Όλα τα διπλωματικά όπλα στο τραπέζι ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην ακραία τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας στη διεθνή κοινότητα ένα σαφές μήνυμα: Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα υπάρξει αντίδραση. Ιδίως, δε, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων κατά της θα είναι μονόδρομος. Αυτήν τη θέση μετέφερε τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, στους συνομιλητές τους το τελευταίο πενθήμερο. Την ίδια ώρα, σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή για όλο το διάστημα που διαρκεί η παράνομη τουρκική NAVTEX, μέχρι δηλαδή τις 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες προήλθε από το ΝΑΤΟ, που δεν άντεχε άλλο ένα καίριο πλήγμα στους κόλπους της Συμμαχίας, μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ προσέγγισε και την ελληνική και την τουρκική πλευρά και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση, πετυχαίνοντας προχθές, Πέμπτη, μια πρώτη μικρή αποκλιμάκωση.

Κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά της Γερμανίας, με την Αγκελα Μέρκελ να ζητά από τον Ταγίπ Ερντογάν να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Γερμανία έχει μοχλούς για να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση», τονίζει στα «Π» ανώτερη πηγή με γνώση του διπλωματικού παρασκηνίου. Μετρώντας φίλους και συμμάχους, ωστόσο, αυτές τις κρίσιμες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είδε τη Γαλλία να βγαίνει πιο μπροστά και πιο αποφασιστικά και να εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της. «Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αποκάλυψε με ανάρτησή του (στα ελληνικά) στο Facebook ο Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας άλλη διάσταση στις διεργασίες και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, Μητσοτάκης και Μακρόν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και το θέμα της Τουρκίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας», σημειώνει στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της. Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για ακόμα μία φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε».

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι και το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. «Όπως ακούσατε, οι ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχες για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεων Πάιατ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ. Το βράδυ της Πέμπτης ήρθε και δήλωση από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν στις αναγκαίες κινήσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ψυχραιμία, ετοιμότητα αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση». Την ίδια ώρα που η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ήταν σε διαρκή επαφή με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούσε με τους ηγέτες των χωρώνκλειδιά για την περιοχή. Την Τρίτη επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και την επομένη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, που προηγήθηκε της ένθερμης δημόσιας υποστήριξης του κ. Μακρόν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι, ήταν ο τελευταίος στην αλυσίδα των προσωπικών επαφών του κ. Μητσοτάκη για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Δένδια και σχετικές οδηγίες, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι επικεφαλής στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπίες έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι Έλληνες διπλωμάτες αναδεικνύουν την παραβατικότητα της Τουρκίας και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως ο μόνος δρόμος για να αποκλιμακωθεί η ένταση είναι να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 25 Ιουλίου