότητα για την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, δήλωσε χθες ότι «προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες σε αμφισβητούμενες περιοχές, τονίζει ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα».

ΚΚΕ: Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης

Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για "αμφισβητούμενα ύδατα" στον χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης».

«Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία της εξωτερικής τους πολιτικής τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραδίδοντας όλη τη χώρα για αμερικανικές βάσεις, με το πρόσχημα και της προστασίας από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα; Να εισπράττουν από τους συμμάχους τους δηλώσεις περί "αμφισβητούμενων υδάτων". Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό» υπογραμμίζει το σχόλιο του ΚΚΕ.