Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις με μία σειρά ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα, η Αθήνα επιχειρεί μέσω της διπλωματίας να χτίσει συμμαχίες και να διεθνοποιήσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που επιχειρείται από την Άγκυρα.

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την τουρκική Navtex

Λίγες ώρες μετά μετά την προκλητική Navtex της Τουρκίας με την προαναγγελία ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, κλιμακώνεται, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε στην αντεπίθεση

Σε αυστηρή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα η επιθτική ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έχει ήδη εκτεθεί σε συμμάχους και σε όλα τα διεθνή fora. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του ΣΑΗΕ.

Μητσοτάκης σε Μάας: Μονόδρομος οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτή η κινητικότητα της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος.

«Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μάας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ θεωρείται απίθανο να μην αναφέρθηκαν και στο θέμα της κρίσης στο Καστελόριζο.

Οι επικοινωνίες της Μέρκελ προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια διαμεσολάβησης προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία

Δική τους Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική στο Καστελόριζο.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντι-Navtex για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για NAVTEX : Συντονισμένες δράσεις κατά των τουρκικών προκλήσεων

Η τουρκική προκλητικότητα και η παράνομη navtex που εξέδωσε η Άγκυρα και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κύπριου προέδρου, Νίκου Ανασταστάδη.

Σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν ο συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο φίλων χωρών της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών υπήρξε και η αυριανή συνάντηση του κ.Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Την Πέμπτη η συνάντηση Μακρόν-Αναστασιάδη στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, τη συνάντηση των δύο Προέδρων θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της 'Αμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ.

Στο ευρωκοινοβούλιο η τουρκική προκλητικότητα με πρωτοβουλία Μειμαράκη και των ευρωβουλευτών της ΝΔ

Εν όψει της αυριανής έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, συνεδρίασε σήμερα, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Κ.Ο της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όσον αφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι ο Ερντογάν συνεχίζει επί μακρόν επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, παραβιάζοντας κατάφορα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στρεφόμενος τελικά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Αποφάσισαν στην αυριανή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να θέσουν το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας μετέχοντας με φυσική παρουσία και ομιλία. Η Κ.Ο της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.

Κομισιόν: Η τουρκική Navtex στέλνει λάθος μήνυμα

Να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν. Κάλεσε επίσης την Άγκυρα, εάν κριθεί απαραίτητο, να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

H κ. Μασραλί τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο».

Τέλος, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελλόριζο

Στις καταγεγραμμένες αντιδράσεις από χθες εντάσσονται τόσο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.