«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 95% το τελευταίο τετράμηνο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «το θέμα του κοροναϊού και το θέμα της πίεσης με την Τουρκία αποτελούν μεγάλες πηγές πίεσης για το μεταναστευτικό. Για εμάς ο κοροναϊός ήταν μια τεράστια πρόκληση».

«Σας θυμίζω ότι το Μάρτιο η πρόβλεψη και της Αντιπολίτευσης και πολλών διεθνών ΜΚΟ ήταν ότι θα θρηνούσαμε εκατόμβες νεκρών στα ελληνικά camps και τελικά πέρασε η πρώτη φάση του κορονοϊού χωρίς κανένα κρούσμα στα νησιά μας και χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη η πίεση με την Τουρκία αποτέλεσε πηγή πίεσης για το μεταναστευτικό γιατί γνωρίζουμε ότι η γείτονα επέλεξε τον Μάρτιο να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο, να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες ως εργαλείο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η μείωση των ροών είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε πλέον την εντολή ότι η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσματικά και αποφασιστικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας», διευκρίνισε ο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «οι ροές πέρυσι είχανε φτάσει τις 74 χιλιάδες, μέχρι στιγμής οι ροές είναι λίγο πάνω από 10.300 άτομα. Τον Ιούλιο υπολογίζουμε ότι οι ροές είναι γύρω στα 300 άτομα ενώ αντίστοιχα πέρυσι είχανε υπερβεί τις 5 χιλιάδες σε όλη τη χώρα».

Ερωτηθείς αν λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού στους νέο εισαχθέντες μετανάστες, απάντησε: «Είχαμε αφίξεις τον τελευταίο μήνα μόνο στη Λέσβο και ελάχιστες στη Σάμο, και στις δύο περιπτώσεις μπήκανε σε δομές καραντίνας. Ελέγχονται όλοι όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα από τα νησιά. Ένας –ένας περνάνε από έλεγχο του ΕΟΔΥ, μένουν σε δομές καραντίνας και περάσουν οι 14 ημέρες τότε αυτοί μεταφέρονται στην κανονική διαδικασία καταγραφής».

Ερωτηθείς πόσοι μετανάστες έχουν φύγει από τα νησιά, ο υπουργός ανέφερε: «Το 2020 έχουν φύγει περίπου 18 χιλιάδες άτομα από τα νησιά. Η αποσυμφόρηση των νησιών υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 30% σε σχέση με ότι υπήρχε την 1/1/20. Το άλλο σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με το σχεδιασμό του 2019 που γινόταν υπό το καθεστώς των αυξημένων ροών δεν προχωρήσαμε στη δημιουργία δομών σε πάρα πολλά μέρη της χώρας που υπήρχε ειδικός σχεδιασμός».

«Στόχος μας δεν είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά συμφορίζοντας όλη τη χώρα, ο στόχος είναι να γίνει μια αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς να υπάρχει επιπλέον βάρος σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φέτος έχουμε βάλει στόχο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να κλείσουμε περίπου τα 2/3 των δομών που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θα γίνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου όπου πλέον οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα. Ο μέσος όρος παραμονής των αιτούντων άσυλο σε δομές περιορίζεται σημαντικά και κατά συνέπεια περιορίζεται σημαντικά και ο αριθμός των κρεβατιών που χρειάζεται να λειτουργείς», τόνισε ο κ. Μηαταράκης.

«Όσοι βγαίνουν από τις δομές και έχουν άσυλο υπάρχουν ειδικά προγράμματα τα οποία βοηθάνε να βρούνε στέγη και να μάθουν τις απαραίτητες δεξιότητες άρα προγράμματα ενσωμάτωσης υπάρχουν», εξήγησε επιπρόσθετα.

Για τις επιστροφές μεταναστών στις προέλευσής τους, σημείωσε: «Στο πρώτο εξάμηνο περίπου οι επιστροφές ήταν 4.000 άρα περίπου είναι στο 40% η σχέση αναχωρήσεων με αφίξεις, στόχος μας είναι στο δεύτερο εξάμηνο αυτό να επιταχυνθεί. Ξεκινήσαμε από προχθές και θα το ανακοινώσουμε επίσημα σήμερα την λειτουργία του προγράμματος των 5 χιλιάδων εθελοντικών επιστροφών από τα νησιά σε χώρες προέλευσης τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ. Δίνει ένα οικονομικό κίνητρο σε 5 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τώρα ξεκινάει. Είχε δεχτεί η ευρωπαϊκή επιτροπή να το χρηματοδοτήσει από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά λόγω κορονοϊού στην πράξη δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Τώρα που ξανανοίγουν τα σύνορα το ξεκινάμε επίσημα. Ξεκίνησε από τις 27 Ιουλίου».

«Είναι οι 5 χιλιάδες πρώτοι οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτημα εθελοντικής επιστροφής, θα πάρουν ένα οικονομικό βοήθημα από την ΕΕ και παράλληλα η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα καλύψει τα έξοδα της επιστροφής τους στις χώρες τους», διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.

Για τα κλειστά κέντρα, δήλωσε: «Για τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο πιστεύουμε ότι θα γίνει προς το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν νέες δομές οι οποίες έχουνε ήδη προκηρυχτεί. Στόχος μας είναι στη Σάμο ειδικά να έχει κλείσει το Βαθύ μέσα στο έτος. Στη Μυτιλήνη και τα η Χίο ή πραγματικότητα είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο γιατί ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό. Είναι δεδομένο ότι με αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει πάμε στο ’21 και ίσως και προς τα τέλη του ’21 γιατί απαιτείται ένας σημαντικός χρόνος για την κατασκευή αυτών των έργων, για τη διαδικασία χρηματοδότησής τους από την ΕΕ. Και στη Κω και στη Λέρο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε προλάβει και θα έχουμε αντικαταστήσει παλιά κέντρα με καινούργια τα οποία από τη μια βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο από την άλλη ενισχύουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η πίεση από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι «η πίεση από ροές που προέρχονται από την Τουρκία είναι δεδομένο ότι θα είναι έντονη και για αυτό απαιτεί τη διαρκή μας εγρήγορση, την αποφασιστικότητα στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας».