Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η κατάσταση είναι ρευστή φαίνεται να υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης από την άλλη μεριά όμως ξέρουμε οτι υπάρχει μια σταθερή και συνεκτική πολιτική επιθετικότητας της Τουρκίας με κλιμάκωση μάλιστα το τελευταίο διάστημα. Άρα σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε εφησυχασμό.

Για την αντίδραση της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως πάντοτε δεν είναι ενιαία. Υπάρχουν χώρες, κατεξοχήν η Γαλλία που προβάλει αυτό που και εμείς προβάλουμε ότι δηλαδή θα πρέπει να θεωρούμε τα εθνικά σύνορα ευρωπαϊκά. Η αντίληψη ότι η διαφορά με τη Τουρκία είναι ευρωτουρκική διαφορά και ότι οι κόκκινες γραμμές μας θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές νομίζω ότι είναι κάτι που κατεξοχήν προωθεί τα συμφέροντά μας από εκεί και μετά όμως να ξέρουμε ότι είναι διαφορετικά τα επιμέρους διμερή συμφέροντα.

Θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν δέχονται εθνικές λύσεις αλλά μόνο ευρωπαϊκές κατεξοχήν το προσφυγικό μεταναστευτικό και από εκεί και μετά να ξέρουμε ότι θα πρέπει να εντάσσουμε πάντοτε και τις διαφορές που έχουμε με την Τουρκία στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ισορροπούμε την προβολή ισχύος που αυτή η χώρα συστηματικά προσπαθεί να προβάλει απέναντί μας.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Νομίζω ότι αποτελεί εξωραϊσμό να λέμε ότι εμείς αιφνιδιάσαμε την άλλη πλευρά ακριβώς επειδή εξακολουθούμε να κινούμαστε σε μια φάση αναμονής της εκδήλωσης της επιθετικότητας της άλλης πλευράς και προσπάθειας αντίδρασης σε αυτή. Με λίγα λόγια όταν έχεις παραχωρήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στην άλλη πλευρά δεν μπορείς να αισθάνεσαι ότι ελέγχεις το παιχνίδι.

Αυτό που έχουμε καταμαρτυρήσει επανειλημμένα στην κυβέρνηση είναι ένα κενό στρατηγικής απέναντι σε αυτή την κλιμακούμενη επιθετικότητα, είτε με λάθος ανάγνωση της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μήνα πριν δήλωνε ότι είναι λεκτικές μόνο οι εντάσεις με την Τουρκία κα δεν είναι η περίοδος ιδιαίτερης κλιμάκωσης πράγμα που προφανώς αυτό διαψεύστηκε.

Επίσης το γεγονός ότι καθυστέρησε να μπει το θέμα των κυρώσεων, το γεγονός ότι στο παρελθόν απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας φαινόταν να δίνεται μια απάντηση, ειδικά ως προς την ενημέρωση της κοινής γνώμης που δεν έστελνε το ορθό μήνυμα προς την άλλη πλευρά. Αυτά σε ότι αφορά τη διπλωματία βλέπουμε εκεί ότι υπάρχει ένα κενό στρατηγικής που πρέπει άμεσα να καλυφθεί με την έννοια της ανάκτησης πρωτοβουλίας των κινήσεων.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι νομίζω ότι μεγαλύτερη έλλειψη εξακολουθεί να είναι η μη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ. ...Το ΚΥΣΕΑ είναι το όργανο το οποίο και φέρνει σε επικοινωνία αυτούς τους άξονες των δυνάμεών μας που ενεργούν επιχειρησιακά. Δεν είναι μόνο το υπουργείο Άμυνας είναι και το υπουργείο Ναυτιλίας που έχει το Λιμενικό, κυρίως όμως συντονίζει την αμυντική με τη διπλωματική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι είναι μια σημαντική παράλειψη και από εκεί και μετά υπάρχει και το ζήτημα το μείζον του ότι φαίνεται να αισθάνεται σε ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας κυρίως ως προς την επανένταξη του διαλόγου ο πρωθυπουργός απέναντι στην ακραία δεξιά του πτέρυγα.

Αναφορικά με τη συναίνεση που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων στα εθνικά θέματα

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο λόγος διαφοροποίησης με το παρελθόν έγκειται στην υπευθυνότητα που δείχνουμε εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εμείς δεν δίνουμε πράσινη κάρτα, ασκούμε έντονη κριτική και θεωρούμε πράγματι ότι υπάρχει ένα κενό στρατηγικής που πρέπει να καλυφθεί,. Η βασική μας διαφορά είναι ότι είπαμε ότι εφόσον το κενό στρατηγικής αυτό καλυφθεί εμείς θα βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια αντίθετα με ότι δημαγωγική πολεμική είχαμε υποστεί την περίοδο των Πρεσπών και όχι μόνο.