«Το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση θα είναι επωφελές για το περιβάλλον » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι έως «το 2030 το 60% της ενέργειας θα είναι από ανανεώσιμες πηγές».

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «έχει πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από τον ορκωτό ελεγκτή και έχει επιστρέψει σε οριακή κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Ακόμη ανέφερε πως «ο ΔΕΔΔΗΕ προωθεί ένα πρόγραμμα για τους έξυπνους μετρητές».

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για να ενισχυθεί η αγορά» ενώ ανέφερε πως «υπάρχει ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά ποδήλατα».

Την ίδια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τρίτο κύκλο εξοικονομώ κατ΄οίκον τον Σεπτέμβριο.

Για τα καλαμάκια μιας χρήσης, δήλωσε είπε πως «καταργούνται από τις 3 Ιουλίου 2021».

Μεταξύ άλλων , ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η ΝΔ λειτουργεί σοβαρά θεσμικά, δεν στοχοποιεί άδικα αντιπάλους και δεν συγκαλύπτει».

Εν κατακλείδι, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα που έλεγε με τις αποκαλύψεις για το Μάτι, τις μεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου και το ηχητικό Παππά – Μιωνή».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χαζτηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση ακόμα και με τις σημερινές συνθήκες παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επωφελές για το περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όμως θα είναι επωφελές για το περιβάλλον αυτό το πέρασμα με τις εξελίξεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια δηλαδή με την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας στο 60%, μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ερωτηθείς αν καλύπτει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Μας φτάνει και μας περισσεύει, δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα αυτή την ώρα είναι μικρότερη από τις δυνατότητες παραγωγής που έχουμε στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη αρκετά από την κατανάλωση τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης η ΔΕΗ, απάντησε: «Ναι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε και να εφησυχάζουμε. Η ΔΕΗ έχει πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από τον ορκωτό ελεγκτή, έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να ενισχύεται, έχει δει τη μετοχή της να τριπλασιάζεται σε σχέση με την περίοδο που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και επέστρεψε και σε οριακή κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του ’20. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ άλλαξε ριζικά εικόνα, ανεβαίνει από τις σκάλες όχι από το ασανσέρ αλλά ανεβαίνει».

«Ο κορονοϊός λειτούργησε αρνητικά στη ΔΕΗ όπως και σε μια σειρά από επιχειρήσεις. Στη ΔΕΗ επέδρασε αρνητικά διότι κάποιοι συμπολίτες μας ή επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να πληρώσουν», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο πακέτο τιτλοποίησης απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, δήλωσε: «Αυτό εκκρεμούσε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρούν αυτά, είναι προεξόφληση απαιτήσεων. Δηλαδή είχε διάφορα χρεωστούμενα, εκχωρεί τις απαιτήσεις, προεισπράττει, τα βάζει στο ταμείο της, δεν τα βάζει όλα τα λεφτά στο ταμείο που θεωρητικά θα εισέπραττε, σάμπως θα τα εισέπραττε! Προχωρεί νομίζω με θετικούς όρους για την πλευρά της επιχείρησης. Εκχωρείται η διεκδίκηση των λογαριασμών σε αυτούς που αγόρασαν τίτλους. Για τους απλούς καταναλωτές υπάρχει τριπλό προστατευτικό πλαίσιο. Υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, υπάρχει η λεγόμενη καθολική υπηρεσία που είναι το τελευταίο καταφύγιο και υπάρχει και ένα ειδικό μέτρο της κυβέρνησης που είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές».

Αναφορικά με τους «έξυπνους μετρητές», υπογράμμισε: «Ο ΔΕΔΗΕ προωθεί ένα πρόγραμμα για τους «έξυπνους μετρητές». Αυτό το θέμα εκκρεμεί στην Ελλάδα από το 2010.Υπήρξε ένας διαγωνισμός ο οποίος έχει περάσει από 40 κύματα, δεν ευδοκίμησε τελικά. Εν πάση περιπτώσει ο ΔΕΔΗΕ είναι στη φάση τώρα που σχεδιάζει πως θα περάσουμε μπροστά, νομίζω έχει βρει ένα τρόπο να γίνει αυτό σχετικά γρήγορα ...θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα τι πρόκειται να γίνει».

Για την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Στην ηλεκτροκίνηση ενώ σε άλλες χώρες είναι 7-10% ,στην Νορβηγία το 50% των καινούργιων αυτοκινήτων είναι ηλεκτροκίνητα, εδώ έχουμε μόνο μερικές εκατοντάδες άρα ουσιαστικά πρέπει να δώσουμε και δίνουμε ισχυρά κίνητρα βασικά για να δημιουργηθεί η αγορά. Και τα κίνητρά μας είναι και στο επίπεδο των αυτοκινήτων, των σκουτερ, των ηλεκτρικών ποδηλάτων αλλά και στο επίπεδο των φορτιστών. Από το πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά» που σύντομα θα παρουσιάσουμε την πλατφόρμα του θα χρηματοδοτήσουμε συνολικά περί τα 15 χιλιάδες οχήματα σε πρώτη φάση τετράτροχα και περί 12,5χιλιάδες δίκυκλα και ποδήλατα. Στην αγορά υπάρχει ενδιαφέρον, αν ρωτήσετε τους εμπόρους ποδηλάτων θα σας πουν ότι στα ηλεκτρικά ποδήλατα υπάρχει μια αναμονή 4 μηνών».

Για τους φορτιστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις πολυκατοικίες, είπε: «Θα παρουσιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες την ερχόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να υπάρχει ένας χρηστικός οδηγός. Δίνουμε 500€ επιδότηση για κάθε φορτιστή υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα ''κινούμαι ηλεκτρικά''».

Για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄οίκον, προανήγγειλε: «Θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον το οποίο θα είναι σημαντικό και το οποίο θα είναι τροποποιημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα. Βασικά δεν θα έχει μόνο δράσεις κλασικές για τα κουφώματα κλπ, θα έχει και δράσεις ενεργειακής αυτονομίας δηλαδή πχ πως χρησιμοποιεί κανένας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώνει την εξάρτησή του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Πως μπορείς να κάνεις το σπίτι σου ενεργειακά αυτόνομο. Σήμερα μπορεί να ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός».

Ερωτηθείς πότε θα αποσυρθούν τα καλαμάκια μιας χρήσης, ο υπουργός απάντησε: «Θα αποσυρθούν από τις 3 Ιουλίου του 2021. Στο δημόσιο θα αποσυρθούν από τον Ιανουάριο του 2021. Δίνουμε ένα χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν».

Ερωτηθείς αν ερμηνεύει την τοποθέτηση του κ.Τσίπρα περί συναίνεσης και περί πλάτης στα εθνικά και τη σύνδεση που έκανε με τα ζητήματα κάθαρσης ότι επιζητεί μια «συμφωνία» με την κυβέρνηση, σημείωσε: «Ανεξαρτήτως του τι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας και ο οποίος αλλάζει συχνά αυτά που έχει στο μυαλό του οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι είχε και τι θα έχει τις επόμενες μέρες. Θα σας πω τι έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα γιατί θα ζημιώσουμε και τη χώρα και εμάς. Το ένα είναι να αρχίσουμε να στοχοποιούμε άδικα αντιπάλους διότι αυτό θα γίνει μπούμερανγκ εάν δεν έχουμε τα αντίστοιχα στοιχεία και το άλλο που θα γίνει μπούμερανγκ είναι αν πάμε να συγκαλύπτουμε επειδή θέλουμε να πετύχουμε το Α ή το Β. Αν συγκαλύπτουμε θα αρχίσει ο κόσμος το «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» και θα έχουμε προβλήματα άλλης υφής. Άρα εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε σοβαρά θεσμικά, είμαστε σε έναν αγώνα αντοχής, δεν είμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας επομένως πέρα από τους πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς πρέπει αν έχουμε στο μυαλό μας αυτό που κάνουμε τώρα να αντέχει και αύριο και μεθαύριο. Και αυτό κάνουμε! Επομένως όπως κινηθήκαμε στον κ. Παπαγγελόπουλο έτσι θα κινηθούμε και σε όλες τις άλλες υποθέσεις που έρχονται στη δημοσιότητα. Σοβαρά, τεκμηριωμένα με στοιχεία, με πρώτο λόγο στη Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με τον κ. Μάρκου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ανεμίζοντας τη σημαία του ηθικού πλεονεκτήματος. Όταν κατ΄επάγγελμα λές ψέματα δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα. Δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έγινε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα οι παρεμβάσεις στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη από σύζυγο υπουργού, δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα όλα αυτά που ήρθαν στο φως με τις κασέτες Μιωνή –Παππά, δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα όλα αυτά που βγαίνουνε τώρα στο φως της δημοσιότητας για τον κ. Καλογρίτσα και το White House. Δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα όλα αυτά που προέκυψαν για το Μάτι, την Πυροσβεστική πέρα από αυτά που υποπτευόμασταν όλοι και λέγαμε εδώ και καιρό και φυσικά δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα αυτό που έγινε χθες. Όλα αυτά βγάζουνε μια εικόνα απόλυτου κυνισμού και σίγουρα καθόλου σύγχρονη και προοδευτική εικόνα για το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βγάζουν τα συμπεράσματά τους, μιλάνε μεταξύ τους, τι αισθάνονται; Ότι είναι ένα είδος πολιτικών που μπορούν να μετέρχονται όλα τα μέσα διότι αυτοχρήζονται Αριστεροί και προοδευτικοί και ως εκ τούτου μπορούν να κάνουν ότι τους έρθει; Δεν βλέπουν τι έλεγαν και που πάνε; Δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλο όταν έχεις κάνει όλα αυτά».

Για τα έργα αποκατάστασης στο Μάτι, ανέφερε: «Δεν τελειώνουν τα σπίτια σε ένα μήνα γιατί έχει έχουν καταστραφεί σπίτια, έχει καταστραφεί ολόκληρος ο οικισμός σε μεγάλη έκταση. Προφανώς πάμε να κάνουμε ένα σχέδιο ανάπλασης το οποίο πολεοδομικό σχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά προφανώς όλα αυτά τα κατασκευαστικά έργα η κοινή λογική λεει ότι δεν τελειώνουνε σε ένα μήνα ιδιαίτερα όταν θέλεις να βάλεις μια τάξη και μια σειρά».