Σε επιφυλακή παραμένουν κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά κάθε κίνηση της Τουρκίας η οπόια δεν φαίνεται να έχει διάθεση λογικής. 

Η ηρεμία που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο εκτιμάται θετικά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει λήξει ο συναγερμός.

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ και ο τουρκικός στόλος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποχωρήσει από την περιοχή, δεν εμφανίζει κινητικότητα.

Κανείς αυτή την στιγμή από ελληνικής πλευράς δεν μιλά για αποκλιμάκωση, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί έμπρακτες κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Επιπλέον, η τουρκική NAVTEX για την περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική ΑΟΖ εκπνέει στις 2 Αυγούστου, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα παραμένει σταθερό: ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα .

Παρά την δημιουργία, από δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις άλλων κυβερνήσεων, ενός κλίματος μείωσης της έντασης, η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή.

Σε ετοιμότητα το Πεντάγωνο


Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» για τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν.

Πάντως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο Αιγαίο παραμένει σε πλήρη επιφυλακή ο Ελληνικός στόλος παρακολουθώντας από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων.

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις 12.30 ξεκινούν τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Πρώτος θα μπει στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Βουλή σήκωσε τους τόνους, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό για έλλειψη ενημέρωσης και τον κατήγγειλε για την μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απαντούσαν στην κριτική Τσίπρα, θυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι έστειλε στην περιοχή το Barbaros, ο ίδιος -ως Πρωθυπουργός τότε- δεν συγκάλεσε ούτε ΚΥΣΕΑ, ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε καν ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στις 13.30 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, στις 18.15 με τον Γιάννη Βαρουφάκη και στις 19.30 με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Αύριο στις 09.30 θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, οπού θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας άνοιξε γραμμή με το Κάιρο και συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η τελευταία ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι "οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ". Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί και εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.